Recent

Geluk

‘Nu ben ik het, maar misschien ben jij het de volgende keer’

Op het Kunst en Theater Gala in Amsterdam droeg Jurneline een gedicht voor. Het Gala biedt deelnemers van het Leger een podium waardoor ze weer meer vertrouwen in zichzelf krijgen en talenten ontdekken waardoor ze weer in staat zijn te dromen over de toekomst. Dit is het verhaal achter haar gedicht.

26 september 2019
Leven

WK DAKLOZEN | "Ik vond het heerlijk om dakloos te zijn"

Lammieke deed een koprol op het speelveld, de eerste keer dat ze eindelijk scoorde op de Homeless World Cup. Ze is moeder van vier kinderen - waarvan één is overleden - en heeft haar man en drie kleintjes achtergelaten in Nederland. In de tien dagen die de Homeless World Cup in Wales duurt, gaat Lammieke (45) door een rollercoaster van emoties.

08 september 2019
Leven

WK DAKLOZEN | Van cocaïne naar Cardiff

Chris (24) is één van de deelnemers aan de Homeless World Cup in Wales dit jaar. Hij is langer verslaafd dan clean geweest in zijn leven. Wie hem volgt in de televisieserie 'Bureau Sport: WK Daklozen 2019' van BNNVARA, ziet hem vaak moeilijk kijken. Hij heeft veel last van blessures en vindt ’t nog best pittig, zo’n week met andere deelnemers in Cardiff. Wie zijn levensverhaal hoort, kan zich dat voorstellen. Een interview op het WK voor Daklozen.

02 september 2019
Recht

Ik werd uitgebuit in Groningen

Li werd onder valse voorwendselen van China naar Nederland gebracht. Ze werd uitgebuit in een massagesalon in Groningen. Zelfs nu ze van haar uitbuiter af is, is ze niet vrij. Lees hier haar verhaal en het verhaal van veel andere Chinese vrouwen in Nederland.

15 augustus 2019
Samenleving

Beter een goede buur

Danny en Martijntje van Baarle wonen met hun twee dochters en zoontje in een groot huis in Apeldoorn. Ze wonen naast zes jongeren van het Leger des Heils en zijn de mentorhuisouders van deze groep. Wat is dat en hoe werkt dat eigenlijk?

19 juni 2019
Leven

‘Ik zette de meeste tattoos toen ik in duisternis leefde’

Als kind werd Lydia gepest. Haar ouders scheidden, Lydia werd rebels en belandde op haar zeventiende voor vijf maanden in de jeugdgevangenis. “In mijn nek staat een oog met een traan. Als ik terugkijk op mijn leven, zie ik veel verdriet.”

16 juni 2019
Leven

‘Sommigen vinden het littekens, ik vind het kunst’

Bjorn heeft een bijzondere reden voor de inkttekeningen op zijn hoofd en gezicht: opvallen. En dat wil hij niet zomaar. “Deze tattoo geeft me het veilige gevoel dat er geen persoonsverwisseling kan plaatsvinden.”

28 mei 2019
Leven

‘Ik had graag opa willen zijn’

Gerard heeft geen strafblad, maar een strafboek, grapte de rechter, lang geleden. Inmiddels heeft hij z’n leven gebeterd. Z’n tattoos vertellen zijn verhaal. “Normaal betekent een traan-tatoeage dat je iemand hebt vermoord. Ik heb twee tranen laten zetten uit verdriet.”

23 mei 2019
Geloven

‘Pa is een energieverkoper, ik heb een kapotte cv-ketel’

Wekelijks duiken Cees en Joas van Wingerden de kroeg in. Als vader en zoon, maar zeker ook als vrienden. Cees, methodiekdocent aan de Christelijke Hogeschool Ede, is christen. Zoon Joas, journalist bij GPfans, is agnost: “Je komt soms over alsof ik met 1-0 achtersta.”

16 mei 2019
Samenleving

Cabaretier Roué Verveer: ‘De dood is er elke dag’

Cabaretier Roué Verveer is de koning van het relativeren, zonder dat hij onverschillig wordt. “Ik denk weleens dat ik door God naar de aarde ben gestuurd met een missie: mensen vrolijk maken.”

01 mei 2019
Geloven

‘Alles in ons leven is veranderd, behalve God’

In 2014 krijgen Dennis en Martine een heftig auto-ongeluk. Dennis belandt met een dwarslaesie in een rolstoel. Martine lijdt hersenschade, zoon Eljakim heeft een schedelbasisfractuur en het kindje dat het echtpaar verwacht, haalt het niet. “Tijdens de eerste ontmoeting met Wim zeiden we gelijk: we nemen jou niets kwalijk.”

22 april 2019
Leven

‘Ik wil een wandelend reclamebord zijn’

Arco Bot lag vanwege vergevorderde diabetes al zo’n tien keer op sterven. Zijn geloof houdt hem op de been. Zijn zeven tatoeages getuigen daarvan. “Sinds mijn tatoeages heb ik nooit meer op het randje gelegen.”

18 april 2019
Leven

‘Bij Bosshardt is voor mij een vluchtoord’

Soms zat Jolanda dagen alleen. Iedereen om haar heen leek druk te zijn met werk en gezin. De opening van een Bij Bosshardt-locatie tegenover haar flat betekende de start van een nieuw leven. “Als ik hier ben geweest, voel ik me achteraf altijd beter.”

15 april 2019
Leven

‘Ik kan alleen zeggen: vandaag ga ik niet gebruiken’

Na jaren van verslaving weet Maarten nu precies hoe hij clean en nuchter moet blijven. “Op straat gooi ik lege blikjes in de prullenbak, sigaretten ook. Zo houd ik mijn gemoedstoestand gezond.”

08 april 2019
Samenleving

Margreet is overleden

“Als ik steentje voor steentje de muur kan afbreken en ik zie de mens achter die muur, dan doet dat iets met mij.” Renske Stout (27) is verpleegkundige en werkt bij de OGGZ Wijkverpleging van het Leger des Heils. Zij werkt ambulant en bezoekt vaak mensen die geen hulp of zorg accepteren. Het is zaterdagmiddag half vier als ik bij Renske in de auto stap. Ze begint haar dagelijkse ronde, route B. Nog niet zo lang geleden zou ze nu langs Margreet gaan om daar medicatie te geven en Margreets steunkousen uit te doen. Maar helaas is ze een paar weken geleden overleden.

05 april 2019
Liefde

‘Als je trouwt, blijf je gewoon bij elkaar’

Na een heftig ongeluk lag Edith zes weken in coma. Gevolg: ernstige hersenbeschadiging. Nu zijn zij en haar man Niko samen een pijnlijk mooi voorbeeld van liefde in voor- en tegenspoed. “Dit is het, klaar.”

01 april 2019
Geloven

Naar het korps op de Wallen

“Als Jezus uit de Jordaan zou zijn gekomen, had Hij gezegd: Kaaik naar je aaige!" Een zondagmorgen in het Goodwillkorps van het Leger, midden op de Wallen. Hier mogen mensen echt komen zoals ze zijn. Dakloos, verslaafd, prostituee - dat is gewoon oké. Hoe ziet zo'n kerkdienst eruit?

29 maart 2019
Samenleving

De ronde van Marion

Marion is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Zij bezoekt mensen in het Gooi die door ouderdom, verslaving of psychische problemen zorg nodig hebben. Maar meer nog dan zorg hebben deze mensen het luisterende oor van Marion nodig. Strijdkreet reed een middag met haar mee langs een aantal cliënten.

25 maart 2019
Leven

Een brief van Hamid

Hamid Adli (48) woont bij het Leger des Heils. In deze brief deelt hij zijn gedachtewereld. Over de plannen die hij had, zijn stemmen en over hetgeen hij is kwijtgeraakt in zijn leven. “Als ik op een paard zit, vergeet ik even mijn problemen.”

22 maart 2019
Samenleving

Hans doet ‘maatschappelijke uitvaarten’

Hans Meijerink (50) maakt gemeentelijke uitvaarten maatschappelijk. "Soms zijn er mensen die helemaal niemand om zich heen hebben, of er is geen geld beschikbaar. De uitvaart die de gemeente dan regelt is eenvoudig. Ik schakel de maatschappij in en met vrijwilligers maken wij er dan een respectvolle afscheidsplechtigheid van."

19 maart 2019