Duurzaamheid

Duurzaamheid

Zo gezond als een vis?

Saskia maakt zich kwaad over levende krabben in waterbakken bij de groothandel. Maar ook over hoe we met de vissen omgaan voordat we ze eten. Hoe deze vissen, kreeften en krabben sterven, is namelijk nog lang niet zonder leed.

21 juni 2018
Duurzaamheid

Onderweg met Hans | Duurzaamheid

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

22 januari 2018
Duurzaamheid

Zij wonen in een tent

Of eigenlijk noem je het een yurt. Een oeroude nomadische leeftent. Geert en Geralda wonen er samen met hun twee kindjes. Zelfs in de winter.

16 januari 2018
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar vogels

Albert ziet ze vliegen. Hij hoort elk geluidje dat door een vogel wordt gemaakt en kijkt geregeld naar boven om te achterhalen welke soort er vliegt. Wat fascineert hem zo aan vogels?

26 september 2017
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar planten

Bram kijkt overal in de berm als hij door de Alblasserwaard fietst. Want daar staan wilde planten en bloemen, en laat hij daar nu net álles van (willen) weten. Waarom vindt hij dat zo interessant?

13 september 2017
Duurzaamheid

Altijd op zoek naar vlinders

Anthonie is weg van vlinders. Van kleine schuwe motjes tot felle opvallende dagvlinders. Als hij ze bestudeert, verwondert hij zich over Gods schepping.

07 september 2017
Duurzaamheid

Verantwoord kleding shoppen - hoe doe je dat?

Je leest steeds meer over de slechte omstandigheden waaronder mensen of zelfs kinderen jouw kleding produceren - ver weg in lagelonenlanden. Maar je vindt het belangrijk om er hip bij te lopen, en volgt graag de laatste trends. Hoe maak je een start met het verduurzamen van je kledingkast? Strijdkreet helpt je - samen met RESHARE - op weg.

23 augustus 2017
Duurzaamheid

Uit het riool

Dat ons toiletwater even later weer schoon in de sloot staat, is voor Dirk van Oosterom (39) geen vanzelfsprekendheid. Hij werkt als zuiveringstechnicus bij de rioolzuiveringsinstallatie in Woerden. Daar zorgt hij ervoor dat al het water in de omgeving dat het riool in wordt gepompt, even later zonder vervuilende stoffen de Rijn in stroomt.

18 juli 2017
Duurzaamheid

De schoonheid van verval

Veroudering, verrotting en verval zijn zaken die we over het algemeen afdoen als lelijk of vies. Toch hoeft de dood niet altijd angstaanjagend te zijn. Fotograaf Adrie Mouthaan laat met een prachtige fotoserie zien hoe uit eindigheid iets prachtigs kan ontstaan.

03 april 2017
Duurzaamheid

Hoe meer dood, hoe meer leven

Als er in het bos een tak van een boom sterft, komt er in diezelfde tak heel veel tot leven. Ecoloog en bosbouwer Jan ten Hoopen uit Arnhem weet daar alles van. Hij is een van de weinigen in Nederland die is gespecialiseerd in dood hout – en het leven wat daaruit voortkomt.

03 april 2017
Duurzaamheid

Waarom eerlijke handel onze toekomst is

Nico Roozen, directeur van Solidaridad en oprichter van het Max Havelaar keurmerk, pleit voor een duurzame economie. “Daarin wordt het milieu gerespecteerd én rechtvaardig met mensen omgegaan.”

01 februari 2017
Duurzaamheid

Biologisch boeren: bewust bezig met eten

Joëlle boert biologisch. Samen met haar man runt ze boerderij Lindenhoff met zo’n 450 dieren. Ook horen er een zorgboerderij, moestuin, winkel, groothandel en restaurant bij haar onderneming – maar Joëlle is vooral boerin. Waarom vindt zij het zo belangrijk om goed voor haar dieren te zorgen? En heeft dat iets te maken met haar geloof in God?

03 november 2016