Wanneer komt Malik weer?

Nu chef-kok Malik gepensioneerd is, vertoont hij tot ieders vreugde zijn kooktalent in de keuken van Bij Bosshardt Amsterdam Zuidoost. Kookt ‘ie niet, dan is hij er toch. Voor de gezelligheid. “Jezelf blij maken is goed, maar andere mensen blij maken, is dubbel goed!”

Gepubliceerd: 01 februari 2020 in Geluk Tekst: Wilfred Hermans Beeld: Marleen Kuipers

De in Pakistan geboren Malik (69) kwam in 1975 naar Nederland, 26 jaar oud. Een vriend van hem regelde een baantje als leerling-kok, terwijl Malik nog geen verblijfsvergunning had – en al helemaal geen kookervaring had. Toch bleek het zijn speciale talent te zijn: “Ik had alleen mijn moeder soms zien koken. Uiteindelijk heb ik nog jaren als kok gewerkt. Op een dag stond er politie voor de deur met de mededeling dat een verblijfsvergunning er voor mij niet in zat. Na een paar dagen in de cel, sprongen de hoteldirecteur en mijn chef-kok voor me in de bres; de kerstdagen kwamen eraan, ze hadden me nog even hard nodig. Later heb ik via een goede advocaat alsnog een verblijfsvergunning gekregen.”

Toeval

Sinds 2015 is Malik een bekend gezicht bij Bij Bosshardt. Hij leerde die plek bij toeval kennen, toen hij als AOW-gerechtigde op goed geluk het buurthuis binnenliep. “Ik kende het Leger des Heils niet eens, maar ik woon ertegenover en het zag er gezellig uit. Het leek me leuk om een beetje te helpen. Tijdelijk heb ik ook nog ergens anders gekookt, tegen betaling, maar daar lag veel meer druk op. Soms moest ik plotseling invallen, of langer doorwerken, maar dat heb ik vroeger al genoeg gedaan. Nu werk ik voor niets, maar voel ik me tenminste lekker. Hoe dat komt? Ik maak mensen blij. Jezelf blij maken is goed, maar andere mensen blij maken, is dubbel goed!”

Maandag geit, dinsdag kippenlever

De kookkwaliteiten van Malik zijn bij de vaste bezoekers van het buurthuis – inmiddels vrienden – niet onopgemerkt gebleven. “Laatst was ik een paar weken op vakantie. Iedereen vroeg: wanneer komt Malik weer? Elke maandag en dinsdag stuur ik via WhatsApp aan veertig vaste bezoekers wat ik ga koken. Soms vragen ze: kun je maandag geit maken? Of dinsdag kippenlever? Noem een naam en ik maak het. En alles wat ik maak, vinden ze lekker. Ik heb in de Franse keuken gewerkt, dus dat is mijn specialiteit. Maar omdat ik chef-kok ben geweest, hoef ik maar even in een kookboek te kijken om het te kunnen maken.”

Luxe maaltijd, twee euro

“Ik ben de enige kok die hier winst maakt. Altijd. Ik weet precies hoeveel ingrediënten je nodig hebt en hoe je slim moet inkopen. Dus als ik kook, krijgt iedereen een hele kippenpoot, niet een klein stukje. Ik maak luxe maaltijden, maar altijd goedkoop; zalm uit de oven met kruidenboter, tagliatelle aangekleed met dillesaus, twee euro. En daar krijg je ook nog een toetje bij, bijvoorbeeld pannenkoek gevuld met roomijs, karamelsaus, poedersuiker en een blaadje munt. Kost niks.”Thuis kookt niet Malik, maar zijn vrouw. Overigens is Malik daar meestal niet bij, zegt hij lachend, want voor de gezelligheid eet hij het liefst in het buurthuis. Je treft ‘m dan op zijn speciale stoel bij het raam, zodat hij lekker naar buiten kan kijken. Hoe lang hij daar nog blijft kokkerellen? “Zo lang mogelijk. Laatst was ik acht weken op vakantie in Pakistan, maar ik miste het Leger des Heils!”