Vervelende zondagen

Zondag een saaie dag? Zeker niet! Hier vind je een lijstje met tips om op zondag te doen. Samen of alleen, binnen of buiten, actief of juist lekker lazy.

Gepubliceerd: 18 januari 2019 in Geluk Tekst: 
Leger des heils

#1 Andermans hond uitlaten

Mensen met een hond zijn het wel gewend, elke dag een paar keer buiten rondjes lopen met hun viervoetige makker. Ze vinden het dus vast niet erg als iemand die taak een keertje van ze overneemt. En jij kunt heerlijk door het park of het bos rennen met een hond en een stok. Wedden dat je vol energie terugkomt?

#2 Wandelen in de natuur

Een stukje lopen buiten, kan natuurlijk ook zonder hond. Het klinkt misschien een beetje saai, maar een stuk lopen door een omgeving met weinig prikkels, is perfect voor een zondag. Op die manier kun je even reflecteren op de week die achter je ligt, en plannen maken voor de nieuwe week. Of juist even helemaal niet denken aan je planning, en gewoon de buitenlucht inademen.

#3 Koekjes bakken

Wanneer heb je nu tijd om uitgebreid koekjes of een lekkere cake te bakken? Zondag is daar perfect voor! Misschien is er nog wel een kind in de buurt die het leuk vindt om te helpen. Ben je meteen educatief bezig. Je hele huis gaat er ook nog eens heerlijk van ruiken. Smullen maar!

#4 Naar een kerk

Het is nogal zondags, en misschien hou je helemaal niet van kerken - maar zie het als een ontdekkingsavontuur. Welke kerkklokken beieren je op zondagmorgen wakker? Ga eens kijken in zo'n dienst. Misschien vind je het wel heel leuk, of ontmoet je er lieve mensen. En vind je het niks: dan ben je altijd vrij om weer naar buiten te lopen.

De kerken van het Leger des Heils hebben elke zondag een dienst. Kijk hier voor een korps in jouw buurt.

#5 Krant lezen in het café

Echt een weekend-activiteit: uitgebreid de krant lezen. Vind je het saai en stil om dat thuis of de bank te doen, of wordt je daar juist afgeleid door je huisgenoten? Ga dan naar het café of koffiehuisje in de buurt. Meestal ligt daar een stapel met verse kranten, én je kunt er meteen een lekker bakje koffie bij doen.

#6 Marktplaats doorspitten

Als je toch op de bank hangt, waarom niet even op Marktplaats kijken? Via de knop 'in jouw buurt' kun je direct zien wat de mensen uit jouw wijk te koop hebben staan. En misschien heb je zelf nog wel wat oude spulletjes om te verkopen?

#7 Kaartjes schrijven

Met het versturen van een kaartje of brief kun je anderen heel blij maken. Vaak is het onverwachts, en de ontvanger weet dat je toch even aan hem of haar hebt gedacht. Maak een lijstje met mensen die ver weg wonen of die je niet vaak spreekt, en schrijf kaartjes naar hen. Bedenk ook eens of je mensen kent die misschien wel nooit een kaartje van iemand krijgen. Je oude oma, of een eenzame achterneef? Als je lekker op dreef bent, kun je zelfs eens uitgebreid op papier zetten hoeveel je je zus/moeder/opa/vriend/collega waardeert, door een handgeschreven brief te sturen. Gegarandeerd succes!

#8 Preppen

Werk je doordeweeks en lunch je daarom veel buitenshuis? Maak een lijst met boodschappen en haal alles in huis voor een week lang lunch. Maak per dag alvast een bakje met salade of soep klaar, en doe het in de vriezer. Het is even een klusje, maar zo eet je gezonder én voordeliger.

#9 Naar het museum

Er zijn natuurlijk activiteiten die door heel veel mensen worden gedaan op zondag. Naar de kerk of naar familie, maar ook naar het museum. Zit er een leuk museum in jouw buurt waar je nog niet bent geweest? Check meteen of je misschien recht hebt op korting! 

#10 Podcasts luisteren

Radio is uit, podcasts zijn in! Via internet en je telefoon zijn er tegenwoordig vele podcasts te beluisteren. Heerlijk voor tijdens het autorijden of juist met een kopje thee op de bank. Houd je vooral van Nederlands? Leuke tips zijn Bob, Parel Radio, de moord op Patrick, Iets doen, hoe doe je dat?, Een verhaaltje voor het slapengaan en De Correspondent.

#11 Ouderwets lezen

Pak nu eindelijk toch eens dat boek op dat je nog niet uit hebt. Het geeft veel meer voldoening dan een serie kijken op Netflix of een beetje zappen op tv. Houd een lijstje bij van alle boeken die je hebt gelezen. Dat kan via Goodreads, waar je ook kunt zien wat je vrienden lezen. Handig voor leestips en het lenen van boeken!

#12 Je kledingkast opruimen

Marie Kondo heeft er inmiddels vast al miljoenen mee verdiend: uitleggen hoe fijn opruimen is. Het meest bevredigend om uit te ruimen, te sorteren en opnieuw in te richten is misschien wel je kledingkast. Op Netflix (ja, toch daar) staat nu een docuserie waarin Marie uitlegt hoe je dat het beste aan kunt pakken. Zitten er kleren tussen die je al een tijd niet meer hebt gedragen en waarschijnlijk ook niet meer gaat dragen? Check waar de dichtstbijzijnde kledingcontainer van ReShare staat, om je kleding te recyclen. Of organiseer voor een andere zondag een kledingruilparty met je vrienden.

#13 Kleine klusjes doen

Er zijn altijd nog een paar van die klusjes die moeten gebeuren in huis. Een plankje ophangen, een nieuw haakje ophangen voor je theedoeken of de kapotte zool van je schoen lijmen. Als je er een speciaal klus-uurtje van maakt, goeie muziek opzet en er je lievelingsdrankje bij drinkt, wordt dat geklus veel leuker. Nodig je buurman uit om het samen te doen (en daarna een uurtje bij hem) - want samen is alles leuker. En wellicht heeft hij weer inzichten die jij niet hebt. Heb jij helemaal geen klusjes maar jeuken je handen? Plaats een oproepje op Facebook of je vandaag iemand anders kan helpen. In ruil voor een pizza bijvoorbeeld ;-).

#14 Zomaar iemand verrassen

Je moet wel even bedenken of de persoon in kwestie van verrassingen houdt, maar denk je van wel? Breng dan eens spontaan een bosje bloemen bij diegene langs. "Hé hoi, ik was toch in de buurt - ik dacht: thee kan ook met z'n twee!" Even langswippen is vaak veel gezelliger dan helemaal officieel op visite. En is je vriend of vriendin niet thuis? Dan zet je die bos bloemen toch gewoon op je eigen tafel? Heb je wel mooi een lekker stukje gefietst / gestept / op je motor gereden.

#15 Iets kleins knutselen voor in huis

Je kunt het natuurlijk ook gewoon gezellig maken in je eigen huis. Pinterest barst van de leuke DIY's (Do It Yourself) voor in huis. Kies iets leuks uit en ga lekker aan de slag! Maak bijvoorbeeld zelf deze slinger met wolklosjes, met de restjes wol of katoen die nog in je mand liggen.

#16 Bovenop de kastjes boenen

Een smerig klusje, maar enorm bevredigend: bovenop de keukenkastjes boenen. Of andere hoge kasten in je huis. Bovenop kom je niet zo vaak, en daarom ligt daar vaak een serieus laagje vet of stof. Trapje op en boenen maar! Dan kun je weer een tijd vooruit.

#17 Film kijken

Zondag is ook gewoon een rustdag. Heb je helemaal geen zin om op pad te gaan of je handen zo uit je mouwen te steken? Dan kun je altijd nog een goede film gaan kijken. In de bioscoop, of onder een kleedje op de bank. Misschien ken je wel iemand met een beamer of heb je die zelf? Dan kun je er zelf een bioscoopervaring van maken. Probeer eens een andere film uit dan het genre dat je altijd kijkt. Of kies een goede documentaire. Op het moment van schrijven draait er een prachtige film in de bioscoop: Ben is Back. Het gaat over hoe een moeder (Julia Roberts) worstelt met haar verslaafde zoon. 

#18 Wildplukken

In januari is het een beetje kaal buiten, maar lees je dit lijstje wat later? Fiets dan eens een stukje de natuur in, en pluk een mooie bos bloemen voor jezelf. Of voor je partner. Of voor iemand anders die je dierbaar is. Er is niets leukers dan een zelfgeplukte bos!

#19 Speel spelletjes

Vraag een huisgenoot of iemand die je kent om een spelletje met je te spelen. Heeft niemand tijd of zin? Je kunt altijd Wordfeud op je telefoon of tablet (her)installeren en woordjes leggen met een vreemdeling. Ook nog eens goed voor je taalkennis!

#20 Probeer een Youtube tutorial uit

En ten slotte natuurlijk de website waar veel tieners de helft van hun dag op doorbrengen: Youtube. Naast vlogs, muziekvideo's en obscure filmpjes, vind je daar ook tutorials. Dat zijn filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je iets kunt maken of doen. Er is vast iets wat je altijd al wilt kunnen. Zoek uit of er een tutorial voor is, en ga los! Van hoelahoepen tot je CV-ketel vullen: Youtube legt het uit!