Verantwoord kleding shoppen - hoe doe je dat?

Je leest steeds meer over de slechte omstandigheden waaronder mensen of zelfs kinderen jouw kleding produceren - ver weg in lagelonenlanden. Maar je vindt het belangrijk om er hip bij te lopen, en volgt graag de laatste trends. Hoe maak je een start met het verduurzamen van je kledingkast? Strijdkreet helpt je - samen met RESHARE - op weg.

Gepubliceerd: 23 augustus 2017 in Duurzaamheid Tekst: Willemijn de Jong Beeld: RESHARE STORE

1. Opschonen

Het begint met al je kleding op een grote hoop gooien. Maak een stapel met de kledingstukken die je langer dan een jaar niet hebt gedragen. Organiseer een kledingruilparty met je vrienden met ongeveer dezelfde maat en lever de restanten vervolgens in bij een recyclebox van RESHARE TEXTIELHERGEBRUIK. Zoek via deze link een container in je buurt! Bij dit kledinginzamelingsbedrijf van het Leger des Heils selecteren mensen die reïntegreren in de maatschappij welke kleding we hervervezelen (we maken er nieuwe stof van voor nieuwe kleding) en welke kleding we tweedehands aanbieden één van onze winkels voor mensen met een smalle beurs. Beter kan je oude kleding niet terechtkomen toch?

2. Herstellen

Van de kleding die je wilt houden, zijn er altijd items die al lang in je kast liggen en waar je geen afscheid van wilt nemen, maar: de knoop zit los, en zit een gaatje in, je zou er een andere rits in willen... Tijd om de defecten te herstellen! Als je zelf handig bent: organiseer een gezellige avond met naaimachines, koffie en vrienden om alles te herstellen. Soms zie je zelf niet helemaal hoe je iets moet uitnemen en innemen - en dan weet je vriendin net iets beter hoe je dat aan moet pakken. Ben je zelf niet zo handig? Breng een tas naar de kleermaker! Die is altijd goedkoper dan een bezoekje aan de winkel...

3. De basic-lijst

Om in de toekomst te voorkomen dat die stapel voor de kledingruil weer zo hoog wordt: geen impulsaankopen meer! Daarom is het handig om een lijst te maken met wat jij in íeder geval nodig hebt als basis. Denk: een paar platte nette schoenen, een paar gympen, een winterjas, een zomerjas, etc.

Maak deze lijst en vink aan wat je nu, na het opschonen, niet meer hebt. Deze dingen ga je eerst shoppen, vóór je in de H&M-gids duikt voor de laatste fast fashion. Let bij het bedenken van nieuwe basis-aankopen dat neutrale kleuren langer meegaan en niet zo snel uit de mode raken. 

4. Stijlkeuzes

De reden waarom je sommige kledingstukken wel koopt maar weinig of niet draagt, is vaak dat het wel hip is, maar niet echt bij jou past of niet mooi bij je staat. Daarom is het handig om, naast de basiclijst, een lijst te maken met kleuren waarvan je weet dat ze je goed staan en modellen van kleding bij je figuur passen, en die je lekker vindt zitten. In welke kledingstukken voel jij je zelfverzekerd? Of welke jurk of broek kreeg je pas een compliment?

Als je echt geen idee hebt wat je goed staat, is het misschien de investering waard om een kleurenanalyse te doen. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die styling- en kleuranalyses bij je doen en je na afloop een waaier met mooie kleuren meegeven.

5. Voorbereiding

Voor je naar het winkelcentrum of de online shops rent... Tijd voor research! Er zijn verschillende websites waar je kunt checken welke merken hun kleding eerlijk (met goede lonen en arbeidsomstandigheden) produceren en/of daarbij rekening houden met het milieu. Bijvoorbeeld de website rankabrand.nl of de app van talkingdress.nl voor op je smartphone.

Er zijn ook verschillende blogs en mensen op instagram die veel delen over hun eigen zoektocht naar goede merken, kleding die lang meegaat en dillema's in het verduurzamen van je kledingkast. Tips van ons zijn de blog van Sara en de blog van Christine. Doe er inspiratie op!

6. En... Shoppen maar!

Als je bewust duurzame kleding koopt van goede merken, kun je dat wel voelen in je portemonnee. Daarom is het een goed idee om pre-loved kleding te kopen. Het is hartstikke hip én duurzaam om een kledingstuk dat iemand niet meer kan gebruiken, een tweede leven te geven aan jouw lijf. 

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat we je aanraden om één van de winkels van het Leger des Heils te bezoeken. Ga snuffelen in een RESHARE STORE bij jou in de buurt, daar verkopen we voor leuke prijsjes tweedehands en vintage kleding en accessoires. Ook in onze winkels werken mensen die reïntegreren. Maar naast de winkels van RESHARE hebben veel korpsen van het Leger des Heils een kledingwinkeltje en kun je shoppen bij de tweedehands winkels van ons label 50|50

Online kun je eens een kijkje nemen op marktplaats of United Wardrobe. Het kost iets meer tijd, maar wedden dat je pareltjes zult vinden en eindelijk eens niet nog honderd anderen met hetzelfde shirt tegenkomt op straat?