Het zonnige weer kleurt ons land deze zomer. Ben je aan het genieten van welverdiende vrije dagen, werk je gestaag door, heb je weer tijd voor hobby's of vermaak jij je op een andere manier deze komkommertijd? Hierbij een bundeling van mooie artikelen die de redactie van Strijdkreet het afgelopen jaar heeft gemaakt. Om nog eens na te lezen en van te genieten. Fijne zomer!

Duurzaamheid

Verantwoord kleding shoppen - hoe doe je dat?

Je leest steeds meer over de slechte omstandigheden waaronder mensen of zelfs kinderen jouw kleding produceren - ver weg in lagelonenlanden. Maar je vindt het belangrijk om er hip bij te lopen, en volgt graag de laatste trends. Hoe maak je een start met het verduurzamen van je kledingkast? Strijdkreet helpt je - samen met RESHARE - op weg.

23 augustus 2017
Recht

Portretten van prostituees

Het atelier van Saskia Tannemaat heeft uitzicht op de Doubletstraat, de goedkoopste prostitutiestraat van Nederland. Toen ze daarachter kwam, deelde ze er croissantjes uit en maakte portretten van de vrouwen die er werkten.

02 mei 2018
Geloven

Hoe bewijs je in hemelsnaam dat je gelooft?

Hekmat vluchtte uit Afghanistan en werd in Nederland christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de IND ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk.

12 maart 2018
Samenleving

Wees een goeie buur

'Beter een goede buur, dan een verre vriend', luidt het gezegde. Met je buren heb je veel te maken. Goed voor je levensgeluk en de samenleving dus als je in je directe omgeving investeert. Hoe maak jij van je buurt een fijnere plek?

11 augustus 2017
Geluk

IJsjestijd

Het is zomer! En hoe... Tijd voor verfrissing, tijd voor ijsjes. Drie receptjes om ze zelf te maken. Deze zijn ook nog eens heel gezond!

06 augustus 2018
Geloven

Onderweg met Hans | Blij van licht

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

22 april 2018
Geluk

Al een half leven beste vriendinnetjes

“Ze zijn er!” Bo rent naar de voordeur en spiekt door de kier naar buiten. De brede glimlach van Emma verschijnt en het giebelen begint. Emma (8) en Bo (8) zijn al de helft van hun leven vriendinnen en willen dat voor de rest van hun leven blijven.

10 april 2018
Leven

'Ik heb de sterren nog nooit gezien'

Als Joanne de deur voor me opendoet, zie ik het meteen: haar ogen 'wiebelen'. Ze is slechtziend en ziet maar voor ongeveer vijf procent. Dus eigenlijk is Joanne bijna blind.

06 maart 2018
Samenleving

De ronde van Ralf

Ralf (42) is OGGZ-verpleegkundige (openbare geestelijke gezondheidszorg) bij het Leger. Hij bezoekt mensen in Utrecht die door verwaarlozing, verslaving of psychische problemen medische hulp nodig hebben. Maar soms komt hij ook gewoon even kijken hoe het gaat en een praatje maken. Strijdkreet reed een ochtend met hem mee langs Bertus, meneer A., Kim en mevrouw S.

23 februari 2018
Samenleving

5 tips om water te besparen

De hittegolf is nog niet voorbij. De overheid vraagt ons daarom om zuinig te zijn met water. Strijdkreet geeft je vijf tips om water te besparen.

01 augustus 2018
Liefde

Mooi met één chromosoom meer

Wat als je drie kinderen hebt met het standaard aantal chromosomen in hun lichaamscellen, en de vierde heeft er in elke cel één extra? Het leven van Wiemer en Beeuwke Atsma uit het Friese Harich stond even helemaal op zijn kop toen hun jongste zoon Jan-Otto, inmiddels 34 jaar, werd geboren. Even maar, want het leven met een kind met Down-syndroom kan je veel goeds brengen, zegt Beeuwke.

23 januari 2017
Geloven

Olaf dirigeert brass

“Het lijkt niet meer zo hip, maar het tegendeel is waar!” Olaf Ritman (40) is helemaal weg van brassmuziek, dé muziekstijl waar het Leger des Heils al sinds de oprichting de straat mee opgaat. Hij geeft leiding aan de Amsterdam Staff Band van het Leger en componeert zelf brassmuziek. Maar waarom juist brass?

05 januari 2018
Samenleving

Muziekles bij het Leger

Zondagochtend, negen uur: tijd om op te staan! Teerza en Sara weten wat dit betekent. Snel ontbijten en tandenpoetsen, mama heeft de muziekkoffers al klaargezet. Een stralende winterdag lacht de tweeling toe - vandaag gaan ze naar het Leger des Heils voor muziekles.

28 januari 2018