Jeroen is weer een Judas

Jeroen van Koningsbrugge speelt, net als tijdens The Passion in 2015, Judas in The Passion in Concert - een nieuwe variant van het Paasspektakel op televisie. “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen.”

Gepubliceerd: 26 februari 2019 in Samenleving Tekst: Willemijn de Jong

Jeroen is weer een Judas

Jeroen van Koningsbrugge speelt, net als tijdens The Passion in 2015, Judas in The Passion in Concert - een nieuwe variant van het Paasspektakel op televisie. “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen.”

Gepubliceerd: 26 februari 2019 in Samenleving Tekst: Willemijn de Jong

Je bent weer Judas. En daarmee de rotzak van het verhaal… “Ja, haha. Dat is toch een beetje aan me blijven kleven blijkbaar. Hoewel de Judas die ik in The Passion heb neergezet niet gewoon een vervelende man is, dat is natuurlijk niet zo interessant. Deze Judas is meer een verongelijkte vriend, hij is eigenlijk boos. Ik speel liever een Judas dan een Jezus. Als acteur is het interessanter om de slechterik te spelen. Iedereen kent uit het klassieke Paasverhaal Judas als de verrader en Jezus als de heilige. Ik heb me behoorlijk verdiept in het verhaal en veel nagedacht over hoe ik hem wilde spelen. Ik ben in ’73 geboren, hetzelfde jaar als Jesus Christ Superstar uitkwam. Daar was ik helemaal verliefd op. In dat stuk is Judas ook niet zomaar een slechterik, maar een vriend die alles gewoon verkeerd geïnterpreteerd heeft. Hij voelt zich zélf verraden door Jezus en denkt: als ik er nu voor zorg dat Jezus gepakt wordt, kan die eindelijk laten zien wat hij allemaal kan. Nou ja, dat loopt dus verkeerd af. Maar zo’n Judas is interessanter om te spelen, dat komt dichterbij.”

Veel mensen kennen jou van je humoristische rollen. Het Paasverhaal is zo ongeveer het meest zware drama dat je kunt bedenken. Is dit een nieuwe kant van jou? “Gek genoeg ben ik ook begonnen met zwaar theater. Tijdens en na de Kleinkunstacademie speelde ik Hamlet. Toen ik op televisie kwam werd ik opeens bekender, en dat was toevallig met grappen. Eigenlijk meer een hobby, maar dat sloeg wel aan. Mensen denken daardoor ook dat ik toen ben begonnen. Maar ik was al veel langer bezig als serieus acteur en zanger."

Je staat niet bekend als gelovig. Hoe breng je zo’n intens christelijk spektakel wel geloofwaardig over? “Nee, dat klopt. Ik ben wel Rooms-Katholiek opgevoed. Op mijn twaalfde bedacht ik dat er wel meer moest zijn, maar of dat nou God of Hans heet maakte mij niet uit. Ik geloof niet dat wij zomaar zonder reden op deze aarde zijn gegooid, maar ik geef op mijn eigen manier vorm aan die... Nou ja, noem het energie, ofzo.”

“Dan is het natuurlijk een voordeel dat je acteur bent. Je hebt een afspraak met het publiek; de rol die ik speel, op dat podium, doe ik honderd procent zonder commentaar. Voor de tijd dat de mensen in het theater zitten en ik op de planken sta, heerst de wet dat het even geen 2019 meer is maar het jaar 30. Er zijn genoeg gelovigen die ongelovige rollen acteren of andersom. Je bent acteur om iemand helemaal geloofwaardig neer te zetten.”

Wat heb je met het Paasverhaal? “Het verhaal is fantastisch. Het eindigt wel goed, maar tussendoor gebeuren er een hoop vervelende dingen. Dat is één van de eerste dingen die opvallen aan het Paasverhaal: het raakt je. Dat is echt de kracht van The Passion. Het verhaal is universeel. Mensen staan er áltijd weer met hun mond open naar te kijken. Naar een groep vrienden die een idee hebben over wat er staat te gebeuren, en dan loopt alles mis. Dat is een verhaal van alle tijden. Je zou er eigenlijk een variant in de moderne tijd van moeten maken.”

Hoe zou zo’n variant er dan uit moeten zien volgens jou? “Nou, ik denk dat je bewust niet dezelfde namen moet gebruiken. Het zou mooi zijn als de kijker na twintig minuten denkt: ‘oooh joh, dit is het paasverhaal, maar dan in het nu.’ Die Zoon van God laat je dan in het midden. Het verhaal is in zichzelf sterk genoeg. Het heeft ook heel veel overeenkomsten met deze tijd.”

Onderaan dit artikel lees je hoe je aan gratis kaarten voor The Passion in Concert komt!

Zoals? “Dat het volk veel machtiger is dan het zelf denkt. In de tijd van de Romeinen wordt dat de kop ingedrukt. Die denken: 'ho eens even, die dertien mensen gaan opeens de koers bepalen, en ook nog eens zonder geweld. Dat moeten we in de kiem smoren.' Net als dat nummer van John Lennon: Give peace a change. Daar schrok de overheid ook enorm van. Je ziet het nu ook met de hulp aan vluchtelingen. Dan gaat men daar helpen en loopt het uit de hand. In plaats van steun te geven, wordt er gezegd: nee, daar moeten we niet aan beginnen. Elke honderd jaar gebeurt het Paasverhaal opnieuw.”

En Judas? “Als Judas een beetje had opgelet, had het zo ver niet hoeven komen. Dat zie je terug in extreme uitersten van het geloof: dat fanatisme van Judas. Sommige mensen worden zo fanatiek in hun percepties dat ze zich gaan afscheiden van de rest van de gelovigen. Net als de Klu Klux Klan bijvoorbeeld. Zulke splintercellen van gelovigen horen alleen elkaar nog.”

Die willen gelijk krijgen? “Of gehoord worden. Daarom is communicatie zo belangrijk. Judas had gewoon moeten praten. De minderheden in onze samenleving willen ook gehoord worden. Niet eens gelijk krijgen, maar serieus genomen worden. Dat wordt vaak vergeten.”

Jij wordt vast niet stinkend rijk van zo’n concert. Wat is je motivatie om mee te doen? “Ik ben sinds The Passion in 2015 echt vrienden geworden met de producer ervan, Jacco Doornbos. Hij droomde toen al van een variant van The Passion in het theater. Toen ik met hem meeging naar Amerika als acteercoach voor Seal voor de Amerikaanse variant van The Passion, zei hij: als ik een concertvariant doe, móet jij meedoen. Niet dat ik ben gedwongen hoor, haha. Ik was er zelf meteen heel enthousiast over. Weet je, meedoen aan The Passion heeft voor mij ook weer deuren geopend of contacten opgeleverd met mensen. Pas toen werd breder bekend dat ik ook zanger ben, terwijl ik al honderd jaar zing. Toen Jacco’s plannen vorm kregen belde hij: kun je? Dus sta ik nu een paar dagen na de opnames van ‘Het Schaep met de vijf pooten’ in Ahoy met The Passion in Concert."

Dus je bent in het echt een goede vriend, en geen Judas. “Haha, misschien wel ja. Ik heb er ook wel echt zin in hoor.” 

Zing je ook weer Wit Licht, waar iedereen zo positief van schrok in 2015? “Jazeker! En een eigen lied van Jurk, mijn band. De rest van de nummers is nog niet helemaal duidelijk. Maar het wordt heel tof.”