Met de spuit

Haar ogen gaan stralen als ze praat over water en vuur. Elise Bakker (39) werkt bij de brandweer van Soesterberg. Als de pieper afgaat, kost het haar vijf minuten om paraat te staan op de kazerne. Met haar collega’s heeft ze 3000 liter water in de tankauto tot haar beschikking om een mens of dier in nood te redden.

Gepubliceerd: 13 juni 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Bertina Kramer

Maar twintig procent van de meldingen die we krijgen, heeft daadwerkelijk met vuur te maken heeft. De brandweer wordt ook ingeschakeld als er iemand bekneld zit, als er water moet worden weggepompt, als er wateroverlast is. Maar ook het doorzagen van een boom na een storm, het verlenen van eerste hulp of iemand uit een auto bevrijden na een ongeluk hoort bij onze taken. Als de pieper afgaat ben ik meteen heel helder. Ik weet precies wat ik moet doen. Je bent altijd in een tweetal aan het werk en je laat je maatje nooit in de steek. Dus dat beeld van een brandweerman die zonder gastank een kindje uit de vlammen draagt, is heel onrealistisch.” 

Manschappen

“Natuurlijk hoop je wel dat je levens kunt redden. Je krijgt een tweejarige opleiding om manschap te worden, zoals wij dat noemen. Dan ben je een brandweerman of -vrouw die onder een bevelhebber valt. De chauffeur van de tankwagen is ook een brandweerman, maar die bedient altijd de pomp en weet waar alle gereedschappen in de wagen liggen. De rest van het team is in tweetallen bezig. Als we naar een melding zijn, is niemand overbodig. We werken echt zo hard als we kunnen.”

Barbecue

“Ik ben gevraagd door mijn buurman die ook bij de brandweer zit. Hij wist dat ik een stoer meisje ben, dat vroeger al liever in bomen klom dan een prinsessenjurk aanhad. Toen mijn jongste zoon bijna vier was, maakte ik de stap. Meestal worden we opgeroepen voor een schoorsteenbrand, of een bosbrandje door bijvoorbeeld een omgevallen barbecue. Je zou het niet denken als je deze tankwagen vol met alle apparatuur ziet, maar er zit ook nog 3000 liter water in. Met een zwarte hogedrukspuit ben je 125 liter per minuut kwijt. Met zo’n grote rode slang gaat het half zo snel. Maar alsnog ben je gauw genoeg door je watervoorraad heen. Daarom zoeken we altijd naar waterbronnen in de buurt als we moeten blussen.”

Helpen

“Vuur is schoon en droog. Pas als je er water opgooit, wordt het ontzettend heet. Je maakt dan eigenlijk stoom. Dat is wel pittig hoor, om daar dichtbij te staan. Gevaarlijke stoffen blussen we meestal met schuim. En als uit de melding blijkt dat we hoog in een gebouw moeten zijn, komt er een hoogwerker bij. Ik vind het heel mooi om op zoveel verschillende manier mensen te kunnen helpen in benarde situaties. Zo’n pak ziet er misschien stoer uit, maar ook als ik in een restaurant zit te eten en een kind in de buurt valt een gat in zijn hoofd, weet ik wat ik moet doen. De meeste brandweer is vrijwillig, dus ik kan het aanraden voor alle mensen die helder blijven tijdens stressvolle situaties om zich aan te sluiten. En zeker moeders zijn daar goed in getraind, merk ik.”