Valentijn timmert aan zijn toekomst

Valentijn Brand raakte in korte tijd zijn baan en huis kwijt. Toen hij ook nog zijn been brak, moest hij wel aankloppen bij het Leger des Heils.

Gepubliceerd: 27 april 2018 in Samenleving Tekst: 
Leger des heils

Door allerlei omstandigheden is het voor mensen soms moeilijk, zo niet onmogelijk, om een baan te vinden en te houden. Deze mensen hebben, zoals we dat noemen, ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Voor een aantal van deze mensen zijn de sociale aspecten van een baan lastig, omdat ze nooit hebben geleerd hoe het werkt. Dat je even belt als je ziek bent, dat je op tijd komt, dat je je afspraken nakomt. Soms lijken problemen door schulden of verslaving te groot om te overwinnen. Het zelfvertrouwen zinkt tot nul.

50|50 Wood in Enschede

Valentijn, eenmaal opgevangen,  ging al snel aan de slag bij 50|50 Wood van het Leger des Heils. Dit is een professionele waar cliënten, onder begeleiding van werkleermeesters, meubels maken. Een team van re-integratiecoaches werkt samen met de werkleermeesters om een deelnemer zo goed mogelijk voor te bereiden op een toekomstige baan. Soms is dat niet eenvoudig en kan zo’n traject wel drie jaar duren. Bij commerciële re-integratiebureaus is de maximale tijd die aan een persoon kan worden besteed één jaar. Bij het Leger staat de mens centraal. Als het niet sneller kan, wordt er meer tijd voor iemand uitgetrokken. Net zo lang tot diegene zelfstandig het arbeidsproces in kan.

De meubels die bij 50|50 Wood worden gemaakt, worden verkocht door gerenommeerde winkels als De Bijenkorf en Dille & Kamille en het woonmagazine VTWonen. Als mensen zien dat een product dat zij zelf hebben gemaakt zo waardevol en gewild is, groeit het zelfvertrouwen en verbetert het zelfbeeld. De eerste stap is gezet naar een succesvolle sollicitatie.