Recent

Geloven

‘Pa is een energieverkoper, ik heb een kapotte cv-ketel’

Wekelijks duiken Cees en Joas van Wingerden de kroeg in. Als vader en zoon, maar zeker ook als vrienden. Cees, methodiekdocent aan de Christelijke Hogeschool Ede, is christen. Zoon Joas, journalist bij GPfans, is agnost: “Je komt soms over alsof ik met 1-0 achtersta.”

16 mei 2019
Samenleving

Cabaretier Roué Verveer: ‘De dood is er elke dag’

Cabaretier Roué Verveer is de koning van het relativeren, zonder dat hij onverschillig wordt. “Ik denk weleens dat ik door God naar de aarde ben gestuurd met een missie: mensen vrolijk maken.”

01 mei 2019
Geloven

‘Alles in ons leven is veranderd, behalve God’

In 2014 krijgen Dennis en Martine een heftig auto-ongeluk. Dennis belandt met een dwarslaesie in een rolstoel. Martine lijdt hersenschade, zoon Eljakim heeft een schedelbasisfractuur en het kindje dat het echtpaar verwacht, haalt het niet. “Tijdens de eerste ontmoeting met Wim zeiden we gelijk: we nemen jou niets kwalijk.”

22 april 2019
Leven

‘Ik wil een wandelend reclamebord zijn’

Arco Bot lag vanwege vergevorderde diabetes al zo’n tien keer op sterven. Zijn geloof houdt hem op de been. Zijn zeven tatoeages getuigen daarvan. “Sinds mijn tatoeages heb ik nooit meer op het randje gelegen.”

18 april 2019
Leven

‘Bij Bosshardt is voor mij een vluchtoord’

Soms zat Jolanda dagen alleen. Iedereen om haar heen leek druk te zijn met werk en gezin. De opening van een Bij Bosshardt-locatie tegenover haar flat betekende de start van een nieuw leven. “Als ik hier ben geweest, voel ik me achteraf altijd beter.”

15 april 2019
Leven

‘Ik kan alleen zeggen: vandaag ga ik niet gebruiken’

Na jaren van verslaving weet Maarten nu precies hoe hij clean en nuchter moet blijven. “Op straat gooi ik lege blikjes in de prullenbak, sigaretten ook. Zo houd ik mijn gemoedstoestand gezond.”

08 april 2019
Samenleving

Margreet is overleden

“Als ik steentje voor steentje de muur kan afbreken en ik zie de mens achter die muur, dan doet dat iets met mij.” Renske Stout (27) is verpleegkundige en werkt bij de OGGZ Wijkverpleging van het Leger des Heils. Zij werkt ambulant en bezoekt vaak mensen die geen hulp of zorg accepteren. Het is zaterdagmiddag half vier als ik bij Renske in de auto stap. Ze begint haar dagelijkse ronde, route B. Nog niet zo lang geleden zou ze nu langs Margreet gaan om daar medicatie te geven en Margreets steunkousen uit te doen. Maar helaas is ze een paar weken geleden overleden.

05 april 2019
Liefde

‘Als je trouwt, blijf je gewoon bij elkaar’

Na een heftig ongeluk lag Edith zes weken in coma. Gevolg: ernstige hersenbeschadiging. Nu zijn zij en haar man Niko samen een pijnlijk mooi voorbeeld van liefde in voor- en tegenspoed. “Dit is het, klaar.”

01 april 2019
Geloven

Naar het korps op de Wallen

“Als Jezus uit de Jordaan zou zijn gekomen, had Hij gezegd: Kaaik naar je aaige!" Een zondagmorgen in het Goodwillkorps van het Leger, midden op de Wallen. Hier mogen mensen echt komen zoals ze zijn. Dakloos, verslaafd, prostituee - dat is gewoon oké. Hoe ziet zo'n kerkdienst eruit?

29 maart 2019
Samenleving

De ronde van Marion

Marion is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Zij bezoekt mensen in het Gooi die door ouderdom, verslaving of psychische problemen zorg nodig hebben. Maar meer nog dan zorg hebben deze mensen het luisterende oor van Marion nodig. Strijdkreet reed een middag met haar mee langs een aantal cliënten.

25 maart 2019
Leven

Een brief van Hamid

Hamid Adli (48) woont bij het Leger des Heils. In deze brief deelt hij zijn gedachtewereld. Over de plannen die hij had, zijn stemmen en over hetgeen hij is kwijtgeraakt in zijn leven. “Als ik op een paard zit, vergeet ik even mijn problemen.”

22 maart 2019
Samenleving

Hans doet ‘maatschappelijke uitvaarten’

Hans Meijerink (50) maakt gemeentelijke uitvaarten maatschappelijk. "Soms zijn er mensen die helemaal niemand om zich heen hebben, of er is geen geld beschikbaar. De uitvaart die de gemeente dan regelt is eenvoudig. Ik schakel de maatschappij in en met vrijwilligers maken wij er dan een respectvolle afscheidsplechtigheid van."

19 maart 2019
Samenleving

Wat te doen tegen eenzaamheid

Wat is eenzaamheid precies? Welke soorten eenzaamheid zijn er? En hoe bestrijd je dit probleem effectief? Nels Fahner sprak met experts en schreef er een boek over.

15 maart 2019
Duurzaamheid

Op zonnestroom heel Nederland door

Richard de Kam (45) rijdt een volledig elektrische auto. De stroom hiervoor haalt hij uit de zestig zonnepanelen op het dak van zijn huis. Hij legt uit waarom hij zo ver gaat. “Duurzaam omgaan met energie is al lang niet meer geitenwollensokken, joh. Dit wordt het nieuwe normaal.”

08 maart 2019
Geluk

Vrienden uit de opvang

Aart (58) en Vincent (39) zijn ruim drie jaar goede vrienden. Ze kwamen elkaar tegen in de nachtopvang. “Vriendschap tussen daklozen komt niet zoveel voor”, vertelt Aart. “Moet je misschien ook niet willen”, zegt Vincent. Hoe is hun vriendschap dan toch zo hecht geworden?

05 maart 2019
Samenleving

Jeroen is weer een Judas

Jeroen van Koningsbrugge speelt, net als tijdens The Passion in 2015, Judas in The Passion in Concert - een nieuwe variant van het Paasspektakel op televisie. “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen.”

26 februari 2019
Duurzaamheid

Deel 3 | Reshare

Wist je dat 150 jaar geleden het Leger des Heils één van de eerste organisaties was die kleding inzamelde? Met een voddenkar, door langs de deuren te gaan.

21 februari 2019
Samenleving

“Het doet mij zeer dat mensen de dupe worden van het systeem”

Edo Paardekooper Overman werd onderscheiden als mensenrechtenmens 2018. Hij was de eerste die deze onderscheiding van het College van de Rechten van de Mens ontving. Het is een waardering voor het jarenlang opkomen voor de rechten van dak- en thuislozen in Nederland, waaronder de deelnemers van het Leger des Heils.

19 februari 2019
Liefde

De uitdaging van een samengesteld gezin

Annemarie en René hebben samen zes kinderen, geboren in hun vorige huwelijken. Toen ze trouwden werden ze een samengesteld gezin, wat niet altijd van een leien dakje ging. Inmiddels zijn er ook nog twee pleegkinderen bijgekomen. Ze delen graag wat zij van hun fusie hebben geleerd.

14 februari 2019
Samenleving

En dus zal ik weer gaan

Theatermaker Ilay den Boer ging bij het Leger des Heils werken om te begrijpen hoe dat is: vader én dakloos zijn. Zijn voorstelling ‘En dus zal ik weer gaan’ is sinds gisteren te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. “Ik wil een pleidooi houden voor een man die net zo veel van zijn dochter houdt als elke vader, maar niet kan meedraaien in de maatschappij.”

12 februari 2019