Recent

Samenleving

De ronde van Marion

Marion is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Zij bezoekt mensen in het Gooi die door ouderdom, verslaving of psychische problemen zorg nodig hebben. Maar meer nog dan zorg hebben deze mensen het luisterende oor van Marion nodig. Strijdkreet reed een middag met haar mee langs een aantal cliënten.

25 maart 2019
Leven

Een brief van Hamid

Hamid Adli (48) woont bij het Leger des Heils. In deze brief deelt hij zijn gedachtewereld. Over de plannen die hij had, zijn stemmen en over hetgeen hij is kwijtgeraakt in zijn leven. “Als ik op een paard zit, vergeet ik even mijn problemen.”

22 maart 2019
Samenleving

Hans doet ‘maatschappelijke uitvaarten’

Hans Meijerink (50) maakt gemeentelijke uitvaarten maatschappelijk. "Soms zijn er mensen die helemaal niemand om zich heen hebben, of er is geen geld beschikbaar. De uitvaart die de gemeente dan regelt is eenvoudig. Ik schakel de maatschappij in en met vrijwilligers maken wij er dan een respectvolle afscheidsplechtigheid van."

19 maart 2019
Samenleving

Wat te doen tegen eenzaamheid

Wat is eenzaamheid precies? Welke soorten eenzaamheid zijn er? En hoe bestrijd je dit probleem effectief? Nels Fahner sprak met experts en schreef er een boek over.

15 maart 2019
Duurzaamheid

Op zonnestroom heel Nederland door

Richard de Kam (45) rijdt een volledig elektrische auto. De stroom hiervoor haalt hij uit de zestig zonnepanelen op het dak van zijn huis. Hij legt uit waarom hij zo ver gaat. “Duurzaam omgaan met energie is al lang niet meer geitenwollensokken, joh. Dit wordt het nieuwe normaal.”

08 maart 2019
Geluk

Vrienden uit de opvang

Aart (58) en Vincent (39) zijn ruim drie jaar goede vrienden. Ze kwamen elkaar tegen in de nachtopvang. “Vriendschap tussen daklozen komt niet zoveel voor”, vertelt Aart. “Moet je misschien ook niet willen”, zegt Vincent. Hoe is hun vriendschap dan toch zo hecht geworden?

05 maart 2019
Samenleving

Jeroen is weer een Judas

Jeroen van Koningsbrugge speelt, net als tijdens The Passion in 2015, Judas in The Passion in Concert - een nieuwe variant van het Paasspektakel op televisie. “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen.”

26 februari 2019
Duurzaamheid

Deel 3 | Reshare

Wist je dat 150 jaar geleden het Leger des Heils één van de eerste organisaties was die kleding inzamelde? Met een voddenkar, door langs de deuren te gaan.

21 februari 2019
Samenleving

“Het doet mij zeer dat mensen de dupe worden van het systeem”

Edo Paardekooper Overman werd onderscheiden als mensenrechtenmens 2018. Hij was de eerste die deze onderscheiding van het College van de Rechten van de Mens ontving. Het is een waardering voor het jarenlang opkomen voor de rechten van dak- en thuislozen in Nederland, waaronder de deelnemers van het Leger des Heils.

19 februari 2019
Liefde

De uitdaging van een samengesteld gezin

Annemarie en René hebben samen zes kinderen, geboren in hun vorige huwelijken. Toen ze trouwden werden ze een samengesteld gezin, wat niet altijd van een leien dakje ging. Inmiddels zijn er ook nog twee pleegkinderen bijgekomen. Ze delen graag wat zij van hun fusie hebben geleerd.

14 februari 2019
Samenleving

En dus zal ik weer gaan

Theatermaker Ilay den Boer ging bij het Leger des Heils werken om te begrijpen hoe dat is: vader én dakloos zijn. Zijn voorstelling ‘En dus zal ik weer gaan’ is sinds gisteren te zien in Theater Bellevue in Amsterdam. “Ik wil een pleidooi houden voor een man die net zo veel van zijn dochter houdt als elke vader, maar niet kan meedraaien in de maatschappij.”

12 februari 2019
Geluk

5 redenen om je telefoon vaker weg te leggen

Er zijn veel voordelen aan een smartphone. Lekker scrollen door Instagram, Whatsappen met je kinderen en de weg vinden via Google Maps. Toch is het een goed idee om die telefoon af en toe links te laten liggen. Waarom?

08 februari 2019
Samenleving

Een echte vriend

"We waarschuwen onze kinderen met 'pas op voor foute vrienden!' maar zeggen niet: ga op zoek naar goede vrienden. Terwijl juist het hebben van goede vrienden helpt om kwaad te voorkomen." Simon Vuyk predikt het belang van echte vriendschappen in het creëren van een veilige samenleving.

06 februari 2019
Leven

Rouwen om een baby die niet kwam

Eén op de vier vrouwen krijgt in haar leven een miskraam. De blijdschap om een zwangerschap slaat ineens om in teleurstelling en verdriet. Drie vrouwen vertellen openhartig hoe zij hun miskramen hebben beleefd.

01 februari 2019
Duurzaamheid

Deel 2 - Tips voor een duurzame garderobe

We weten dat er van alles aan de hand is in de kledingindustrie. Maar wat kun je doen? Strijdkreet geeft je tips!

30 januari 2019
Samenleving

‘Elke jongere hier komt waanzinnig tot bloei’

Faouzi Chihabi runt sinds 2009 Borgo d’Aneto, een restaurant en leerbedrijf aan de Rotterdamse Maas. Hij is als een vader voor de jongeren die hij begeleidt, misschien omdat hij zelf zijn vader nooit gekend heeft. “Ik wil hen helpen hun geluk te vinden, dat maakt mij ook gelukkig.”

28 januari 2019
Samenleving

Een vluchteling in je gezin

Kirsten en Erik Jan namen een vluchteling in huis - niet voor een paar dagen, maar zeker voor twee jaar. Waarom doen ze dat? En waar lopen ze tegenaan?

25 januari 2019
Samenleving

‘Reclamemakers kunnen zo veel meer bereiken dan spullen verkopen’

Hij stond aan de basis van Burendag, maar als je iemand zoekt om jou te helpen verhuizen, dan moet je reclameman Mark Woerde niet bellen. Liever helpt hij anderen om de wereld te verbeteren. “Thuis zeg ik weleens: ‘Tot vanavond, ik ga tot een uur of zes eventjes de wereld redden’.”

23 januari 2019
Duurzaamheid

Jan Anne, plastic hero

Jan Anne Bos verafschuwt verspilling. Van spullen, eten en natuur. Daarom fietst hij elke werkdag zo’n tachtig kilometer om plastic spulletjes te redden die onterecht bij het plastic afval zijn gedumpt. Hij leeft van het statiegeld van de plastic flessen die hij inlevert, en van wat de supermarkten weggooien. Strijdkreet fietst een ochtend mee. “Toen ik net begon, weende ik tijdens het fietsen. Zoveel mooie spulletjes zaten ertussen.”

21 januari 2019
Geluk

Vervelende zondagen

Zondag een saaie dag? Zeker niet! Hier vind je een lijstje met tips om op zondag te doen. Samen of alleen, binnen of buiten, actief of juist lekker lazy.

18 januari 2019