De kinderdroom van een kunstenaar

"Mijn werk gaat over liefde. Over liefde die dichtbij is, over het verlangen ernaar of over liefde op verre afstand. Ik ben altijd een kunstenaar geweest."

Gepubliceerd: 30 juli 2018 in Liefde Tekst: Bertina Kramer Beeld: Bertina Kramer

Jacob is zesenzestig en ooit een beroemd illusionist. Hij trad een aantal weken geleden op tijdens het kunst- en theaterfestival van het Leger des Heils in Amsterdam met de voorstelling 'Sterrenplukkers'; een magisch stuk met dans en trucs. De laatste gesproken zin van zijn voorstelling is tegelijk ook de kern: 'Zullen we maar hier blijven, want alle wensen zijn vervuld.' Het werk van Jacob gaat inhoudelijk vaak over (verlangen naar) liefde die voor altijd blijft. Jacob wil dat mensen iets moois zien, wanneer ze naar zijn werk kijken. Dat ze in verwondering worden gebracht.

De Hans Klok van toen
Jacob's hele leven bestaat uit kunst. Hij zat als kind bij een kindercircus, volgde lessen op een dansschool en studeerde choreografie. Hij was misschien wel de bekendste illusionist van Nederland; de Hans Klok van toen, zeg maar. Een van de hoogtepunten in zijn leven was het opzetten van een eigen circus. Dat deed hij in Almere, samen met Ruth met wie hij nog op het kindercircus had gezeten. Samen gaven ze voorstellingen met echte artiesten en circusdieren. Het circus raakte echter failliet. Alles wat Jacob hierna nog ondernam, ging niet zoals gepland.

Als alles mislukt
Jacob woont nu al 25 jaar in zijn huis in Amsterdam. Dat doet hij samen met wat katten en honderden werken die hij zelf heeft gemaakt. Jacob is verdrietig. Dat het anderen gelukt is om succesvol te worden, maar hem niet. "Eigenlijk is alles wat ik wilde, mislukt. En tegelijk wil ik nog heel veel. Maar het lukt me niet meer. Door mijn leeftijd, maar ook door de bewindvoering - ik heb veel schulden. Ik kan niet meer kopen wat ik wil of gaan waar ik wil. Ik heb de drang om iets te scheppen. Dat is alles wat ik heb in mijn leven. Het houdt me levendig. En dat wordt me nu bijna onmogelijk gemaakt door de situatie waar ik in zit."

'Still a Long Way to Go', Jacob Kleyn 'Still a Long Way to Go', Jacob Kleyn
'There Is A Place For Us', Jacob Kleyn 'There Is A Place For Us', Jacob Kleyn
Ik heb de drang om iets te scheppen. Dat is alles wat ik heb in mijn leven. Het houdt me levendig.

Blijven hopen
"En toch wil ik niet los laten. Ik moet doorgaan. Blijven creëren met de middelen die ik heb. Het is een kinderdroom om beroemd te worden, een volwassen droom om erkenning te krijgen voor mijn werk. Neem zo'n voorstelling als 'De Sterrenplukkers': het geeft me plezier. En daarom doe ik het. Ik blijf doorgaan, ik blijf hoop hebben, ik blijf geloven in de liefde."

Ik blijf doorgaan, ik blijf hoop hebben, ik blijf geloven in de liefde.

De Sterrenplukkers