Ik huil wel, maar ik ben niet zwak

Priscilla (21) heeft een dochtertje van bijna 2. Waarom woont ze in Zij aan Zij, een beschermde woonvorm voor moeders?

Gepubliceerd: 04 januari 2018 in Leven Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

Ze woonde eerst bij haar moeder in de Bijlmer. “Toen ik zwanger werd van mijn vriend, ging het mis. Mijn moeder vertrok naar het buitenland en ik moest met mijn baby bij mijn stiefvader wonen. Maar ook daar moest ik weg toen de baby drie maanden was. Ik sliep met haar op de bank bij kennissen, al onze spullen stonden in een hoekje naast de bank. Overdag moest ik weg en liep ik met Kimberley over straat. Toen gebeurde er iets ergs.”

Geweld

“Ik zat binnen op de bank toen er opeens een groepje vrouwen binnenkwam. Ze kwamen voor mij, zeiden ze. Ik wist niet wie ze waren. Mijn baby was negen maanden oud, maar ze sloegen haar zo uit mijn armen op de grond. Een van de vrouwen begon mij en mijn kindje te slaan. Toen ze weg waren werd de politie gebeld en we moesten naar het ziekenhuis. Kimberley moest een nacht blijven. Later hoorde ik dat de vrouw de nieuwe vriendin was van de vader van Kimberley.”

“Toen dat was gebeurd, moest ik hier wel heen. Door een hulpverlener was me eerder verteld dat ik hier mocht wonen, maar dat leek me toen verschrikkelijk. Ik dacht dat je dan opgesloten zou zitten. Maar dat bleek mee te vallen. Ik heb hier een mooie kamer. Er wonen hier twintig vrouwen.”

Goede moeder

“Ik heb geen contact meer met mijn moeder. Juist omdat ik hier nu zelf leer een goede moeder te zijn. Ik wil mijn Kimberley beschermen, en alles voor haar doen. Ik heb problemen, maar ik wil ze ook oplossen. Daar helpt het Leger mij bij. Ik moet soms wel huilen, maar dat betekent niet dat ik zwak ben. Ik geef niet op! Een goede moeder weet wanneer haar kind haar nodig heeft. Dat wil ik Kimberley geven.

Mijn droom is om in een kledingwinkel te werken. Ik ben daarom weer begonnen met school. En als de tijd er rijp voor is, kan Kimberley haar vader leren kennen.”

Zij aan Zij richt zich op (jonge) vrouwen die (met hun kinderen) op straat terecht zijn gekomen, of ongewenst zwanger zijn. We bieden hen een veilige en stabiele basis om aan hun toekomst te bouwen. Samen met de cliënt brengen we de problemen in kaart en stellen doelen om aan te werken. Meer weten? Kijk op de website van het Leger des Heils.