Waarom vrijwilligerswerk goed voor je is

Vrijwilligerswerk doen is goed voor je gezondheid en geluksniveau. Jaja, dat zeggen wij van het Leger des Heils zeker om nieuwe vrijwilligers te lokken? Tuurlijk, dat zou mooi zijn.. Maar het is ook echt waar!

Gepubliceerd: 13 september 2018 in Samenleving Tekst: Willemijn de Jong

Vrijwilligerswerk maakt gezonder

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Gent zijn mensen die vrijwilligerswerk doen écht gezonder dan mensen die zich niet vrijwillig inzetten. Het onderzoek zegt dat het vrijwilligerswerk je fysieke en psychische activiteit verhoogt. Kortom: je beweegt meer en moet je meer in anderen inleven. Dat beschermt je op latere leeftijd tegen functionele achteruitgang en dementie.

Ook in Zweden is er onderzoek gedaan naar het effect van vrijwilligerswerk op de gezondheid. De onderzoekers volgden mensen die in 2010 met pensioen gingen gedurende vijf jaar, en zagen dat de ouderen die regelmatig vrijwilligerswerk deden, na vijf jaar opmerkelijk minder concentratieproblemen hadden, helderder konden denken en minder moeite hadden met herinneringen dan de gepensioneerde werknemers die zelden of nooit vrijwilligerswerk deden.

Meer geluk

Maar niet alleen je gezondheid gaat vooruit door het doen van vrijwilligerswerk. Je voelt je ook echt gelukkiger. Dat concludeerden Britse onderzoekers nadat ze 40 literatuurstudies over het verband tussen vrijwilligerswerk en gezondheid naast elkaar hadden gelegd. Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn tevredener met hun leven en gemiddeld genomen minder depressief. Maar... Het 'werkt' alleen als je het vrijwilligerswerk voor een ander doet, dus niet voor jezelf of voor de leuke vergoeding die je er misschien voor krijgt. Ook is het effect heilzamer als je religieus bent. Als je je te druk maakt met het vrijwilligen, wordt het effect trouwens tenietgedaan. Dus rustig aan!

Vrije tijd

Je kunt een kruiswoordpuzzel maken, je gras maaien of een kop koffie drinken op de bank. Maar je kunt misschien datzelfde wel doen mét anderen, vóór anderen. Als je dat nu in een deel van je vrije tijd doet, met mensen die hetzelfde als jij belangrijk vinden, dan is het dubbel zo gezellig. Vrijwilligerswerk werkt het beste als je jezelf deze vier vragen stelt:

1. Wat vind ik heel belangrijk?
2. Wat kan ik goed?
3. Met welke mensen ga ik graag om?

En daarna:

4. Op welke plek of bij welke organisatie kan ik deze drie antwoorden combineren?

Een paar tips

Vrijwilligerswerk is er natuurlijk in veel verschillende vormen. Eigenlijk komt het erop neer dat je doet wat je leuk vindt of goed kunt, maar dan zonder er geld voor te krijgen. Toch is het goed als je er wel iets voor krijgt. Niet in de vorm van geld, maar in de wetenschap dat je bijdraagt aan iets wat je belangrijk vindt. Door de gezelligheid. In het gevoel dat je ertoe doet.

Je hebt het klassieke vrijwilligerswerk, waar altijd veel vraag naar is. Taalles geven aan vluchtelingen, voorlezen in het bejaardentehuis, maaltijden organiseren bij BijBosshardt, hokken uitmesten bij het vogelasiel. Maar als dat jou niet aanspreekt, kun je ook eens kijken naar een plek waar je toch al graag zou zijn. Doe vrijwilligerswerk op een festival, fotografeer voor een ideëele club, of organiseer een protest tegen een maatschappelijk probleem waar jij je druk om maakt. Heb jij toevallig een talent dat precies past bij wat de sjoelvereniging van het dorp nodig heeft? Dat is óók bijdragen. Zolang je ervoor zorgt dat de balans tussen de drie vragen goed blijft, zul je er enkel gezonder en gelukkiger van worden.

Benieuwd wat voor vrijwilligerswerk je bij het Leger des Heils kunt doen? Check onze website!

Bronnen die we gebruikten voor dit artikeltje: 
https://www.movisie.nl/artikel/gezond-door-vrijwilligerswerk
http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/214003/vrijwilligerswerk-zorgt-voor-lang-en-gelukkig-leven.html