Kerst vieren bij het Leger des Heils: ‘Meestal ga ik naar mijn moeder, maar dit jaar vier ik het hier’

Kerst vieren in een woonvoorziening van het Leger des Heils is voor veel mensen misschien ‘ver van hun bed’. Zonder familie of gezin de kerstdagen doorbrengen; dat moet wel heel lastig zijn. Maar veel van deze mensen hebben hier een nieuwe familie gevonden., Ze zijn thuis bij hun huisgenoten en begeleiders. En vieren graag samen Kerst.

Gepubliceerd: 24 december 2019 in Geluk Tekst: Elske Verdoorn Beeld: Elske Verdoorn

Susanna, Harry & Ortwien

Harry wil graag op de foto met medewerkers Susanna en Ortwien. “Ze betekenen veel voor mij,” vertelt hij. “Ze douwen je niet de grond in, ze zijn positief. En als ik een keer fout ben, zeggen ze het ook. Daar hou ik van. Niet eromheen draaien, dan ben je voor mij een nagemaakte, een low low.” Wat doet Harry deze kerst? “Meestal ga ik naar mijn moeder, maar dit jaar ga ik het hier vieren. Ik vind het leuk!”

Barry & Rogier

Een witte Kerst of niet, Barry is vrolijk. Hij wil graag op de foto met Rogier, zijn mentor. Waarom? Barry begint over een rups en een vlinder. Aha, denk ik. Is hij die rups, en wordt hij dankzij het mentorschap van Rogier een vlinder? Nee, dat niet, zegt Barry. Nu snap ik het nog niet. Maar als ik hen samen zie lachen toch ook weer wel. 

Machiel & Glenn

Machiel en Glenn ontmoetten elkaar 35 jaar geleden bij Parnassia. “Ik ben dakloos,” zei Glenn. “Ik heb wel een kamer over,” zei Machiel. En nu wonen ze wéér samen, in de Domus. Ze delen alles. Glenn is blind en ontzettend blij dat Machiel hem over straat wil begeleiden. Kerst vieren ze hier met de andere bewoners. “Ja, er is heerlijk eten! Met een grote fondue, echt gezellig.”

Faris en Hans

Faris en Hans zijn vaak samen. Ze drinken koffie, roken een sigaretje, praten over hun goudvissen. Ruzie hebben ze ook weleens. “We zijn allebei kunstenaars,” zegt Hans. “Wispelturig. Maar we kunnen veel van elkaar hebben.” Met Kerst speelt Hans kerstliedjes op de piano en bezoekt hij trouw de kerkdienst. Faris heeft het ook druk, hij is Tweede Kerstdag jarig.