"Voor ik het wist had ik al mijn aandelen verkocht"

Van multimiljonair naar een tientje op de bank. Edgar Neo vond God en gaf al zijn geld weg. Een serie over hedendaagse paradijsvogels: kleurrijke verschijningen met een sterk geloof.

Gepubliceerd: 09 april 2018 in Geloven Tekst: Wilfred Hermans Beeld: Margriet Alblas

Toen de succesvolle multimiljonair Edgar Neo tot geloof kwam, gaf hij al zijn geld weg. Voortaan leefde hij van giften, als een soort moderne monnik. Inmiddels komt er weer wat binnen bij de sociaal ondernemer. Zo helpt hij bijstandsgerechtigden met een ondernemershart hun dromen te realiseren. Maar spaargeld blijft uit den boze. “Geld kan je leven compleet beheersen.”

Edgar: "Sommige christenen zeggen weleens tegen me: mijn leven is nog nooit zo goed geweest sinds ik Jezus ken. Dan zeg ik: ik ben oprecht blij voor je, maar sinds ík Jezus ken, ben ik nog nooit zo vaak uitgedaagd.”

Identiteitsvervalsing

Toch begon die uitdaging al op zijn twaalfde, toen Edgar wegliep van huis omdat zijn vader hem mishandelde. “Ik heb hem in een waas een flinke klap verkocht en was bang dat ik hem een volgende keer echt dood zou slaan.” Edgar komt in een gereformeerd pleeggezin terecht. Internet is in opkomst, en Edgar heeft groeiend succes als internetconsultant en projectontwikkelaar. De miljoenen stromen letterlijk binnen, maar Edgar blijft zich geestelijk arm voelen. Het harde werken eist echter zijn tol, en een burn-out volgt. 

De beproeving is compleet als blijkt dat iemand jarenlang op zijn persoonsgegevens zwartrijdt. Edgar belandt in de gevangenis. Daar leest hij ‘Het Kruis in de asfaltjungle’ en ‘Ik zal nooit meer huilen’ van ex-bendeleider en evangelist Nicky Cruz. Het raakt hem, en hij belooft God dat hij de beste christen wordt als hij vrijkomt.

Geld houden geen optie

Als de Europese ontmoetingsdagen van Taizé - een Frans klooster dat uitdrukkkelijk voor jongeren openstaat -  in 2010 in Rotterdam worden georganiseerd, nemen vrienden Edgar mee. Tijdens een lange stilte spreekt God tot hem, de stilte komt oorverdovend hard binnen. “In die stilte bad ik en kreeg ik de ingeving: ik héb de keuze om uit te breken. Voor ik het wist had ik de notaris opdracht gegeven al mijn aandelen en bezittingen te verkopen; al het geld schonk ik weg. Ik kende het verhaal van de rijke jongeling, dus mijn geld houden was geen optie. Hoe het voelde toen mijn bankrekening leeg was? Ik dacht: shit, wat heb ik gedaan?! Zeker toen ik besefte dat ik nog één maand huur moest betalen. Mijn creditcards waren leeg, maar ik had nog één debetcard. Daar stond mijn maandhuur op, plus een tientje. God heeft humor.”

'Ik ben beschikbaar'

Het avontuur zonder geld duurde jaren. Edgar woonde in een huis van vrienden die een wereldreis maakten, kleren kreeg ‘ie van vrienden die in een Kringloop-kledingsorteercentrum werkten, hij deed klusjes voor mensen en die helpen hem als wederdienst. “Maar door continu om een gunst te vragen, voelde het alsof ik een zwerver was. Terwijl: ik heb zoveel te géven! Ik wilde mijn door God gegeven ondernemerstalenten gebruiken.”

Quote 500

Eén van de ondernemingen die Edgar is gestart, is Soco Soco. Daarmee begeleidt hij – met een compagnon – mensen in de bijstand; ze mogen een jaar lang onderzoeken of ze goede ondernemersideeën hebben, met behoud van uitkering. “We vragen hen: wat zijn je dromen? Alleen al de rust van zo’n gesprek blijkt helend, je ziet bij die mensen het licht aangaan.”

Edgar gunt zichzelf sinds kort een bescheiden inkomen. “Voor huur en boodschappen heb ik vijfhonderd euro per maand nodig; wat er verder binnenkomt, investeer ik weer, of geef ik weg. Spaargeld interesseert me niets. Weinig geld op de bank maakt me bovendien relationeler, meer gericht op de ander.” Edgar legt het uit. “Onze maatschappij roept je elke dag toe dat je gelukkig wordt als je dit of dat koopt, jíj bent verantwoordelijk. Maar geld wordt veel te belangrijk gemaakt, het haalt het slechtste in de mens naar boven. Ik was dan multimiljonair, maar van geld heb je nooit genoeg. Ging het net lekker, had die andere ondernemer een nóg groter jacht gekocht. Hè? Nóg niet in de Quote500? De ondergrens is nu 42 miljoen, nóg wat harder werken. Geld gaat je leven compleet beheersen.”

Samenleving, geen 'ik'-leving

Momenteel is Edgar actief voor Geloven in Moerwijk, een Haagse pioniersplek waar een groep christenen op een creatieve en praktische manier actief willen zijn in de wijk. “De wijk is arm, dus delen we onze levens en onze overvloed. Mocht ik een auto nodig hebben, of de wasmachine is kapot, dan is er altijd wel iemand in de buurt die me kan helpen. We zijn een sámenleving, geen ‘ik-leving’. Daarom hebben we achter de Marcuskerk bijvoorbeeld een moestuin gemaakt van een stuk braakliggend terrein waar werd gedeald, waar mensen zich verstopten voor de politie. Nu heeft die tuin een buurtfunctie; mensen maken er ruzies goed, we praten elkaar bij en bakken er pizza’s met de buurt.” 

Edgar merkt dat hij overvloed ervaart als hij het kleine beetje geld dat hij heeft, uitdeelt. “We organiseren deeldiners, iedereen neemt wat mee; eten, een goed verhaal of een lied. Heel gezellig, en kijk eens wat een overvloed er ontstaat, terwijl we misschien geen cent te makken hebben! Zo’n ervaring is met geen geld te koop.”

God vertrouwen

Je kunt God léren vertrouwen, denkt Edgar. “Houd bijvoorbeeld het geld dat je op jaarbasis nodig denkt te hebben maandelijks apart en zet de rest op een rekening. Heb je het na een jaar niet gemist? Schenk het weg.”