‘Goeiemorgen Henk, leuk dat je meekijkt!’

Corona of niet, het buurtwerk van het Leger des Heils gaat door, uiteraard op (aan)gepaste wijze. In Zwolle organiseert Bij Bosshardt livestreams vanuit hun woonkamer, met honderden virtuele bezoekers. Buurtwerker Tineke Kleinhuis: “Onze livestream is voor sommigen een reden om op te staan.”

Gepubliceerd: 04 mei 2020 in Samenleving Tekst: Wilfred Hermans Beeld: Goed Folk

Al sinds de week dat Rutte de lockdown aankondigde, start Bij Bosshardt Zwolle elke dinsdag en donderdag een livestream vanuit hun woonkamer. Tijdstip: kwart voor tien, precies het moment dat de fysieke huiskamer in vroeger tijden opende. Via Facebook Live zit coördinator Tineke Kleinhuis dan klaar, samen met korpsofficier Johan van Gooswilligen. Waar de echte huiskamer op een normale dag door zo’n 35 Zwollenaren werd bezocht, bekijken bijna duizend mensen uit het hele land de livestream – live, of later. “Onze livestream is voor sommigen een reden om op te staan,” vertelt Tineke. “Ze kunnen hun verhaal kwijt, simpelweg vertellen wat ze die dag van plan zijn, elkaar bemoedigen en inspireren hoe ze in deze periode toch actief kunnen blijven. Ondertussen reageren wij op vragen die kijkers van de uitzending live aan ons stellen.”

Hoop, geloof, vertrouwen
Johan en Tineke bereiden de livestream niet voor, vertelt laatstgenoemde. “Dat doe je ook niet als je met mensen koffiedrinkt. Johan steekt aan het begin meestal een kaars aan en als korpsofficier brengt hij elementen in als hoop, geloof en vertrouwen; vaak als reactie op wat kijkers inbrengen. Maar: altijd lichtvoetig, het blijft een huiskamersetting. Daarna beginnen we gewoon te kletsen; het is live, dus er moet wel wat gebeuren. Ikzelf zit bij de camera, lees de reacties en houd de tijd in de gaten. ‘Hé, goeiemorgen Henk, leuk dat je meekijkt’. ‘Dag nieuwe kijkers, vertel even waar jullie vandaan komen’. Zo gaat dat.”   

Eenzaam
Tineke: “Als mensen ons via een privébericht vertellen dat ze eenzaam zijn, zijn wij voor hen een luisterend oor. Daarnaast proberen we mee te denken. Omdat mensen vanuit heel Nederland meekijken, zijn er altijd wel mensen of organisaties in hun buurt waar ze met hun verhaal naartoe kunnen. In Zwolle zelf hebben we met onze vaste bezoekers en vrijwilligers bel- en appcontact. Daarnaast lopen we vier keer per week een rondje door de wijk en spreken we mensen live, op anderhalve meter afstand.”  

Enorme impact
De impact van de livestream is enorm, merkt Tineke. “Vorige week keek iemand vanuit het ziekenhuisbed mee, heel bijzonder. Voor haar was dat superfijn, want ze mocht geen bezoek ontvangen. Via ons had ze opeens weer menselijk contact. Voor anderen functioneert onze uitzending als afleiding voor hun misère. Mensen kunnen even hun ei kwijt, vertellen dat ze de coronacrisis best spannend vinden, dat ze zich depressief voelen. Laatst was een dame jarig op de dag dat we live waren. Ze kon natuurlijk geen visite ontvangen, dus liep Johan tijdens de uitzending naar de piano en zongen we voor deze mevrouw. Ondertussen feliciteerden de kijkers haar, of ze stuurden via Facebook een kaartje. Na de uitzending kregen we nog een appje: Wat geweldig dat jullie dit voor mij hebben gedaan! Ze was helemaal blij.”