Wat de majoor zei

Alida Bosshardt is nog altijd de bekendste majoor van het Leger des Heils. Ze woonde en werkte in Amsterdam op de Wallen, waar menig cafébezoeker en prostituee haar kende. Een aantal markante uitspraken en beelden van de majoor.

Gepubliceerd: 24 augustus 2017 in Geloven Tekst:  Beeld: Leger des Heils
Leger des heils

"God dienen is mensen dienen en mensen dienen is God dienen."

Deze uitspraak is de bekendste van de majoor. Hij staat op een bankje op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam; waar je naast een sculptuur van de majoor kunt zitten. Of liggen, zoals te zien is op de foto van de dakloze man hieronder. Deze lijfspreuk van Alida wordt door het Leger des Heils nog vaak in herinnering gebracht.

"Het Leger des Heils is voor mij een levensvervulling, zoals dat voor een ander het huwelijk is."

Majoor Bosshardt is nooit getrouwd geweest, maar zag haar toewijding aan het Leger des Heils als een huwelijk.

"God dienen houdt niet op na je vijfenzestigste."

De majoor startte haar werk in Amsterdam in 1948 met honderd gulden en een Legervlag. Iedere Amsterdammer in nood kon bij het Leger en majoor Bosshardt terecht. Haar werk ging opvallen en al snel werd deze bijzondere vrouw beroemd in Nederland als de innemende majoor die altijd in het centrum van Amsterdam liep, met een mandje met Strijdkreten. Dat rieten mandje was typerend voor haar en zij deelde tot op zeer hoge leeftijd de Strijdkreet uit. Kunstenaar Anton Pieck maakte een tekening van haar, lopend in het centrum. Deze afbeelding werd wereldberoemd. Alida is vaker door kunstenaars geschilderd, maar bleef heel bescheiden en gewoon.

Verbondenheid met het Koningshuis

Er waren weinig mensen zó benaderbaar als majoor Bosshardt. Ze had veel bekende vrienden die bewondering hadden voor de tomeloze inzet voor de naaste in nood. Ze raakte zelfs bevriend met prinses en later koningin Beatrix. Ze nam de prinses eens undercover mee de Wallen op om de verschrikkelijke realiteit van prostitutie en armoede te laten zien. Later kwamen ze elkaar geregeld tegen bij officiële gelegenheden, zoals het openen van diverse nieuwe locaties van het Leger. Na het overlijden van de majoor opende prinses Beatrix het Leger des Heilsmuseum op de Wallen en de vernieuwde opvanglocatie voor dak- en thuislozen, vlak naast het huis waar Bosshardt altijd heeft gewoond.

Ook met koningin Juliana had de majoor goed contact. Zo is ze eens met haar kenmerkende mandje via de achterdeur het paleis ingegaan om de koningin te bezoeken.

"Ik denk dat het altijd zinniger is de boodschap van God te brengen, dan directeur te zijn van een vuurwerkfabriek."

- 11 augustus 2005 in een televisie-interview

De majoor kwam geregeld op televisie, op de radio en in de krant. Ze viel dan op door haar typische praktische 'Leger des Heils'-instelling: geloven is een werkwoord. Helpen was voor haar belangrijker dan praten over het geloof. Ze drong de boodschap van de Bijbel nooit op, maar had altijd een Strijdkreet bij zich.

Bosshardt met Mies Bouman Bosshardt met Mies Bouman

In 1948 organiseerde Bosshardt haar eerste kerstfeest met prostituees. Ze formuleerde vele malen haar relatie met de meisjes. Bijvoorbeeld in deze passage: “Moet ik me verbeelden dat ik de prostitutie kan bestrijden? Geen sprake van! Ik probeer deze vrouwen de helpende hand zó vaak toe te steken dat ze op het ogenblik dat ze hem grijpen willen, hem ook kùnnen grijpen. Deze meisjes en vrouwen accepteren we zoals ze zijn, in hun situatie. Ik had er in wezen óók kunnen zitten."

Bosshardt was bij iedereen geliefd: van straatjongens tot het Koningshuis. Misschien kwam dat doordat ze zo authentiek was. Het was duidelijk wat je aan haar had. Ze luisterde altijd naar je verhaal en gaf wijze raad. Over haar geloof sprak ze heel open. Nooit opdringerig, nooit aanmatigend, nooit hoogdravend. Ook toen ze een bekende Nederlander werd en door velen bewonderd, veranderde zij niet.

Bosshardt met Hells Angels Bosshardt met Hells Angels
Bosshardt met kinderen uit het woonwagenkamp Bosshardt met kinderen uit het woonwagenkamp
De majoor op de brug in het centrum van Amsterdam die na haar dood de 'Majoor Bosshardt Brug' is genoemd De majoor op de brug in het centrum van Amsterdam die na haar dood de 'Majoor Bosshardt Brug' is genoemd

In 2007 stierf de bijzondere officier van het Leger. Bij het Leger des Heils noemt men dat: Bevorderd tot Heerlijkheid. Wij geloven dat ze daar een hogere onderscheiding krijgt dan de Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Orde van de Stichter (hoogste onderscheiding van het Leger des Heils) en Yad Vashem-onderscheiding (van de staat Israël vanwege het riskeren van haar leven voor Joodse kinderen tijdens de oorlog): een kroon van haar Herder en Heiland Jezus Christus, wiens voorbeeld zij zo trouw volgde tijdens haar leven.

Stukjes uit interviews met en over de Majoor:

De beroemde tv-uitzending met Herman Brood en Majoor Bosshardt: