Kerst in The Village

Ook in The Village in Rotterdam wordt Kerst gevierd. Vier prachtige vrouwen die hier met hun kinderen wonen, vertellen wat het Kerstfeest voor hen betekent.

Gepubliceerd: 21 december 2018 in Leven Tekst: Suzanne Janse Beeld: Folkert Koelewijn

In deze opvang van het Leger des Heils wonen vrouwen die door uiteenlopende redenen een thuis zijn kwijtgeraakt. Dat kan door schulden zijn, familieproblemen of bijvoorbeeld huiselijk geweld. In The Village krijgen ze hulp op allerlei gebieden, van financieel tot opvoedkundig. De feestdagen vieren de vrouwen vaak samen. "We proberen er echt iets van te maken voor de kinderen."

Ikram Bouissane (29) met dochter Ara (4 maanden)

Ikram woont nu bijna 9 maanden in the Village. "Over niet al te lang hoop ik hier weg te zijn, want ik heb nu gelukkig urgentie."


KERST
“Ik ben moslim, dus ik ken het Kerstverhaal niet. Ik ga dit jaar voor het eerst Kerst vieren met mijn schoonfamilie. Oh, is baby Jezus de hoofdpersoon?”

Malti Moti (34) met zoontje Manav (2,5)

Malti woont nu 7 maanden in The Village. "Op zich is het niet leuk om hier te wonen, maar je moet gewoon volhouden tot je een eigen huisje hebt. Ik heb echt wat aan de andere vrouwen. We praten heel veel met elkaar."

KERST
“Kerst vier ik graag met familie en vrienden. Gewoon, gezellig, iedereen bij elkaar. Met mijn moeder maak ik dan iets lekkers klaar, meestal kalkoen. Ik probeer ook altijd dingen weg te geven aan mensen die het niet zo goed hebben als ik. Kerstbroodjes of kleding bijvoorbeeld. Want wij vieren echt uitbundig Kerst, maar andere mensen hebben niks. Dit is de eerste echt kerst van Manav. Hij maakt het nog niet bewust mee, maar wel dat hij weet dat er iets gaande is. Ja, dat is bijzonder. Maar je kinderen zijn altijd bijzonder, denk ik.”

Johena Carty (29) met zoons Max (11), Jay (7) en dochter Jazzy (2)

Johena woont nu 6 maanden in the Village. Ze is zwanger van haar vierde kindje.

“Normaal gesproken vier ik Kerst bij mijn ouders en familie, maar dit jaar blijf ik in The Village en vier ik het met de andere moeders samen. We hebben elkaar al even gesproken en we hebben er echt zin in. We gaan samen koken, eten en cadeautjes uitpakken. We proberen altijd iets te verzinnen voor de kinderen, om ze er echt bij te betrekken. De meeste kinderen zijn vriendjes van elkaar. En de moeders? Ja, die ook."

Xiomara Isidora (47) met zoon Angelo (5)

Xiomara woont nu 6 maanden in The Village. 

“Ik vier Kerst met mijn dochter. Ik word heel binnenkort oma: mijn dochter bevalt in december van haar eerste kind. Mijn kleinzoon is straks mijn Kerstcadeautje.”