Lap je ramen met Gerard

Gerard werkt bij 50|50 Clean, een re-integratieproject van het Leger des Heils. Hij heeft al 17 jaar ervaring als professioneel glazenwasser met een eigen onderneming. Hier legt Gerard stap voor stap uit hoe jij streeploos ramen kunt zemen.

Gepubliceerd: 02 november 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Willemijn de Jong
Wat je nodig hebt om je ramen te zemen:  1. Een inwasser. Als je geen inwasser hebt: een spons. 2. Een goede wisser. 3. Afwasmiddel. 4. Een bak water. Wat je nodig hebt om je ramen te zemen: 1. Een inwasser. Als je geen inwasser hebt: een spons. 2. Een goede wisser. 3. Afwasmiddel. 4. Een bak water.
Doop de inwasser in de bak met water. Wring met de hand de zijkanten een beetje uit. Doop de inwasser in de bak met water. Wring met de hand de zijkanten een beetje uit.
Doe een dun streepje afwasmiddel op de inwasser. Let op: wees niet te royaal. Doop de inwasser nog even in het water en wring opnieuw de zijkant met de hand uit. Doe een dun streepje afwasmiddel op de inwasser. Let op: wees niet te royaal. Doop de inwasser nog even in het water en wring opnieuw de zijkant met de hand uit.
Zeem je raam van boven naar beneden in. Zeem je raam van boven naar beneden in.
Doe dat met een draaiende beweging vanuit de pols, anders belast je je schouder onnodig. Doe dat met een draaiende beweging vanuit de pols, anders belast je je schouder onnodig.
Ga met een doekje langs de randjen van de kozijnen. Neem zo’n zes centimeter van de rand handmatig af. Ga met een doekje langs de randjen van de kozijnen. Neem zo’n zes centimeter van de rand handmatig af.
Pak dan de wisser. Zet hem in het midden van je raam en beweeg hem schuin omhoog, zodat je wat water meepakt naar boven. Beweeg naar de linkerbovenkant. Pak dan de wisser. Zet hem in het midden van je raam en beweeg hem schuin omhoog, zodat je wat water meepakt naar boven. Beweeg naar de linkerbovenkant.
Kantel daar je wisser naar 45 graden en snijd de kanten naar beneden af. Zo krijg je geen druipers. Haal je wisser tijdens het wissen niet van het raam af. Hoe meer je dat doet, hoe meer strepen. Kantel daar je wisser naar 45 graden en snijd de kanten naar beneden af. Zo krijg je geen druipers. Haal je wisser tijdens het wissen niet van het raam af. Hoe meer je dat doet, hoe meer strepen.
Ga met de wisser terug omhoog en snij de bovenkant af naar de rechterhoek. Doe hetzelfde als aan de linkerkant, draai 45 graden en snijd naar beneden af. Ga met de wisser terug omhoog en snij de bovenkant af naar de rechterhoek. Doe hetzelfde als aan de linkerkant, draai 45 graden en snijd naar beneden af.
Je draait weer omhoog en werkt vervolgens het middenstuk af met eveneens draaiende bewegingen vanuit de pols. Je draait weer omhoog en werkt vervolgens het middenstuk af met eveneens draaiende bewegingen vanuit de pols.
Heb je een brede vensterbank aan de binnenkant van het raam, neem deze dan ook met de wisser en tot slot een doekje af. Heb je een brede vensterbank aan de binnenkant van het raam, neem deze dan ook met de wisser en tot slot een doekje af.
En nu de buitenkant nog, succes! En nu de buitenkant nog, succes!