Goed zorgen voor jezelf, voor de ander en voor onze aarde. Veel daarvan doe je al uit jezelf, maar soms heb je een extra zetje nodig. Omdat het niet altijd makkelijk is om het goede te doen. Van 'de barricaden' naar radicale keuzes naar het aanleren van een enkele goede gewoonte: dit dossier staat vol met inspirerende voorbeelden en tips.

Duurzaamheid

Een andere blik op zwerfafval

Fadenka is kunstenares. Ze studeerde dit jaar af aan de HKU met een video-performance met de titel #squatgoals. Daarin introduceert zij een ‘schoonlooppak’. Hiermee wil ze de vraag opwerpen of we ook anders kunnen kijken naar afval.

09 januari 2019
Samenleving

Waarom vrijwilligerswerk goed voor je is

Vrijwilligerswerk doen is goed voor je gezondheid en geluksniveau. Jaja, dat zeggen wij van het Leger des Heils zeker om nieuwe vrijwilligers te lokken? Tuurlijk, dat zou mooi zijn.. Maar het is ook echt waar!

13 september 2018
Recht

Op de barricaden | tegen dierenleed

In de serie 'op de barricaden' vragen we bevlogen mensen waarom zij zich openlijk uitspreken tegen onrecht. Wesley voert actie tegen de vlees- en zuivelindustrie. Hij is al twintig jaar veganist en zet zich in om dierenleed te bestrijden. Waarom doet hij dat?

02 juli 2018
Duurzaamheid

Verantwoord kleding shoppen - hoe doe je dat?

Je leest steeds meer over de slechte omstandigheden waaronder mensen of zelfs kinderen jouw kleding produceren - ver weg in lagelonenlanden. Maar je vindt het belangrijk om er hip bij te lopen, en volgt graag de laatste trends. Hoe maak je een start met het verduurzamen van je kledingkast? Strijdkreet helpt je - samen met RESHARE - op weg.

23 augustus 2017
Duurzaamheid

Eten uit de vuilnisbak

Theo is freegan. Dat betekent dat hij zo weinig mogelijk nieuwe spullen en boodschappen wil kopen, en zoveel mogelijk wil leven van wat een ander weggooit. Hij is namelijk tegen verspilling.

07 november 2018
Samenleving

Wees een goeie buur

'Beter een goede buur, dan een verre vriend', luidt het gezegde. Met je buren heb je veel te maken. Goed voor je levensgeluk en de samenleving dus als je in je directe omgeving investeert. Hoe maak jij van je buurt een fijnere plek?

11 augustus 2017
Duurzaamheid

Biologisch boeren: bewust bezig met eten

Joëlle boert biologisch. Samen met haar man runt ze boerderij Lindenhoff met zo’n 450 dieren. Ook horen er een zorgboerderij, moestuin, winkel, groothandel en restaurant bij haar onderneming – maar Joëlle is vooral boerin. Waarom vindt zij het zo belangrijk om goed voor haar dieren te zorgen? En heeft dat iets te maken met haar geloof in God?

03 november 2016
Duurzaamheid

Deel 1 - Hoe zit het nou precies in de kledingindustrie?

Er is nog steeds veel mis in de kledingindustrie. Te lage lonen, kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden... Maar hoe zit het nou precies? En wat kun je er nou echt aan doen?

07 januari 2019
Duurzaamheid

Deel 2 - Tips voor een duurzame garderobe

We weten dat er van alles aan de hand is in de kledingindustrie. Maar wat kun je doen? Strijdkreet geeft je tips!

30 januari 2019
Geluk

Eelke wil geen smartphone

Eelke belt en sms’t met een oude mobiele telefoon, zo eentje met een toetsenbord. Appen en op een route van Google Maps lopen zitten er voor hem niet in: hij wíl geen smartphone hebben. Waarom niet?

04 november 2018
Samenleving

Hij kookt en tuiniert voor zijn buren

Amresh woont in een gloednieuwe community in Utrecht. Daar is hij vrijwillig chefkok en ‘chef plant’ in de gemeenschappelijke keuken en tuin.

03 maart 2018
Duurzaamheid

Klimaatbeheersing in jouw huis

Goed voor het milieu zorgen - is de overheid daar verantwoordelijk voor? Of is het iets waar je zelf aan kunt bijdragen? Strijdkreet inspireert je graag met kleine acties die je zelf in huis kunt toepassen en waarmee je jouw steentje bijdraagt in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

24 november 2018
Samenleving

Zij werkt op de Wallen

Marije loopt al vier jaar lang elke woensdagavond langs de ramen van het Amsterdamse Wallen. Ze praat er met de meiden. Soms even samen bidden, soms een dikke knuffel.

09 november 2017
Samenleving

'Ik wil graag iets teruggeven aan de maatschappij'

Het Leger des Heils draait voor een belangrijk deel op een leger aan vrijwilligers. Vele tienduizenden mensen zetten zich wekelijks belangeloos in voor anderen.

20 november 2018
Recht

Op de barricaden | tegen prostitutie

In de serie 'op de barricaden' vragen we bevlogen mensen waarom zij zich openlijk uitspreken tegen onrecht. Natasja voert actie tegen prostitutie en mensenhandel. Ze begon een jongerenbeweging die wil dat het kopen van seks strafbaar wordt. Waarom doet ze dat?

04 juni 2018
Samenleving

5 kleine dingen die je voor een ander kunt doen

We hebben elkaar nodig om de wereld mooier te maken. Maar soms is het te druk of voelt het als te veel om vrijwilligerswerk te gaan doen, om vegetariër te worden, of om een deel van je geld aan de armen te geven. Daarom hier een lijstje met kleine dingen die je voor een ander kunt doen. 'Niet het vele is goed, maar het goede is veel.'

04 september 2018
Recht

Op de barricaden | tegen oneerlijke kleding

In de serie 'op de barricaden' bevragen we bevlogen mensen waarom zij zich openlijk uitspreken tegen onrecht. Christine voert actie tegen misstanden in de kledingindustrie. Ze wil dat onze kleren eerlijk en duurzaam worden. Hoe doet ze dat en waarom?

14 mei 2018
Samenleving

Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Schokkende cijfers. Zes dingen die jij kunt doen in jouw omgeving.

21 september 2017
Samenleving

Zij speelt piano voor een vreemde

Nadin gaat regelmatig op bezoek bij een mevrouw op leeftijd om thee te drinken uit porseleinen kopjes en Debussy te spelen op de piano.

08 december 2017
Duurzaamheid

Zij wonen in een tent

Of eigenlijk noem je het een yurt. Een oeroude nomadische leeftent. Geert en Geralda wonen er samen met hun twee kindjes. Zelfs in de winter.

16 januari 2018
Leven

"Ik wil een voorbeeld zijn in imperfectie"

Marit is geboren met maar één hand. Ze wil graag meer acceptatie voor mensen met een handicap.

23 maart 2017
Duurzaamheid

Jan Anne, plastic hero

Jan Anne Bos verafschuwt verspilling. Van spullen, eten en natuur. Daarom fietst hij elke werkdag zo’n tachtig kilometer om plastic spulletjes te redden die onterecht bij het plastic afval zijn gedumpt. Hij leeft van het statiegeld van de plastic flessen die hij inlevert, en van wat de supermarkten weggooien. Strijdkreet fietst een ochtend mee. “Toen ik net begon, weende ik tijdens het fietsen. Zoveel mooie spulletjes zaten ertussen.”

21 januari 2019