Iemand verliezen is heel ingrijpend. Er zijn soms bijna geen woorden om je verdriet te omvatten, en woorden schieten tekort als je iemand zou willen troosten. In dit dossier enkele verhalen over rouw, en hoe in de zwartste nacht God je enige houvast kan zijn.

Leven

‘Het blijft moeilijk mezelf ergens welkom te weten’

Als tiener verloor Laurina de Visser kort na elkaar haar ouders. Nu is ze verliesbegeleider en geeft ze in gesprekken met jongeren door wat ze in die tijd leerde.

29 november 2017
Geloven

Alzheimer op je 50ste

Frans (52) heeft Alzheimer. 'Als ik straks afscheid neem, is dat maar voor even: ik weet zeker dat we elkaar terug gaan zien in de hemel.'

16 november 2017
Liefde

"Zoiets krijgt geen plek"

Het is één van de meest schokkende gebeurtenissen die een mens kan overkomen: je kind verliezen. Vera en Luuk Klamer maakten het twee keer mee. "Mensen zeiden: Gaat het wel goed komen met jullie?"

30 oktober 2017
Liefde

"Na haar dood kwam het geloof veel dichterbij"

De zus van Bob maakte een einde aan haar leven. Bob vertelt een verhaal over verlies en verdriet – en over de weg omhoog.

14 december 2016
Geloven

Onderweg met Hans | Ik mis je

Hans van Vliet geeft leiding aan het Leger des Heils in Nederland. Voor zijn werk is hij veel onderweg. En dat geeft hem tijd om na te denken.

17 november 2017
Leven

TOEN IK 12 WAS | Youssra

Voor een nieuwe serie vragen we mensen een brief te schrijven aan hun twaalfjarige ik. In dit eerste deel Youssra. Ze is nu vijftien jaar. Toen ze twaalf was, leefde haar moeder nog.

26 oktober 2017
Leven

Rouw op je dak – en dan?

Rouwen: je leert het niet op school en er is geen handleiding voor. Toch krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken. Crisis-expert Andrea Walraven staat mensen in hun zwartste dagen bij. “Tot en met de begrafenis is niets normaal.”

20 november 2017
Duurzaamheid

Hoe meer dood, hoe meer leven

Als er in het bos een tak van een boom sterft, komt er in diezelfde tak heel veel tot leven. Ecoloog en bosbouwer Jan ten Hoopen uit Arnhem weet daar alles van. Hij is een van de weinigen in Nederland die is gespecialiseerd in dood hout – en het leven wat daaruit voortkomt.

03 april 2017
Liefde

De eerste Kerst zonder Mart

Frouckje (41) van der Wal verloor begin dit jaar haar man aan een hersentumor. Vorig jaar beleefden zij hun laatste Kerstfeest samen. Deze Kerst zal zonder Mart zijn.

14 december 2017