Tips van Groene Piet

December is cadeautjes-maand. Hoe maak je Sinterklaas en Kerst duurzamer en goedkoper?

Gepubliceerd: 01 december 2018 in Duurzaamheid Tekst: Willemijn de Jong

Bij Sinterklaas horen cadeaus! En voor sommigen van ons horen die cadeaus ook bij Kerst. Niets leuker dan je familieleden, vrienden of collega’s iets leuks of lekkers geven. Misschien zelfs met een pittig gedicht erbij of een creatieve surprise. Maar… hoe vaak heb jij spullen gekregen die je naderhand nooit gebruikte? Zonde, vindt de Groene Piet. Hier geeft hij tips voor duurzamere decemberfeestjes.

Sinterklaasspel met ruilcadeautjes

Lootjes trekken en cadeau's voor één ander lid van de groep kopen - dat is de klassieker. Maar als je een écht gezellige avond wilt, met competitie en gekkigheid, dan is het Sinterklaasspel eigenlijk veel leuker. Er zijn verschillende vormen van dit spel, maar het makkelijkste is als je er een speciale dobbelsteen voor hebt. Je gaat in een kring zitten, met de stapel cadeautjes in het midden. Op de dobbelsteen staan allerlei opdrachten die ervoor zorgen dat de cadeautjes worden uitgepakt, uitgewisseld, en dat mensen regelmatig van plek/ stapel cadeautjes moeten wisselen. Het blijft tot het eind spannend met welke cadeautjes je naar huis gaat, en je kunt extra je best doen om je lievelingscadeau bij je te houden tijdens het spel. Dit spel hoeft natuurlijk niet met allemaal nieuwgekochte spullen. Het is juist leuk, omdat het niet om dure spullen gaat, om iedereen een ingepakt cadeautje mee te laten nemen van wat je al in huis hebt, maar niet meer hoeft. Denk aan een mooi boek dat is uitgelezen, die kaarsen die net niet matchen met de kleur van jouw bank, of het bordspel waar je altijd bij verliest.

Koop iets bij het Leger

Het Leger des Heils heeft door heel Nederland winkels met tweedehands kleren en spullen. Goed voor je portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu. Waarom extra vervuilen met iets goeds: iemand blij maken met een pakje. Kom eens langs bij een ReShare Store (klik hier voor alle Stores in Nederland), een 50|50 Store (klik hier voor de locaties van 50|50) of zoek leuke snuisterijtjes in de tweedehandswinkel van het korps bij jou in de buurt (vind hier alle korpswinkels). 

Maak je cadeautjes zelf

Zit je krap bij kas, maar ben je wel heel creatief? Maak je pakjes gewoon zelf! Bak lekkere koekjes, brei die leuke muts waar je dochter allang op wacht of maak een leuk krukje. Aan dit soort cadeautjes zit de meeste emotionele waarde. En je kunt er ook nog eens gemakkelijk mee recyclen. Let op: het is moeilijk om aan te geven dat de kleur van die zelfgenaaide rok toch niet helemaal je ding is. Wees dus niet bang om eerst (subtiel) te peilen wat de ontvanger mooi of handig vindt.