Maak een boekenstandaard met John

John werkt als meubelmaker in de werkplaats van 50|50 Wood in Zwolle. Hieronder legt hij stap voor stap uit hoe je zelf een eenvoudige boekenstandaard maakt.

Gepubliceerd: 17 april 2018 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong
Om deze boekenstandaard te maken heb je nodig: - multiplex van 0,9 cm dik - boormachine - decoupeerzaag (of handzaag, als je die niet hebt) - winkelhaak - klem - boor van 12 mm - meetlint - schuurpapier - potlood. Om deze boekenstandaard te maken heb je nodig: - multiplex van 0,9 cm dik - boormachine - decoupeerzaag (of handzaag, als je die niet hebt) - winkelhaak - klem - boor van 12 mm - meetlint - schuurpapier - potlood.
1. Controleer of het stuk multiplex dat je hebt, een rechte hoek heeft. 1. Controleer of het stuk multiplex dat je hebt, een rechte hoek heeft.
2. Teken je hout af op 24,5 x 15 centimeter en trek lichtjes met een potlood de strepen. 2. Teken je hout af op 24,5 x 15 centimeter en trek lichtjes met een potlood de strepen.
3. Zaag het lange gedeelte met de decoupeerzaag. Probeer niet te duwen, dat zorgt voor rafels. 3. Zaag het lange gedeelte met de decoupeerzaag. Probeer niet te duwen, dat zorgt voor rafels.
4. Het kan helpen om het houtblad vast te klemmen aan de werktel met een klem. 4. Het kan helpen om het houtblad vast te klemmen aan de werktel met een klem.
5. Zaag het korte gedeelte. 5. Zaag het korte gedeelte.
6. Teken op 7,5 cm van de rand op de lange kant een inkeping. Deze inkeping moet 5,5 cm vanaf de kant lopen. Teken twee lijntjes met 1,4 cm verschil. 6. Teken op 7,5 cm van de rand op de lange kant een inkeping. Deze inkeping moet 5,5 cm vanaf de kant lopen. Teken twee lijntjes met 1,4 cm verschil.
7. Klem voordat je gaat boren het houtje vast, met een ander stukje hout ertussen tegen beschadigingen. 7. Klem voordat je gaat boren het houtje vast, met een ander stukje hout ertussen tegen beschadigingen.
8. Boor een gat met een boor van 12 millimeter. 8. Boor een gat met een boor van 12 millimeter.
9. Blaas de snippers uit het gat. 9. Blaas de snippers uit het gat.
10. Nu gaan we richting het gat zagen met de decoupeerzaag. 10. Nu gaan we richting het gat zagen met de decoupeerzaag.
11. Klem het houtje weer goed vast, of leg je had erop, en zaag langs je potloodlijnen naar het gat. 11. Klem het houtje weer goed vast, of leg je had erop, en zaag langs je potloodlijnen naar het gat.
12. Schuur de inkeping glad met een opgerold schuurpapiertje. 12. Schuur de inkeping glad met een opgerold schuurpapiertje.
13. Zaag nog een houtje met dezelfde afmetingen en teken de inkeping precies zo af als bij het houtje dat je al hebt gedaan. 13. Zaag nog een houtje met dezelfde afmetingen en teken de inkeping precies zo af als bij het houtje dat je al hebt gedaan.
14. Zorg er met de winkelhaak voor dat je niet scheef tekent. 14. Zorg er met de winkelhaak voor dat je niet scheef tekent.
15. Boor opnieuw een gat in het vastgeklemde houtje. 15. Boor opnieuw een gat in het vastgeklemde houtje.
16. Boor de inkeping weer zorgvuldig uit langs de potloodlijnen. 16. Boor de inkeping weer zorgvuldig uit langs de potloodlijnen.
17. Schuur de randjes van je houtje glad, met een klein beetje bolling naar het vlak. 17. Schuur de randjes van je houtje glad, met een klein beetje bolling naar het vlak.
18. Haak de twee onderdelen in elkaar, en... 18. Haak de twee onderdelen in elkaar, en...
19. Klaar! John wenst je veel plezier met je (kook)boekenstandaard! 19. Klaar! John wenst je veel plezier met je (kook)boekenstandaard!