Vijf vragen aan een verslaafde | Nancy

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Nancy (33) is de eerste in deze serie.

Gepubliceerd: 25 januari 2018 in Samenleving Tekst:  Beeld: Madame Forêt
Leger des heils

Vijf vragen aan een verslaafde | Nancy

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Nancy (33) is de eerste in deze serie.

Gepubliceerd: 25 januari 2018 in Samenleving Tekst:  Beeld: Madame Forêt
Leger des heils

Hoe kwam je in aanraking met drugs?
"Ik kreeg mijn eerste jointje op mijn elfde van mijn moeder. Zij is verslaafd aan slaappillen. Ik wilde niet verslaafd raken aan harddrugs, hoor. Maar ik heb ADHD en ik vergat mijn Ritalin telkens opnieuw in te nemen. Ik kon me nergens op concentreren. Mijn ex zei toen: neem nou gewoon pep. Speed, is dat. Dat noemen wij hier pep, je wordt er heppie de peppie van, haha."

Ben je weleens afgekickt? 
"Ik heb in een afkickkliniek in Schotland gezeten. Maar dat was meer uit angst voor mijn ex dan omdat ik wilde afkicken. Mijn zoontje moest naar een pleeggezin, want hij was niet veilig in de buurt van mijn ex. Ik moest daar ook weg, anders zou ik doodgaan. Ik was soms uren out als hij me had geprobeerd te wurgen. Dus ging ik zo ver mogelijk weg, naar een kliniek in Schotland. Daar was ik tenminste veilig en dat was ook beter voor mijn zoon. Als je je kind vergeet van school te halen, omdat je geen idee hebt van de tijd - dat kan gewoon niet. Ik wilde het anders doen dan mijn eigen moeder, maar dat lukte me niet. Ik heb de speed nog steeds nodig om me te concentreren. Ik gebruik dus nog, maar niet te veel."

Wat voel je als je speed gebruikt?
"Kijk, ik ben niet zoals veel anderen hier in de opvang, die niet meer aanspreekbaar zijn, tegen hun tv praten en soms twintig dagen achter elkaar wakker zijn van de speed. Ik slaap wel elke nacht. En ik ga ook nooit aan de bruin. Heroïne. Daar sterven mensen aan. Ze krijgen hepatitis door een gestolen spuit ofzo. Als je aan de bruin bent, dan kan niks je meer schelen. Echt, waarom zou je iets gebruiken waar je van in je broek poept? Je wordt er egoïstisch van en je hebt geen normen en waarden meer. Dat zal ik nooit aanraken. Maar als ik speed gebruik, kan ik me concentreren. Als ik geen zin heb om m'n kamer op te ruimen, heb ik dat na een lijntje wel. Ik ben minder snel moe en heb meer energie. Je moet alleen opletten dat je niet te veel achter elkaar gebruikt. Ik kan niet zes dagen achter elkaar wakker blijven. Dan ga ik ijlen en zie ik flitsen in mijn ooghoeken. Dan weet ik dat ik echt even moet gaan slapen, want dan kunnen mijn hersenen het niet meer aan."

Zou je mij aanraden om drugs te gebruiken?
"Je bent gewoon dom en zielig als je gebruikt. Tuurlijk ga je dat niemand aanraden. Ik hoop echt dat mijn zoon het nooit zal doen. Ik zal hem nooit de deur wijzen als hij het wel zou doen, maar ik hoop dat hij het niet doet. Je beschadigt je hersenen, je tanden gaan eruit... Ik weet nog dat ik de eerste keer speed op had, toen zei ik tegen mijn ex: ik ga even een puistje uitknijpen in de badkamer. Toen mijn ex op de deur klopte en vroeg wat ik daar deed, bleek ik vier uur lang voor de spiegel aan mijn gezicht te hebben gezeten. Maar dat voelde voor mij als vijf minuten. Je moet opletten met wat je gebruikt. Als je te ver gaat, dan word je doodziek. Echt verslaafd zijn, dat is een ziekte. Maar het is niet zielig, want je hebt er zelf voor gekozen. Iedereen weet dat drugs gebruiken slecht voor je is."

Hoe zie jij de toekomst? Word je ooit nog clean?
"Ik zal nooit stoppen met jointjes, denk ik. Dat is gewoon even relaxen. Met speed stop ik vast nog wel. Ik krijg straks een eigen huisje en mag uitstromen uit de opvang. Mijn droom is dat die kleine dan weer bij me kan komen. Mijn zoon betekent alles voor me."