Hoe ga je om met vervelende mensen?

Je kent het misschien wel: zo’n collega, buurman of kennis die áltijd naar tegen je doet. Hoe ga je op een goede manier om met vervelende mensen? In de Bijbel staan een paar goeie tips.

Gepubliceerd: 10 oktober 2017 in Samenleving Tekst: 
Leger des heils

#1 Je hoeft geen vrienden te zijn

Dat er in de Bijbel staat 'Heb je vijanden lief' (komen we nog op terug), betekent niet dat je met iedereen vrienden hoeft te zijn. Met sommige mensen heb je gewoon geen klik. Je begrijpt elkaar niet, je ergert je aan hoe iemand zich gedraagt, of je kan die vervelende ervaring met iemand maar niet vergeten. Een ander respecteren kan dan ook betekenen: afstand houden. Zoek iemand niet onnodig op en ga die irritante confrontatie uit de weg, als dat kan.

#2 Houd het bij jezelf

Sommige mensen kun je niet ontwijken. Die zit in je kantoortuin, op je voetbalclub of woont in je straat. Hoe zorg je ervoor dat dat contact je zo min mogelijk frustratie geeft? Als iemand echt over je grenzen heengaat, moet je dat natuurlijk wel aankaarten bij je baas, de trainer of misschien zelfs de politie. Maar als het bij een grauw en een snauw blijft, kun jij ook best jouw grenzen aangeven. Hoe? In de Bijbel staat: 'vriendelijk, maar beslist.' De boodschap komt het beste over als je vertelt wat specifiek gedrag met jou doet. "Ik vind het irritant als je van die opmerkingen over mijn vrouw maakt" werkt beter dan "je bent een rotzak". Met die laatste boodschap kan iemand eigenlijk niks. En doordat je iemands gedrag afkeurt, kan diegene een volgende keer inschatten dat dat over jouw grens heengaat. Ontkennen kan ook niet, want dat jij iets naar vindt, weet jij beter dan een ander.

#3 Plaats het in perspectief

Mensen die écht vervelend doen, zitten vaak niet goed in hun vel. Er is een reden om een ander te pesten. Probeer diegene in een perspectief te zien: zou hij thuis problemen hebben, die hij op jou afreageert? Misschien kan de collega, die wél met hem kan opschieten, daar eens vriendelijk naar vragen. Zo van: "Ik heb het gevoel dat je niet helemaal lekker in je vel zit, kan ik je ergens mee helpen?" Weersta de verleiding om ook vervelend te worden. Wrok verpest jouw dag.

#4 Antwoord met vriendelijkheid

In het Bijbelboek Spreuken staat:

'Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten,

als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken.

Dan stapel je gloeiende kolen op zijn hoofd,

en de HEER zal je belonen.'

Wat betekent dat? Als je naar gedrag met vriendelijk gedrag beantwoordt, gaat diegene zich sneller schuldig voelen over zijn eigen gedrag. Zo zadel je iemand op met zijn eigen nare gedrag, en verlaag jij jezelf niet tot dezelfde zurigheid. Probeer maar eens uit, het werkt echt! Voorbeeldje: als iemand een rotopmerking over je maakt, niet een vervelende opmerking terugmaken, maar zeggen: 'Ik vind van jou juist dat je veel dingen goed kunt, en dat vind ik tof aan je.' Let op: dit zeg je niet sarcastisch. Kijk eens naar het gezicht van die ander als je zijn nare opmerking beantwoordt met een aardige. En wie de verliezer is in de groep. Degene die jou naar beneden wilde drukken, zodat anderen hem toffer zouden vinden, ziet voor zijn ogen het tegenovergestelde gebeuren.

#5 Heb je vijanden lief

De opdracht van Jezus om 'te zegenen wie jou vervloeken en lief te hebben wie jou haten', klinkt onmogelijk. Hoe kun je nu hóuden van die rotzak? Het zouden lege woorden zijn als Jezus dat niet zelf tot in het uiterste deed. Geen kwaad met kwaad vergelden. Schuldgevoel is erger dan dat iemand anders jou iets schuldig is. Uiteindelijk moet jij met jezelf kunnen leven, en anderen liefhebben is daar de basis voor.