Muziekles bij het Leger

Zondagochtend, negen uur: tijd om op te staan! Teerza en Sara weten wat dit betekent. Snel ontbijten en tandenpoetsen, mama heeft de muziekkoffers al klaargezet. Een stralende winterdag lacht de tweeling toe - vandaag gaan ze naar het Leger des Heils voor muziekles.

Gepubliceerd: 28 januari 2018 in Samenleving Beeld: Bertina Kramer
Leger des heils

Eerst is er een samenkomst. Dat is altijd zo, op zondagochtend. Als het is afgelopen hollen de meiden naar Jan, hun muziekdocent. Ze installeren zich op een kruk, blazen hun glimmende toeters schoon: het feest kan beginnen.

Muziek verbindt

Teerza en Sara zijn niet de enige die muziekles krijgen. Op tien plekken in het korpsgebouw zijn groepjes, elk met een docent. En iedereen mag meedoen. Peter: "Zolang ze de toeter maar kunnen vasthouden". Peter Krommenhoek is initiator en coördinator van de muzieklessen en vertelt waarom de muzieklessen zo belangrijk zijn . "Muziek leren maken is goed voor je ontwikkeling. Je leert rekening met elkaar houden, je te concentreren en je moet doorzettingsvermogen hebben om iets te bereiken. En het belangrijkste: muziek verbindt."

Glunderen

Er wordt hard gewerkt en nog harder getoeterd. Met veel geduld en nog veel meer grapjes legt Jan, de docent, uit hoeveel tellen een witte noot ook alweer is en waar je je vingers zet als je de C speelt. De meiden corrigeren elkaar, proberen het nog een keer en nog een keer, glunderen wannneer een stuk foutloos gespeeld is.

Trots bergen ze na een half uur de cornetten zorgvuldig weer op. "Goed oefenen hè, meiden!" De meiden knikken hard - natuurlijk, want volgende week willen ze weer een lesje verder zijn.