We hebben je wat te vertellen

William Booth was honderd jaar geleden de grondlegger van het wereldwijde Leger des Heils. Zijn meest bekende speech, waarin hij vol passie zijn drijfveren uiteenzet, is nog steeds de basis van het Leger des Heils en de verhalen die we maken voor Strijdkreet.

Gepubliceerd: 16 maart 2018 in Samenleving Beeld: Bertina Kramer
Leger des heils

Soup, soap, salvation

William Booth is de oprichter van het Leger des Heils. Hij werd christen in zijn tienerjaren en besloot het evangelie te gaan verspreiden in Oost-Londen. Daar waren de mensen echter zo arm, dat ze voornamelijk bezig waren met overleven. Booth begreep daar dat 'hongerige magen geen oren hebben': eerst moesten de mensen gevoed worden en schone kleren krijgen. Hij opende onder het motto van 'soup, soap and salvation' een gaarkeuken voor de mensen die dat het meest nodig hadden: alcoholisten, criminelen en prostituees. Het idee van een leger dat strijdt tegen lichamelijke en geestelijke honger en maatschappelijke wantoestanden, spreekt ook vandaag de dag nog miljoenen mensen ter wereld aan.

Verhalen over mensen

Strijdkreet vertelt verhalen over leven en dood, armoede en rijkdom, afhankelijkheid en vrijgevigheid. Over de bodem raken, offers brengen en de zin van het leven. Verhalen over zoeken naar God. Maar bovenal: verhalen over mensen, mensen zoals jij.