Duurzaamheid

Duurzaamheid

Op zonnestroom heel Nederland door

Richard de Kam (45) rijdt een volledig elektrische auto. De stroom hiervoor haalt hij uit de zestig zonnepanelen op het dak van zijn huis. Hij legt uit waarom hij zo ver gaat. “Duurzaam omgaan met energie is al lang niet meer geitenwollensokken, joh. Dit wordt het nieuwe normaal.”

08 maart 2019
Duurzaamheid

Deel 3 | Reshare

Wist je dat 150 jaar geleden het Leger des Heils één van de eerste organisaties was die kleding inzamelde? Met een voddenkar, door langs de deuren te gaan.

21 februari 2019
Duurzaamheid

Deel 2 - Tips voor een duurzame garderobe

We weten dat er van alles aan de hand is in de kledingindustrie. Maar wat kun je doen? Strijdkreet geeft je tips!

30 januari 2019
Duurzaamheid

Jan Anne, plastic hero

Jan Anne Bos verafschuwt verspilling. Van spullen, eten en natuur. Daarom fietst hij elke werkdag zo’n tachtig kilometer om plastic spulletjes te redden die onterecht bij het plastic afval zijn gedumpt. Hij leeft van het statiegeld van de plastic flessen die hij inlevert, en van wat de supermarkten weggooien. Strijdkreet fietst een ochtend mee. “Toen ik net begon, weende ik tijdens het fietsen. Zoveel mooie spulletjes zaten ertussen.”

21 januari 2019
Duurzaamheid

Een andere blik op zwerfafval

Fadenka is kunstenares. Ze studeerde dit jaar af aan de HKU met een video-performance met de titel #squatgoals. Daarin introduceert zij een ‘schoonlooppak’. Hiermee wil ze de vraag opwerpen of we ook anders kunnen kijken naar afval.

09 januari 2019
Duurzaamheid

Deel 1 - Hoe zit het nou precies in de kledingindustrie?

Er is nog steeds veel mis in de kledingindustrie. Te lage lonen, kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden... Maar hoe zit het nou precies? En wat kun je er nou echt aan doen?

07 januari 2019
Duurzaamheid

Scoor je kerstoutfit in de ReShare Store

Met Kerst trekken we onze mooiste kleren aan. Liefst met wat glitter en lekker sjiek. Toch?

05 december 2018
Duurzaamheid

Tips van Groene Piet

December is cadeautjes-maand. Hoe maak je Sinterklaas en Kerst duurzamer en goedkoper?

01 december 2018
Duurzaamheid

Klimaatbeheersing in jouw huis

Goed voor het milieu zorgen - is de overheid daar verantwoordelijk voor? Of is het iets waar je zelf aan kunt bijdragen? Strijdkreet inspireert je graag met kleine acties die je zelf in huis kunt toepassen en waarmee je jouw steentje bijdraagt in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

24 november 2018
Duurzaamheid

Eten uit de vuilnisbak

Theo is freegan. Dat betekent dat hij zo weinig mogelijk nieuwe spullen en boodschappen wil kopen, en zoveel mogelijk wil leven van wat een ander weggooit. Hij is namelijk tegen verspilling.

07 november 2018
Duurzaamheid

Een vegetarisch Leger des Heils

Als het aan de oprichters van het internationale Leger des Heils had gelegen, had het hele Leger geen vlees gegeten. Familie Booth, die aan de wieg stonden van de beweging, was overtuigd vegetariër. Inspiratie voor nu?

22 oktober 2018
Duurzaamheid

Zo gezond als een vis?

Saskia maakt zich kwaad over levende krabben in waterbakken bij de groothandel. Maar ook over hoe we met de vissen omgaan voordat we ze eten. Hoe deze vissen, kreeften en krabben sterven, is namelijk nog lang niet zonder leed.

21 juni 2018
Duurzaamheid

Onderweg met Hans | Duurzaamheid

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

22 januari 2018
Duurzaamheid

Zij wonen in een tent

Of eigenlijk noem je het een yurt. Een oeroude nomadische leeftent. Geert en Geralda wonen er samen met hun twee kindjes. Zelfs in de winter.

16 januari 2018
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar vogels

Albert ziet ze vliegen. Hij hoort elk geluidje dat door een vogel wordt gemaakt en kijkt geregeld naar boven om te achterhalen welke soort er vliegt. Wat fascineert hem zo aan vogels?

26 september 2017
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar planten

Bram kijkt overal in de berm als hij door de Alblasserwaard fietst. Want daar staan wilde planten en bloemen, en laat hij daar nu net álles van (willen) weten. Waarom vindt hij dat zo interessant?

13 september 2017
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar vlinders

Anthonie is weg van vlinders. Van kleine schuwe motjes tot felle opvallende dagvlinders. Als hij ze bestudeert, verwondert hij zich over Gods schepping.

07 september 2017
Duurzaamheid

Verantwoord kleding shoppen - hoe doe je dat?

Je leest steeds meer over de slechte omstandigheden waaronder mensen of zelfs kinderen jouw kleding produceren - ver weg in lagelonenlanden. Maar je vindt het belangrijk om er hip bij te lopen, en volgt graag de laatste trends. Hoe maak je een start met het verduurzamen van je kledingkast? Strijdkreet helpt je - samen met RESHARE - op weg.

23 augustus 2017
Duurzaamheid

Uit het riool

Dat ons toiletwater even later weer schoon in de sloot staat, is voor Dirk van Oosterom (39) geen vanzelfsprekendheid. Hij werkt als zuiveringstechnicus bij de rioolzuiveringsinstallatie in Woerden. Daar zorgt hij ervoor dat al het water in de omgeving dat het riool in wordt gepompt, even later zonder vervuilende stoffen de Rijn in stroomt.

18 juli 2017
Duurzaamheid

De schoonheid van verval

Veroudering, verrotting en verval zijn zaken die we over het algemeen afdoen als lelijk of vies. Toch hoeft de dood niet altijd angstaanjagend te zijn. Fotograaf Adrie Mouthaan laat met een prachtige fotoserie zien hoe uit eindigheid iets prachtigs kan ontstaan.

03 april 2017
Duurzaamheid

Hoe meer dood, hoe meer leven

Als er in het bos een tak van een boom sterft, komt er in diezelfde tak heel veel tot leven. Ecoloog en bosbouwer Jan ten Hoopen uit Arnhem weet daar alles van. Hij is een van de weinigen in Nederland die is gespecialiseerd in dood hout – en het leven wat daaruit voortkomt.

03 april 2017
Duurzaamheid

Waarom eerlijke handel onze toekomst is

Nico Roozen, directeur van Solidaridad en oprichter van het Max Havelaar keurmerk, pleit voor een duurzame economie. “Daarin wordt het milieu gerespecteerd én rechtvaardig met mensen omgegaan.”

01 februari 2017
Duurzaamheid

Biologisch boeren: bewust bezig met eten

Joëlle boert biologisch. Samen met haar man runt ze boerderij Lindenhoff met zo’n 450 dieren. Ook horen er een zorgboerderij, moestuin, winkel, groothandel en restaurant bij haar onderneming – maar Joëlle is vooral boerin. Waarom vindt zij het zo belangrijk om goed voor haar dieren te zorgen? En heeft dat iets te maken met haar geloof in God?

03 november 2016