Het werk van Zijn handen

Het werk van Rembrandt en Mondriaan. De werken van Bach, Mozart en Vivaldi. De verzamelde werken van Shakespeare. En het werk van de Brönte zusters en Jane Austen. Maar ook dat van de Beatles, U2 of Adèle. Harry Mulisch of Jan Wolkers.

Gepubliceerd: 17 mei 2017 in Geloven Tekst: Menno de Boer Beeld: Joel Filipe

Bewonderaars

Als we het hebben over ‘het werk’ of ‘de werken’ van iemand, dan gaat het meestal om literatuur, kunst of muziek. Werk waar we vol bewondering naar kijken, naar luisteren of in lezen. Werk waar we intens van kunnen genieten. 

Natuurlijk heeft ieder zo zijn of haar voorkeuren. Ik ben zelf meer van Bach dan van Mozart. Meer van de Beatles dan van de Rolling Stones, meer van Rembrandt dan van Mondriaan. Meer van Mulisch dan van Wolkers. Maar hoe je het ook wendt of keert, veel ‘scheppers’ van kunst, literatuur en muziek hebben tal van bewonderaars die niet uitgepraat raken over ‘de werken van’. 

Details

Er is ook een andere schepper die ik mateloos bewonder. En ik heb nog nooit iemand ontmoet die geen bewondering heeft voor de werken van zijn hand. De foto’s van zijn werk worden massaal gedeeld op sociale media, dagelijks voeren talloze mensen gesprekken over zijn creaties. Ik heb het natuurlijk over God die alles maakte. De zon, de zee, de aarde, de bomen, de bloemen, de dieren, de mensen. En zo fantastisch mooi! Als ik ’s ochtends naar mijn werk rijd en de zon komt op… Wat een prachtig werk is dat! Als ik een bloem van dichtbij bekijk en zie hoe ongekend fraai elk detail is bedacht, dan word ik er stil van. Als ik op een heldere avond naar de sterren kijk, dan voel ik me zo klein. Of denk aan de geboorte van een kindje met alles erop en eraan. 

Prachtig gemaakt

De bomen die Hij geplant heeft, daarin nestelen de vogeltjes, de cipressen zijn het huis voor de ooievaar. De hoge bergen zijn voor de steenbokken. Daar ligt de zee, groot en wijd en uitgestrekt; daar leeft krioelend gedierte, niet te tellen, kleine dieren en grote… (Bijbel, Psalm 104). Zie je de foto’s voor je? Of de natuurfilm? Of je eigen ervaring van het zien van een zonsondergang, de regenboog, de bergen, de bossen, de zee, onweer of een ander bijzonder natuurverschijnsel?

Wat heeft Hij alles prachtig gemaakt. Wat zijn de werken van Zijn handen onvoorstelbaar groot en mooi. Ik weet dat niet alles altijd door de mensen aan Hem worden toegeschreven. Velen twijfelen aan de herkomst. Ze kunnen gewoon niet geloven dat al die werken afkomstig zijn van die ene Kunstenaar. Maar als ik kijk naar hoe alles zo precies, zo perfect, zo onbegrijpelijk wonderbaarlijk in elkaar steekt, dan kan ik niet anders dan geloven dat er Iemand is die dat allemaal gemaakt heeft. Iemand die zoveel groter is dan ik, dat ik het niet kan bevatten. Iemand die mij enorm dankbaar maakt dat ik elke dag weer mag genieten van Zijn werken.