Uit het riool

Dat ons toiletwater even later weer schoon in de sloot staat, is voor Dirk van Oosterom (39) geen vanzelfsprekendheid. Hij werkt als zuiveringstechnicus bij de rioolzuiveringsinstallatie in Woerden. Daar zorgt hij ervoor dat al het water in de omgeving dat het riool in wordt gepompt, even later zonder vervuilende stoffen de Rijn in stroomt.

Gepubliceerd: 18 juli 2017 in Duurzaamheid Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Bertina Kramer

“Ik vind het fijn om zowel buiten als binnen te werken. Daarom loop ik veel heen en weer tussen de grote ronde cilinders op het terrein en de computer die alle standen bijhoudt. Als ik wegga, moet ik wel verplicht mijn handen wassen. Want doordat wij het water uit het riool zuiveren, komen we in contact met giftige stoffen. Het is een complex proces, dat zuiveren. Maar ik vind het prachtig dat ik met dit werk bijdraag aan het milieu.”

Viezigheid

Het grote gebied vol baden, cilinders en tanks heeft een logische volgorde, waar het water doorheen reist. In het eerste station wordt het grote vuil uit het water gezeefd. “Hier vinden we tampons, maandverbandjes, doekjes, maar soms ook een portemonnee die door een zakkenroller leeg in de put is gegooid. We zeven dit vuil uit het water, maar als er iets blijft hangen in de zeef en ik wil dat eruit halen, spat de viezigheid nog weleens op mijn trui. Het is echt belangrijk dat mensen zo weinig mogelijk rommel in het riool gooien.”

Giftig

“In de verschillende tanks wordt in verschillende stadia vuil en vervuilende stoffen uit het water gehaald. Na het vuil moet ook het zand uit het water worden gehaald. Dat gebeurt met een soort schraper. Tussen de richels van de schraper groeien soms tomaatplantjes of zelf wiet. Het vuil, meestal ontlasting, dat we uit het water halen noemen we primair slib.” In een grote koepeltank stinkt het verschrikkelijk. “Deze 'rotte-eierenlucht' is giftig. Je mag hier niet te veel van inademen. De stof die deze stank veroorzaakt heet H2S. De vuile lucht wordt hier opgegeten door bacteriën die hem omzetten in zuurstof.”

Vlokken

Een andere tank heeft ook heel bruin water, maar dat is juist niet vies, volgens Dirk. “Die bruine vlokken die je ziet zijn andere bacteriën. Deze bacteriën halen de giftige stoffen uit het water. Verderop scheiden we de vlokken weer van het water, en dan houden we heel helder water over. In de nabezinktanks laten we het laatste vuil nog op de bodem zakken. Het water wat uiteindelijk de Rijn instroomt, is prima water om in te zwemmen.” 

Zuinig

“Het zuiveren van water kost veel geld. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen begrijpen hoe ingewikkeld het is om water weer schoon te maken. De Bijbel zegt dat we zuinig om moeten gaan met onze aarde. Spoel dus vooral niet zomaar alles door de wc. Het is prachtig dat we in Nederland zo’n rioolsysteem hebben. Nadat het water jouw huis uit is, gebeurt er nog van alles om ervoor te zorgen dat de sloot achter je huis niet gaat stinken of volgroeit met algen.”