Zo maak je nieuwe vrienden

Je bent pas verhuisd, het is net uit of je bent er niet zo goed in. In ieder geval: je hebt weinig vrienden. Hoe maak je als volwassene nieuwe vrienden? Een paar tips van Strijdkreet.

Gepubliceerd: 03 oktober 2017 in Geluk Tekst: 
Leger des heils

Andere mensen lijken mooie vriendschappen te hebben en deel te zijn van een hechte vriendengroep, maar jij mist maatjes in je leven. Vroeger zocht je degene in de klas op die je het leukste vond om mee om te gaan of ging je om met de kinderen in de buurt. Als volwassene kan het wel wat complexer zijn om nieuwe vriendschappen te krijgen. Hoe kom je aan een leuke vriend of vriendin?

#1 Ga erop uit

Om nieuwe vrienden te krijgen, moet je ze allereerst ontmoeten. Daarvoor moet je de deur uit, want ze bellen (waarschijnlijk) niet bij je aan. Geeft je nicht of buurman een feestje? Ga er heen. Sla de vrijdagmiddagborrel niet meer over. En ook op die suffe buurt-bbq kunnen best toevallig leuke mensen komen.

#2 Zoek je 'soort'

Vriendschappen zijn meestal gebaseerd op gedeelde interesses of levensstijl. Daarom vind je je nieuwe maatje op de plek waar jij zelf ook graag komt. Maar zomaar op iemand afstappen die dezelfde film bezoekt als jij, is een beetje ongemakkelijk. Sluit je daarom aan bij een vereniging of groep die als gemene deler iets heeft wat jij oprecht leuk vindt. Een schaakclub, sportvereniging, kerk, buurtmoestuin of leesgroep. Dat kan ook in de vorm van vrijwilligerswerk. Ben je begaan met vluchtelingen? Grote kans dat je tijdens je vrijwilligerswerk voor deze mensen iemand tegenkomt waar je dat in herkent.

#3 Vragen werkt beter dan vertellen

Je krijgt gemakkelijker contact als je niet de hele tijd 'zendt', maar ook oprechte interesse toont. Als je dus een gesprekje aanknoopt met die leuke kerel op de filmclub, stel hem een vraag: waarom vind jij die reggiseur zo fascinerend? Je hoeft de ander natuurlijk niet te interviewen, maar mensen die alleen maar over zichzelf praten, zijn meestal niet de leukste.

#4 Wees attent

Voor het laten opbloeien van een vriendschap is het handig als je iemand op regelmatige basis tegenkomt. Iemand gaat je speciaal waarderen als hij of zij zich gezien weet. Wees daarom attent. Leef actief mee. Vertelde hij vorige week dat hij opzag tegen het bezoek aan de tandarts, stuur een whatsappje met de vraag hoe het ging. Stuur een kaartje als ze niet op de handwerkclub komt omdat ze ziek is. Bied aan om op de kat te passen als ze met vakantie gaan. 

#5 Deel dat je open staat voor nieuwe vrienden

Je gaat natuurlijk niet op je Facebookpagina zetten dat je nieuwe vrienden zoekt, maar je kunt best aan mensen in je directe omgeving vertellen dat je open staat voor nieuwe mensen. Vrienden van vrienden passen vaak sneller ook bij jou. En 'openstaan' klinkt minder zwaar dan 'op zoek zijn'. Het is voor iemand dan gemakkelijker jou voor te stellen aan de buurvrouw.

#6 Maak het niet te zwaar

De leuke mensen die je tegenkomt, kunnen niet meteen dezelfde rol vervullen als de jeugdvriendin waar je duizenden uren mee hebt doorgebracht. Maak het niet te zwaar en claim iemand niet meteen. Als je gewoon allebei om dezelfde grappen kan lachen en toevallig allebei zin hebt om op donderdagavond naar een comedy-avond te gaan: dat is een prima start van een vriendschap die jaren later heel diep kan zijn.