Plak je band met Bert

Pssss - een lekke band! Daar sta je dan, langs de kant van de weg. Wat nu? Bert Boele is fietsenmaker bij 50|50 Bike, een reïntegratieproject van het Leger des Heils. Hij legt stap voor stap uit hoe je je band plakt.

Gepubliceerd: 09 augustus 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Willemijn de Jong
1. Breng je fiets op een schone vlakke ondergrond en zet 'm op z'n kop. 1. Breng je fiets op een schone vlakke ondergrond en zet 'm op z'n kop.
2. Haal het wiel los van het fietsframe door met een steeksleutel de moeren los te draaien. 2. Haal het wiel los van het fietsframe door met een steeksleutel de moeren los te draaien.
3. Haal de buitenband los van de velg door er bandenlichters onder te duwen. 3. Haal de buitenband los van de velg door er bandenlichters onder te duwen.
4. Haal eerst het ventiel uit het gaatje in de velg. Trek daarna de hele binnenband voorzichtig uit de velg. 4. Haal eerst het ventiel uit het gaatje in de velg. Trek daarna de hele binnenband voorzichtig uit de velg.
5. Pomp de binnenband stevig op. 5. Pomp de binnenband stevig op.
6. Knijp een beetje in de opgeblazen band en haal hem vlak langs je gezicht (bij je mond), zodat je voelt waar er lucht ontsnapt. 6. Knijp een beetje in de opgeblazen band en haal hem vlak langs je gezicht (bij je mond), zodat je voelt waar er lucht ontsnapt.
7. Pak je bakje met plakspullen. 7. Pak je bakje met plakspullen.
8. Pak het schuurpapiertje uit het bakje en ruw daarmee de plaats van het gaatje op, zodat de lijm straks goed pakt. 8. Pak het schuurpapiertje uit het bakje en ruw daarmee de plaats van het gaatje op, zodat de lijm straks goed pakt.
9. Open de lijm en druppel een klein beetje op het gaatje. 9. Open de lijm en druppel een klein beetje op het gaatje.
10. Smeer met je vinger het lijm uit en laat het een halve minuut drogen. 10. Smeer met je vinger het lijm uit en laat het een halve minuut drogen.
11. Plak het plakkertje op de lijmplek en duw het zo stevig aan dat het plastic knapt. 11. Plak het plakkertje op de lijmplek en duw het zo stevig aan dat het plastic knapt.
12. Haal de buitenband met de hand weer naar de zijkant van de velg. 12. Haal de buitenband met de hand weer naar de zijkant van de velg.
13. Doe het ventiel door het gat van de velg. 13. Doe het ventiel door het gat van de velg.
14. Pomp de binnenband een klein beetje op. 14. Pomp de binnenband een klein beetje op.
15. Druk de binnenband voorzichtig langs de buitenband in de velg. 15. Druk de binnenband voorzichtig langs de buitenband in de velg.
16. Pomp de rest van de band op. 16. Pomp de rest van de band op.
17. Vergeet niet het ventieldopje op het ventiel te draaien! 17. Vergeet niet het ventieldopje op het ventiel te draaien!
18. Hang het wiel terug in de het fietsframe en draai de moeren aan. 18. Hang het wiel terug in de het fietsframe en draai de moeren aan.
19. Draai aan het wiel en kijk goed of het niet slingert. Als dat zo is, moet je de moeren steviger aandraaien. 19. Draai aan het wiel en kijk goed of het niet slingert. Als dat zo is, moet je de moeren steviger aandraaien.
20. En klaar. Fietsen maar! 20. En klaar. Fietsen maar!