Wees een goeie buur

'Beter een goede buur, dan een verre vriend', luidt het gezegde. Met je buren heb je veel te maken. Goed voor je levensgeluk en de samenleving dus als je in je directe omgeving investeert. Hoe maak jij van je buurt een fijnere plek?

Gepubliceerd: 11 augustus 2017 in Samenleving Tekst: 
Leger des heils

1. Ken je buren

Het begint bij weten wie je buren zijn. Als je nieuw bent in een buurt, maar ook als je er al even woont en geen idee hebt wie die vrouw met dat hondje aan de overkant is: organiseer een buurt-barbecue! Of een buurtborrel of buurt-feestje. Organiseer iets waarbij je op een ontspannen manier je buren kunt ontmoeten. Vraag aan het café op de hoek van de straat of het daar mag (met een rondje van de zaak) - hartstikke goed voor het imago van de wellicht geluidsoverlast veroorzakende ondernemer. 

Geen café in je straat? Vraag dan budget aan voor je barbecue bij de Oranjestichting, of laat iedereen een eigen taart meenemen. Wees creatief!

Op deze borrel of barbecue stel je meteen voor een Facebookgroep of Whatsapp-groep voor de buurt aan te maken. Handig voor dingen als 'waarom is de vuilnis deze week niet langsgekomen?' of 'Ik zag volgens mij iemand inbreken aan de overkant?'. Maar ook 'de 80-jarige mevrouw De Vries is ziek, zullen we om de beurten voor haar koken deze week?'.

Stel wel duidelijke regels wat er wel en niet in de groep wordt gezet, zeker voor Whatsapp. Andere buren zitten misschien niet op je dagelijkse 'kijk wat een lieve straatkat'-kiekjes te wachten...

2. Groet!

Groet elkaar op straat! Dat je elkaar wel eens de hand hebt geschud, betekent niet dat je een goede buren-verhouding hebt. Het hoeven niet je allerbeste vrienden te worden, maar een eenvoudige groet kost geen moeite, en geeft jou en de ander toch het gevoel thuis te zijn in je straat. En heb je toch een beetje tijd over, maak eens een praatje. Hoe is het met de hond, het kind of de planten gesteld vandaag? Het kan zelfs over het weer gaan. Een beetje straatcontact in gewoon gezellig. Je hoeft niet je complottheorie over de Nieuwe Wereldorde te delen met de buurman van driehoog.

3. Lenen

Een goede relatie met je buren hebben, betekent dat je ook eens om suiker kunt komen als je pot net leeg is. Maar let wel op. Als jij altijd degene bent die komt lenen, maar de buren mogen jouw grasmaaier niet gebruiken - help je de relatie gauw om zeep.

4. Houd 't netjes

Als dat vuil dat uit de flat wordt gegooid, de bende rond de vuilnisbak... Draai de ellende om tot iets positiefs door in de vakantie een opruimactie te organiseren met de kinderen uit de buurt. Maak er iets leuks van ("we sluiten af met pannenkoeken op het grasveld!") en word de held(in) van de buurt. Geen tijd voor een actie? Spreek elkaar dan netjes aan als het vuilnis (niet correct) gedropt wordt. Houd het positief en blijf bij jezelf: "Ik zou het echt waarderen als je je vuilnis in de vuilnisbak stopt."

5. Versier

De straat mag dan wel schoon zijn, maar aangeveegde tuintjes kunnen ook een beetje saai zijn. Plant eens een bloem in dat gat bij de lantaarnpaal, of schrob de riooldeksels. Als je straat netjes én mooi is, kom je elke dag vrolijk thuis. Let wel: voor je de bomen van een gebreid jasje voorziet, even overleggen met de buren.

6. Geen herrie

Last but not least: veroorzaak geen (geluids-)overlast. Als je een feestje organiseert, doe dan even een briefje door de bus bij de omwonenden ter kennisgeving. Maar dat is niet per se voldoende. Stel jezelf ook een limiet. Doordeweeks na 22 uur en in het weekend na middernacht ’s avonds geen herrie meer buiten. Als de buren aangeven dat ze geen zin hebben om je herrie de hele avond aan te horen: nodig ze uit!