Zaai augurken met Maria

Maria werkt al een jaar bij de biologische moestuin van 50|50 Green in Amsterdam Noord. Ze legt je hieronder stap voor stap uit hoe je het beste augurken (of andere groenten) kunt inzaaien.

Gepubliceerd: 29 mei 2018 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong
1. Wat heb je nodig? Speciale potgrond voor groentezaad, kleine zaadbakjes, de zaadjes, eventueel een schepje en natuurlijk groene vingers! 1. Wat heb je nodig? Speciale potgrond voor groentezaad, kleine zaadbakjes, de zaadjes, eventueel een schepje en natuurlijk groene vingers!
2. Schep het potgrond in de zaadbakjes. 2. Schep het potgrond in de zaadbakjes.
3. Verspreid de aarde goed, en druk het een beetje aan. 3. Verspreid de aarde goed, en druk het een beetje aan.
4. Open het zakje met zaadjes voorzichtig. 4. Open het zakje met zaadjes voorzichtig.
5. Pak net zoveel zaadjes als dat je bakjes hebt. 5. Pak net zoveel zaadjes als dat je bakjes hebt.
6. Plaats per bakje in het midden een zaadje. 6. Plaats per bakje in het midden een zaadje.
7. Druk het zaadje een klein beetje in de aarde, en doe er een beetje aarde overheen, zodat hij net onder de oppervlakte ligt. 7. Druk het zaadje een klein beetje in de aarde, en doe er een beetje aarde overheen, zodat hij net onder de oppervlakte ligt.
8. Plaats de zaadbakjes op een stabiele plek die nat mag worden, zonder direct zonlicht. 8. Plaats de zaadbakjes op een stabiele plek die nat mag worden, zonder direct zonlicht.
9. De zaadjes moeten de komende drie dagen goed kunnen drinken om te ontkiemen. Sproei heel voorzichtig water, terwijl je heen en weer slingert. Sproei maar heel weinig water tegelijk. 9. De zaadjes moeten de komende drie dagen goed kunnen drinken om te ontkiemen. Sproei heel voorzichtig water, terwijl je heen en weer slingert. Sproei maar heel weinig water tegelijk.
10. Als je meerdere zaadjes plant, is het handig om erbij te zetten welk bakje welke zaadjes heeft. Zet ook de datum erbij, zodat je bij kunt houden, wanneer de zaadjes naar een groter potje mogen. 10. Als je meerdere zaadjes plant, is het handig om erbij te zetten welk bakje welke zaadjes heeft. Zet ook de datum erbij, zodat je bij kunt houden, wanneer de zaadjes naar een groter potje mogen.
11. Na een tijdje verpotten in een grotere pot, en uiteindelijk in de aarde (let op de verpakking). Dan groeien er zulke prachtige augurken aan je plant. Eet smakelijk! 11. Na een tijdje verpotten in een grotere pot, en uiteindelijk in de aarde (let op de verpakking). Dan groeien er zulke prachtige augurken aan je plant. Eet smakelijk!