Samenleving

Samenleving

'Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij'

Het Leger des Heils draait voor een belangrijk deel op een leger aan vrijwilligers. Vele tienduizenden mensen zetten zich wekelijks belangeloos in voor anderen.

20 november 2018
Samenleving

Hoe is het om gedetineerde te zijn?

Hoe is het om in de gevangenis te zitten? Wat mis je het meest van buiten? Strijdkreet vroeg het aan verschillende mensen achter de tralies van PI Zutphen.

16 november 2018
Samenleving

‘Ik leer hier de mens zien achter de eerste indruk’

Pieter-Jan Rodenburg zegde begin dit jaar zijn vaste baan als journalist op om zich volledig te wijden aan ‘Taste!’, de leefgemeenschap waarin hij woont. Samen met zijn huisgenoten biedt hij wijkbewoners een warme plek. “Deze plek heeft me van mijn mensenvrees afgeholpen.”

13 november 2018
Samenleving

“Klanten kijken niet naar je blauwe plekken"

Ik moet even wachten voor ik haar kan spreken. In een laag gebouwtje, net naast de tippelzone, laat Ilona een vrouw binnen en praat even met haar. Deze locatie, dienstdoend als huiskamer en aanspreekpunt voor vrouwen die tippelen op de zone, is van de gemeente, maar er werken hulpverleners van het Leger des Heils. Ilona is niet zomaar een hulpverlener. Acht jaar terug zat zij nog gedwongen in de prostitutie. Haar pooier was 1600 kilometer verderop in Roemenië, maar had toch macht over haar. Hoe kan het dat zij nu als social worker andere vrouwen op de tippelzone helpt?

12 oktober 2018
Samenleving

Je ontmoet zoveel mensen, met zoveel verhalen

Ingrid Kroon hoort al jaren bij de vaste vrijwilligersgroep van de Bij Bosshardt in Almere. Ze vindt het heerlijk om meerdere keren per week voor de mensen uit de buurt te koken.

11 oktober 2018
Samenleving

De Majoor Bosshardtprijs gaat dit jaar naar Stichting Het Vergeten Kind!

Ambassadeur Angela Schijf nam op vrijdag 14 september de prijs in ontvangst tijdens het Kunst- en Theatergala van het Leger des Heils in Amsterdam.

28 september 2018
Samenleving

Waarom vrijwilligerswerk goed voor je is

Vrijwilligerswerk doen is goed voor je gezondheid en geluksniveau. Jaja, dat zeggen wij van het Leger des Heils zeker om nieuwe vrijwilligers te lokken? Tuurlijk, dat zou mooi zijn.. Maar het is ook echt waar!

13 september 2018
Samenleving

Totdat iedereen weer lacht

Het koortje van BijBosshardt Almere Buiten klinkt goed, maar is vooral bedoeld om mensen weer te laten dromen. En om te verbinden, tussen ex-gedetineerden en ouderen bijvoorbeeld.

11 september 2018
Samenleving

BUITENSPELERS

Het Leger des Heils heeft in samenwerking met Life Goals een documentaire gemaakt: Buitenspelers. Over scoren en op je bek gaan.

07 september 2018
Samenleving

5 kleine dingen die je voor een ander kunt doen

We hebben elkaar nodig om de wereld mooier te maken. Maar soms is het te druk of voelt het als te veel on vrijwilligerswerk te gaan doen, om vegetariër te worden, of om een deel van je geld aan de armen te geven. Daarom hier een lijstje met kleine dingen die je voor een ander kunt doen. 'Niet het vele is goed, maar het goede is veel.'

04 september 2018
Samenleving

"De Homeless World Cup helpt mij mezelf ontwikkelen"

Elk jaar wordt de Homeless World Cup georganiseerd, het WK straatvoetbal. Acht dames en acht heren vertegenwoordigen Nederland, onder leiding van Life Goals Nederland. Veel voetballers werden geholpen door het Leger des Heils. Strijdkreet volgde de deelnemers tijdens de voorbereidingen en op het WK zelf. Vivian is één van hen.

21 augustus 2018
Samenleving

Wat sport met je doet

Het Leger des Heils steunt sport van harte. Sport helpt mensen om in hun eigen kracht te gaan staan. Wanneer je sport, ontdek en leer je.

16 augustus 2018
Samenleving

5 tips om water te besparen

De hittegolf is nog niet voorbij. De overheid vraagt ons daarom om zuinig te zijn met water. Strijdkreet geeft je vijf tips om water te besparen.

01 augustus 2018
Samenleving

Onderweg met Hans | Leven en laten leven

Hans is in zijn leven heel veel verschillende mensen tegen gekomen, met net zoveel meningen. Hij probeert zijn manier van denken voor te leven en anderen in hun waarde te laten. Leven en laten leven!

25 juli 2018
Samenleving

Sacha diVodka

De regionale Kunst- en Theaterfestivals zijn begonnen. Voor de de tiende keer op rij tonen deelnemers, die op wat voor manier dan ook ondersteuning ontvangen van het Leger des Heils, hun talenten op het toneel. Jeffrey uit Spijkenisse trad op tijdens het Kunst- en Theaterfestival in Rotterdam en wel als 'drag queen'. Zijn verhaal is, net als van de andere deelnemers, een verhaal van hoop en een inspiratie om te worden wie je bent.

29 juni 2018
Samenleving

"Je kan er gewoon high van worden, van God"

"Ik ben geboren op Curaçao. Tijdens de opstand in '69 verhuisden we naar Nederland. Als tiener ging ik weer even terug, maar omdat ik op de Antillen verkeerde vrienden kreeg, stuurde mijn vader me weer naar Nederland om bij mijn zus te gaan wonen. Maar ook in Nederland waren er verkeerde vrienden. Met als zwart dieptepunt tien jaar celstraf in Portugal, nadat ik gepakt werd in een grote drugszaak."

16 juni 2018
Samenleving

De droom van Ruben

Portretten van mensen van over de hele wereld. Ruben kreeg een bijzondere droom die hem op dat idee bracht. Nu komt zijn droom uit.

24 mei 2018
Samenleving

Schietgebedjes die ter aarde storten

Liesbeth Labeur maakt kunst over religieuze woorden en ervaringen. Dat doet ze met de oude taal van gereformeerde dominees en in de vorm van 'schietgebedjes'. Haar geloof is weg, maar de cultuur die erbij hoort krijgt een ode in haar werk.

15 mei 2018
Samenleving

Een ladder tussen hemel en aarde

Willem Zijlstra (64) maakt kunst over religie. Bijbelse taferelen, maar vooral over wat geloven met je doet als mens. Zijn bekendste werk is een dood lam op een stapel kranten.

08 mei 2018
Samenleving

Valentijn timmert aan zijn toekomst

Valentijn Brand raakte in korte tijd zijn baan en huis kwijt. Toen hij ook nog zijn been brak, moest hij wel aankloppen bij het Leger des Heils.

27 april 2018
Samenleving

Empathie in uniform: op stap met heilssoldaat Huub

Wat doet een heilssoldaat de hele dag, en waarom eigenlijk? Een dag op stap met Huub naar de jaarlijkse breidag van het Leger des Heils.

20 maart 2018
Samenleving

We hebben je wat te vertellen

William Booth was honderd jaar geleden de grondlegger van het wereldwijde Leger des Heils. Zijn meest bekende speech, waarin hij vol passie zijn drijfveren uiteenzet, is nog steeds de basis van het Leger des Heils en de verhalen die we maken voor Strijdkreet.

16 maart 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Annie

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Annie (58) is verslaafd aan alcohol en harddrugs.

07 maart 2018
Samenleving

De straat of het podium

Soraya deed dit jaar mee met The Voice of Holland en speelt een in The Passion. In het dagelijks leven werkt ze bij het Leger des Heils.

06 maart 2018
Samenleving

Noraly met soep door de Bijlmer

Oud journaal-presentatrice Noraly Beyer mocht aan den lijve ondervinden hoe heilzaam warme soep is voor lichaam en geest in bar winterweer."

06 maart 2018
Samenleving

Hij kookt en tuiniert voor zijn buren

Amresh woont in een gloednieuwe community in Utrecht. Daar is hij vrijwillig chefkok en ‘chef plant’ in de gemeenschappelijke keuken en tuin.

03 maart 2018
Samenleving

Het mysterie van God in zeven schilderijen

De muren van de Martinikerk in Groningen zijn vrijwel leeg, maar dat duurt niet lang meer. Kunstenaar Egbert Modderman (28) schildert zeven werken van barmhartigheid, die de komende eeuwen in de kerk zullen hangen.

01 maart 2018
Samenleving

De ronde van Ralf

Ralf (42) is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Hij bezoekt mensen in Utrecht die door verwaarlozing, verslaving of psychische problemen medische hulp nodig hebben. Maar soms komt hij ook gewoon even kijken hoe het gaat en een praatje maken. Strijdkreet reed een ochtend met hem mee langs Bertus, meneer A., Kim en mevrouw S.

23 februari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Patrick

Een verslaving roept vaak vragen op. Ook als 'ie niet zo zwaar is. Hoe is het om altijd drugs te nemen? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Patrick (29) noemt zichzelf niet echt verslaafd. Hij rookt wel veel jointjes.

08 februari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Marja

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Marja (57) is verslaafd aan alcohol.

04 februari 2018
Samenleving

Muziekles bij het Leger

Zondagochtend, negen uur: tijd om op te staan! Teerza en Sara weten wat dit betekent. Snel ontbijten en tandenpoetsen, mama heeft de muziekkoffers al klaargezet. Een stralende winterdag lacht de tweeling toe - vandaag gaan ze naar het Leger des Heils voor muziekles.

28 januari 2018
Samenleving

Vijf vragen aan een verslaafde | Nancy

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Nancy (33) is de eerste in deze serie.

25 januari 2018
Samenleving

Bij deze mondhygiënist mag je best huilen

Malou de Kok liep stage bij het Leger toen ze mondzorgkunde studeerde. Nu heeft ze een grote tandartspraktijk in Den Haag. "Bij het Leger leerde ik dat mensen en vertrouwen op de eerste plaats staan".

10 januari 2018
Samenleving

Gevlucht naar een nieuw thuis

Imran Gill vluchtte uit Pakistan naar Nederland omdat hij als christen werd mishandeld en vervolgd. "Ik bid of God een wonder doet, zodat ook mijn broer veilig is."

02 januari 2018
Samenleving

Dwight zingt voor René

Dwight zingt op Kerstfeest op de Dam een liedje voor René, die zijn drugsverleden achter zich heeft gelaten. Kijk je uitzending mee? Eerste kerstdag, 20:20 op NPO 1.

21 december 2017
Samenleving

Do zingt samen voor altijd

Do zingt bij Kerstfeest op de Dam. Daarvoor ontmoette ze Vanessa, die na zestien jaar een leven van prostitutie en heroïne de rug toe keerde.

19 december 2017
Samenleving

Zij speelt piano voor een vreemde

Nadin gaat regelmatig op bezoek bij een mevrouw op leeftijd om thee te drinken uit porseleinen kopjes en Debussy te spelen op de piano.

08 december 2017
Samenleving

Zij werkt op de Wallen

Marije loopt al vier jaar lang elke woensdagavond langs de ramen van het Amsterdamse Wallen. Ze praat er met de meiden. Soms even samen bidden, soms een dikke knuffel.

09 november 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Marlon

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die dakloos zijn. Marlon Pastoe (42) is één van hen.

08 november 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Robert

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan een aantal mensen die dakloos zijn. Robert (36) is één van hen.

24 oktober 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | John

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven en of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan een aantal mensen die dakloos zijn. John Ras (47) is één van hen.

13 oktober 2017
Samenleving

Hoe ga je om met vervelende mensen?

Je kent het misschien wel: zo’n collega, buurman of kennis die áltijd naar tegen je doet. Hoe ga je op een goede manier om met vervelende mensen? In de Bijbel staan een paar goeie tips.

10 oktober 2017
Samenleving

Vijf vragen aan een dakloze | Rana

Er bestaan veel ideeën over mensen die dak- of thuisloos zijn. Hoe dat zo is gekomen, of je wel of niet geld moet geven, of het hun eigen schuld is of niet. Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die dakloos zijn. Rana Lachman (60) uit Den Haag is één van hen.

09 oktober 2017
Samenleving

Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Schokkende cijfers. Zes dingen die jij kunt doen in jouw omgeving.

21 september 2017
Samenleving

"Ik haal heel veel kracht uit muziek"

Nina en Ashley treden vanavond op in de AFAS Live in Amsterdam. Met een cover van het liedje ‘I Alone’ van de band Live doen ze mee met het Kunst- en Theater Gala.

16 september 2017
Samenleving

Linda de Mol ontvangt Bosshardtprijs

Tijdens het jaarlijkse Kunst- en Theatergala van het Leger des Heils is de Majoor Bosshardtprijs uitgereikt aan Linda de Mol. Zij ontvangt de prijs voor het werk wat zij doet met de Linda Foundation.

16 september 2017
Samenleving

Documentaire Homeless World Cup

De Homeless World Cup is een jaarlijks voetbalfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang, met deelnemers uit meer dan zestig landen. Dit jaar vond de HWC plaats in Oslo.

05 september 2017
Samenleving

Wees een goeie buur

'Beter een goede buur, dan een verre vriend', luidt het gezegde. Met je buren heb je veel te maken. Goed voor je levensgeluk en de samenleving dus als je in je directe omgeving investeert. Hoe maak jij van je buurt een fijnere plek?

11 augustus 2017
Samenleving

Een bedrijf of een kerk runnen vereist dezelfde eigenschappen

Martijn is theoloog, maar begon naast zijn gemeente een bierbrouwerij. Wat zijn volgens hem de overeenkomsten?

08 augustus 2017
Samenleving

Youp van 't Hek

Youp van 't Hek mijmert over Majoor Bosshardt en de Strijdkreet.

03 augustus 2017
Samenleving

Met hooi in de kerk

Christien is dominee en directeur van een zorgmanege. Hoe combineert zij deze twee verschillende roepingen?

03 augustus 2017
Samenleving

"Deze vrouwen zijn kwetsbaar"

Ineke van Buren houdt zich bij het Leger des Heils bezig met de strijd tegen mensenhandel. Zij ziet veel vrouwen in de prostitutie die worden uitgebuit. Ze vertelt over de relatie tussen mensenhandel en prostitutie.

01 augustus 2017
Samenleving

Een huis inrichten voor asielzoekers

Beer is chauffeur bij Loods13. Als vrijwilliger. 'De dankbaarheid die ik krijg van de mensen geeft mij voldoening'.

19 juli 2017
Samenleving

Nu maak ik fietsen bij 50|50

“Sinds ik fietsen maak bij 50|50 van het Leger des Heils gebruik ik al mijn tijd actiever. Ik doe boodschappen. Ik ga rustig de stad in. Ik ga weer bij vrienden langs. Toen ik werkloos thuis zat, kostte één keer per week boodschappen doen me alle goeie moed die ik bezat.”

14 juli 2017
Samenleving

Op zoek naar een nieuwe utopie

Rutger Bregman, historicus en schrijver, vindt dat we op zoek moeten naar een nieuwe utopie. Naar een droom voor de toekomst, die gebouwd is op wat we nu al hebben bereikt. Hij legt uit waarom.

08 maart 2017
Samenleving

Een hapje eten is niet altijd genoeg

Bert van Leeuwen probeert al meer dan elf jaar met het programma ‘Het Familiediner’ mensen bijeen te brengen die elkaar vanwege een familieruzie niet meer aankijken. “Familieleden die elkaar na jaren van verwijdering weer in de armen vallen, dat raakt me nog elke keer.”

08 februari 2017
Samenleving

Waden door het vuil

Kenneth werkt bij de Mobiele Schoonmaak van het Leger des Heils en vertelt over het schoonmaken van extreem vervuilde huizen.

12 september 2016
Samenleving

Ik ben net zo bang als jij

Hoe een vluchteling in een noodopvang in Friesland belande.

17 augustus 2016
Samenleving

Er komt geen vrede op aarde

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens reageert op bekende uitspraken over vrede. Volgens hem komt er nooit vrede op aarde.

24 december 2015
Samenleving

"Boven de zestig begint het gegooi in de glazen"

DJ Tineke de Nooij van Omroep Max vertelt hoe zij het vindt om oud te zijn.

03 augustus 2015