‘Sommigen vinden het littekens, ik vind het kunst’

Bjorn heeft een bijzondere reden voor de inkttekeningen op zijn hoofd en gezicht: opvallen. En dat wil hij niet zomaar. “Deze tattoo geeft me het veilige gevoel dat er geen persoonsverwisseling kan plaatsvinden.”

Gepubliceerd: 28 mei 2019 in Leven Tekst: Wilfred Hermans Beeld: Scott Gorman

Bjorn (38): “Naar omstandigheden gaat het redelijk. Ik word binnenkort in de Jellinek-kliniek opgenomen, om af te kicken van mijn speedverslaving. Daar loop ik al vanaf m’n veertiende mee. Dan ben ik hier weg.*

Ik heb drie kinderen bij drie vrouwen, ze zijn veertien, twaalf en zes jaar. Ik kan het me niet veroorloven dat ik ze geen veilige plek kan bieden als ze op bezoek willen komen. Die drie moeders zijn alle drie bij mij weggegaan – ikzelf zou de laatste zijn die bij iemand weggaat. Daarom heb ik ook een tattoo van een pinguïn: die blijven hun leven lang bij dezelfde partner.

Weet je wat het is: ik heb een psychotische aandoening, ben chronisch ziek: PDD-NOS. Dat is pas laat ontdekt. Ik kan het goed verbergen, hoor. Maar ik moet soms veel handelingen doen, bijvoorbeeld mijn kamer compleet schoonmaken voordat ik de deur uitga.”

Gabber
“Mijn eerste tatoeage zette ik op mijn zestiende: een Tasmanian devil. Dat tekenfilmfiguurtje vond ik wel leuk. De namen van mijn kinderen heb ik in Old English Style laten doen. Ze waren al begonnen met de letters inkleuren, maar ik lag te trillen op de bank en werd lijkbleek van de pijn, dus ik ben niet meer teruggegaan.  

De volgende is een kaal mannetje, een gabber die z’n middelvinger opsteekt. Dat is een bestaand plaatje, maar ik ben vroeger gabber geweest, vandaar. Gabberfeesten, trainingspakkie, ik was een echte. Op de achtergrond zie je driekwart van de Nederlandse vlag, omdat ik voor een kwart Indo ben.

Verder heb ik een windwijzer laten zetten. Daar lijk ik zelf een beetje op, ik waai met alle winden mee. En de naam van m’n ex-vrouw staat hier. Die laat ik niet weglaseren, het is gewoon een stuk geschiedenis, een herinnering. Ze is bij mij weggegaan omdat ze me geen aandacht meer kon geven, ik was net een half jaar getrouwd.” 

Zwarte Cobra
“Op mijn achterhoofd staat I believe in angels. Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘Je hebt een engeltje op je schouder’. Daarom staat het woord Lucky ook achter m’n oor. Ik heb veel kattenkwaad uitgehaald én veel geluk gehad. Maar dat engeltje is nu weg, hoor. Ik moet nu alles zelf doen, haha! Ouders kunnen het geluk niet geven, dat moet ik zelf doen. M’n oom zit vast in Amerika, die heeft 25 jaar gekregen voor harddrugssmokkel. In Utrecht noemen ze hem de Zwarte Cobra, vandaar die tattoo, ik ben trots op ‘m. In de jaren tachtig had ‘ie overal laboratoria om xtc te produceren, dat mocht toen nog. Toen hij vast kwam te zitten, is de markt ingestort. Daarbij vind ik cobra’s inspirerend; met hun gif wordt onderzoek gedaan om tegengif te ontwikkelen. 

Deze hartjes? Die staan voor m’n kinderen. Uiteindelijk is er een driedimensionaal plaatje van gemaakt; als je goed kijkt zie je er ook schoppen in, van die spelkaarten.”

Geen dubbelganger
“Het meest trots ben ik op de tatoeages op m’n gelaat en m’n achterhoofd. Er staat al een spin in m’n nek, toen had ik het web op m’n hoofd nog niet. Er komt nog een witte spin in het web bij. Die zijn doorzichtig en zitten meestal in kelders. Ik ben bang voor spinnen, maar vind deze tattoo gewoon mooi. Waarom op m’n hoofd? Omdat ik ‘m niet op mijn elleboog wil, zoals iedereen.  

‘Soms willen mensen met me op de foto’

Op mijn gelaat zitten tribals. Bokser Mike Tyson heeft er eentje op z’n gezicht, daar ben ik door geïnspireerd. Sommigen vinden het littekens, ik vind het kunst. Deze tattoo geeft me het veilige gevoel dat er geen persoonsverwisseling kan plaatsvinden, bijvoorbeeld via een dubbelganger. Bewijs maar eens dat je het niet gedaan hebt als je vals beschuldigd wordt... Daarom heb ik ook oranje, lichtgevende schoenen. Ik wil blijven opvallen. Dat lukt: soms willen mensen met me op de foto.”

*Bjorn woont bij Domus, een beschermde woonvorm van het Leger des Heils voor dak- en thuisloze mensen.