Graveren in glas om rustig te worden

Bennie (31) graveert letters, logo's en Pokémon-figuren in glas. Dat geeft hem rust.

Gepubliceerd: 29 januari 2018 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

Bennie heeft het al jong van zijn vader geleerd: graveren in glas. "Al voor ik vijftien was, kon ik het. Het was eigenlijk de hobby van mijn vader. Ik wilde het als werk gaan doen, maar dat is niet gelukt. Nu doe ik het wel twee keer per week bij het 50|50 Workcenter in Zwolle. Ik ben de enige in de werkplaats die dit kan. We hebben een machine met verschillende freesjes."

Als Bennie aan het werk is, mag niemand hem storen. "Ik hou er niet van als iemand op mijn vingers kijkt. Nouja, Jan is de werkbegeleider hier, die mag wel even kijken. Maar als ik graveer, ben ik heel erg gefocust."

Bennie woont in Nos Casa, een huis van het Leger des Heils. Hij woont er nu iets langer dan drie jaar. Daarvoor sliep hij bij de laagdrempelinge opvang. Bennie is blij met zijn plek. "Ik heb één van de grootste kamers. Het ziet eruit als een kantoortje, net als op m'n werk. Ik kan er ook voor mezelf koken. Ik ben vaak 's nachts wakker en slaap lang uit. Als ik iets wil verschuiven in mijn kamer, doe ik dat heel voorzichtig."

Pokémon

Op woensdag en donderdag wordt hij door een busje naar de werkplaats gebracht. Van één tot half vier freest hij dan de mooiste dingen in glas. Hij laat zien hoe het werkt, met welke freesjes hij het liefste werkt. Er gaat een plaatje met plakband achter de glasplaat of in het drinkglas, en dan werkt hij met een pen voorzichtig de lijntjes uit. Het klinkt als een tandartsboor. "Ik wil graag in opdracht graveren. Dat heb ik al een paar keer gedaan. Ik wil ook alle logo's van Pokémon Go maken, want daar ben ik fan van. Je doet het natuurlijk voor het eindresultaat, maar ik word er ook heel kalm van. Lekker in m'n eentje. Je kunt hier ook houtbranden of tekenen, maar het graveren is toch wel echt mijn ding."

Bennie heeft ook andere hobbies. Hij heeft eens een bijrol gespeeld in het televisieprogramma Spangas. Acteren is zijn grote droom. Ook houdt hij van poolen, darten en Pokémon Go spelen. Hij doet ook graag een sigaretje. "Maar daar stop ik binnenkort mee. Of nou ja, ik krijg zo'n stoomapparaat. Daar gaat minder nicotine in. Dan kan ik met shag en wiet stoppen." Op de vraag wat de tatoeage van drie stipjes op zijn hand betekent, valt hij even stil. "Ja, dat is heel grof. Het betekent 'f*** the police'. Mijn broer en vader hebben hem ook. Ik wil ook nog een ankertje op mijn andere hand, want dat heeft mijn broer ook."

"Plat is makkelijker, maar rond is mooier."

Schouderklopje

Hij is trots op z'n kunst. "Plat is makkelijker, maar rond is mooier. Ik zou nog wel willen leren om portretten te maken in glas. Een sierletter doe ik in een half uurtje, dat gaat vrij snel. Soms maak ik iets dat moeilijker is. Het coolste was toch wel de Chinese draak in het water die ik ooit heb gegraveerd. En het logo van het Leger des Heils natuurlijk. Ja, ik kan mezelf wel een schouderklopje geven eigenlijk."