Wat jij kunt doen tegen eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Schokkende cijfers. Zes dingen die jij kunt doen in jouw omgeving.

Gepubliceerd: 21 september 2017 in Samenleving Tekst: 
Leger des heils

Check

Heb je het vermoeden dat iemand in jouw omgeving eenzaam is, of vatbaar voor eenzaamheid? Check die persoon met de signaleringskaart van 'Samen tegen eenzaamheid'.

Opa en oma

Vooral oudere mensen lopen het risico om eenzaam te worden. Daarom is het belangrijk dat je contact houdt met je opa en/of oma. Wonen ze niet in de buurt? Stuur ze dan regelmatig een kaartje met deze app: Omapost. Via de app kun je ook een eenzame oudere 'adopteren' als opa of oma.

Word maatje

Er zijn verschillende initiatieven die je koppelen aan mensen die (bijna) niemand hebben. Bijvoorbeeld bij het Oranjefonds, Humanitas of De Regenbooggroep in Amsterdam. Maar ook in onze eigen vacaturebank staan regelmatig oproepen voor maatjes. Bij een maatjesproject kun je meestal precies aangeven hoeveel tijd je hebt en wat je leuk vindt om te doen - en word je gekoppeld aan iemand die bij je past bij jou in de buurt.

Ken je straat

Het is een open deur, maar als iedereen op de mensen in zijn eigen straat zou letten, was er veel minder eenzaamheid. Ken je eigen straat dus. Wil je tips om in contact te komen met je buren? Lees het artikel hieronder. Heb je het vermoeden dat een buurman of -vrouw eenzaam is, zoek een aanleiding om een praatje aan te knopen. "Ik heb deze bloemen uit mijn tuin over, kan ik u er blij mee maken?" of "Vindt u het handig als ik uw afval meteen even meeneem?" of zelfs "Wilt u onze kat te eten geven tijdens onze vakantie?"

Luister

Wil je er echt voor gaan? Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Vrijwilligers van Humanitas en Sensoor zijn online en zitten aan de telefoon om met de kerstdagen en de jaarwisseling te chatten en te bellen met mensen die zich alleen voelen en (anoniem) hun verhaal kwijt willen. Klik hier voor sensoor, het luisterend oog of thd-utrecht

Wijs door

Als je grote eenzaamheid aantreft, maar niet weet hoe jij dat kunt oplossen, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Help iemand op weg via internet, zeker als diegene dat zelf lastig vindt. Help met zoeken naar een leuke vrijwilligersklus, een Bij Bosshardt of andere huiskamer in de buurt en bel het Leger des Heils als er meer nodig is dan dat. Meer informatie vind je op eenzaam.nl.