Misschien is vriendschap in ons leven wel belangrijker dan de romantische liefde. De Griekse filosoof Epicurus schreef honderden jaren voor Christus al: "Het mooiste van alles dat wijsheid ons biedt om het leven prachtig te maken, is zonder twijfel vriendschap." Even voor Christus' geboorte schreef een ander wijs man, de Romein Cicero: "Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen." Wat moeten we hier nog aan toevoegen? Lees in dit dossier verhalen van vriendschap, en laat je inspireren om vrienden te maken en te houden.

Geluk

Zo maak je nieuwe vrienden

Je bent pas verhuisd, het is net uit of je bent er niet zo goed in. In ieder geval: je hebt weinig vrienden. Hoe maak je als volwassene nieuwe vrienden? Een paar tips van Strijdkreet.

03 oktober 2017
Geluk

Al een half leven beste vriendinnetjes

“Ze zijn er!” Bo rent naar de voordeur en spiekt door de kier naar buiten. De brede glimlach van Emma verschijnt en het giebelen begint. Emma (8) en Bo (8) zijn al de helft van hun leven vriendinnen en willen dat voor de rest van hun leven blijven.

10 april 2018
Geluk

Op een voetbalveldje in Rotterdam

Een groepje vrouwen verzamelt zich bij een voetbalveldje in Rotterdam. Het is vroeg in de avond, de kinderen zijn mee. Ze begroeten elkaar met dikke knuffels en een boel gelach. Twee keer per week speelt hier het damesvoetbalteam van het Leger des Heils.

31 oktober 2018
Samenleving

Een echte vriend

"We waarschuwen onze kinderen met 'pas op voor foute vrienden!' maar zeggen niet: ga op zoek naar goede vrienden. Terwijl juist het hebben van goede vrienden helpt om kwaad te voorkomen." Simon Vuyk predikt het belang van echte vriendschappen in het creëren van een veilige samenleving.

06 februari 2019
Geluk

Broeders voor het leven

Ze houden elkaar graag een spiegel voor, kunnen discussiëren over diepere zaken in het leven. Ze hebben dezelfde passies maar komen uit een ander nest. Bertus Kuipers (rechts, 74) en Henk Schut (78) zijn 44 jaar vrienden en zien uit naar een toekomst delend in lief en leed.

22 mei 2018
Geluk

Vriendinnen voor de eeuwigheid

Gerlinde en Chantal zijn al een leven lang onafscheidelijk. In alles gingen ze gelijk op, totdat Gerlinde zwanger werd en het bij Chantal maar niet lukte. “We praatten en huilden samen.”

23 november 2017
Liefde

Onderweg met Hans | Vriendschap

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

06 oktober 2017
Geluk

Op sprookjesvakantie

Rieki en Lien genieten van een sociale vakantieweek in 50|50 Hotel Belmont in het bos bij Ede. “Nu is dit ons tweede thuis. Het personeel is zo lief, alles kan.”

17 juli 2017
Leven

'Alleen thuiszitten - daar is niks aan'

"Je hebt gewassen, gestreken, de boel aan kant. Wat moet je dan doen?" De eenzaamheid en verveling zorgde er bij Jago (66) voor dat hij stevig ging drinken. Vijftien biertjes op een dag. Tot hij door mensen werd uitgenodigd voor een korpsdienst.

09 november 2018
Leven

'Ik was verbijsterd dat niemand me raar of vies vond'

Ramona was zo eenzaam dat ze vijftien biertjes per dag dronk. Toen de politie opeens in haar woonkamer stond, veranderde alles. Nu zijn er weinig mensen in de wijk die Ramona niet kennen.

22 januari 2018
Samenleving

Hij kookt en tuiniert voor zijn buren

Amresh woont in een gloednieuwe community in Utrecht. Daar is hij vrijwillig chefkok en ‘chef plant’ in de gemeenschappelijke keuken en tuin.

03 maart 2018
Samenleving

Totdat iedereen weer lacht

Het koortje van BijBosshardt Almere Buiten klinkt goed, maar is vooral bedoeld om mensen weer te laten dromen. En om te verbinden, tussen ex-gedetineerden en ouderen bijvoorbeeld.

11 september 2018