Maak een latte macchiato met Jenny

Jenny werkt als barista in de Lunchroom van 50|50 Food in Amsterdam. Ze werd opgeleid door 50|50 Coffee, als onderdeel van haar re-integratie door het Leger des Heils. Hieronder legt zij stap voor stap uit hoe je een lekkere latte macchiato maakt.

Gepubliceerd: 18 september 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Willemijn de Jong & Margriet Alblas
1. Verzamel alles wat je nodig hebt voor één groot glas latte macchiato. 1. Verzamel alles wat je nodig hebt voor één groot glas latte macchiato.
2. Heb je 250 ml volle melk, 16 tot 18 gram gemalen koffie, iets om je melk mee op te kloppen (een garde en melkpannetje of melkkloppertje), een koffiemaler als je bonen gebruikt, een espresso-apparaat of percolator en een groot glas? 2. Heb je 250 ml volle melk, 16 tot 18 gram gemalen koffie, iets om je melk mee op te kloppen (een garde en melkpannetje of melkkloppertje), een koffiemaler als je bonen gebruikt, een espresso-apparaat of percolator en een groot glas?
3. Klop de melk op, terwijl deze wordt verhit. Verhitten kun je met het stoompijpje van je espressomachine, je automatische melkklopper, maar ook gewoon met je garde in een steelpannetje – boven het vuur. 3. Klop de melk op, terwijl deze wordt verhit. Verhitten kun je met het stoompijpje van je espressomachine, je automatische melkklopper, maar ook gewoon met je garde in een steelpannetje – boven het vuur.
4. Giet het melkschuim in een glas. 4. Giet het melkschuim in een glas.
5.Als je verse koffiebonen hebt, maal je deze eerst en zet je er 40 ml koffie van. Wist je trouwens dat 50|50 coffee heerlijke eigen koffiebonen verkoopt? 5.Als je verse koffiebonen hebt, maal je deze eerst en zet je er 40 ml koffie van. Wist je trouwens dat 50|50 coffee heerlijke eigen koffiebonen verkoopt?
6. Ga nu je bakje espresso zetten. Terwijl je de koffie zet, scheidt het schuim zich van de melk en zie je door het glas een randje ontstaan. 6. Ga nu je bakje espresso zetten. Terwijl je de koffie zet, scheidt het schuim zich van de melk en zie je door het glas een randje ontstaan.
7. Schenk nu de (dubbele) espresso voorzichtig in het schuim. 7. Schenk nu de (dubbele) espresso voorzichtig in het schuim.
8. Terwijl je schenkt, zie je onder het schuim en tussen de melk een bruin laagje ontstaan. Mooi hè? 8. Terwijl je schenkt, zie je onder het schuim en tussen de melk een bruin laagje ontstaan. Mooi hè?
9. Je hebt een heerlijk glas latte macchiato. Latte macchiato is Italiaans voor 'melk met vlek'. Dat duidt op de vlek die de espresso achterlaat in het schuim als je hem van bovenaf bekijkt. 9. Je hebt een heerlijk glas latte macchiato. Latte macchiato is Italiaans voor 'melk met vlek'. Dat duidt op de vlek die de espresso achterlaat in het schuim als je hem van bovenaf bekijkt.
10. Even de boel opruimen, en... 10. Even de boel opruimen, en...
11. Genieten van je koffie! 11. Genieten van je koffie!