Een vegetarisch Leger des Heils

Als het aan de oprichters van het internationale Leger des Heils had gelegen, had het hele Leger geen vlees gegeten. Familie Booth, die aan de wieg stonden van de beweging, was overtuigd vegetariër. Inspiratie voor nu?

Gepubliceerd: 22 oktober 2018 in Duurzaamheid Tekst: Willemijn de Jong

Heilssoldaten leggen sinds de oprichting van het Leger des Heils een belofte af dat ze geen gebruik zullen maken van ongezonde en verslavende zaken zoals drank, drugs en pornografie. Maar vegetariër zijn heeft deze belofte nooit gehaald. Het Leger is zelfs eerder beroemd geworden met het uitdelen van donuts en koffie - niet het allergezondste. Toch zijn er steeds meer heilsoldaten die teruggrijpen naar hoe de oprichters en eerste leiders van het Leger des Heils leefden. Door de tijd heen is het niet eten van vlees nooit ver geweest van het gedachtegoed van het Leger des Heils. Een duik in de geschiedenis. 

William en Catherine

In 1908 antwoorde Generaal William Booth, oprichter van het internationale Leger des Heils, een journalist van een krant: "Ik kan nog steeds genieten van een aardappel met een beetje boter en zout, maar de mensheid is dom geworden in hun eetgewoonten. In plaats van hun eetlust af te stemmen aan hun voedsel, stemmen ze hun voedsel af naar hun eetlust." De Methodisten-stroming waar het William Booth predikant was, vond het belangrijk om ingetogen te leven en zich niet over te geven aan ongezonde gewoonten. Veel Methodisten waren dus ook vegetariër. Het eten van vlees was niet noodzakelijk en daarbij veroorzaakte het leed aan anderen: aan dieren. 

De moeder van het Leger, Catherine Booth, was meer voor vegetarisme dan haar man William. Vroeg in hun huwelijk schreef ze aan William: "Heb je nog meer nagedacht over vegetarisme? Ik ben er meer dan ooit toe geneigd. Ik ben overtuigd van het belang van eenvoud en regelmaat in het dieet... Ik geloof niet dat ik half zo veel van vlees (dierlijk eten, bedoel ik) gebruik als ik vroeger deed."

Het lijkt erop dat William uiteindelijk overtuigd is geraakt, vanwege zijn reactie op een andere verslaggever in 1909. "Hoe kun je zulk hard werk volhouden, en vooral zoveel spreken in het openbaar 's nachts, op je hoge leeftijd?" werd hem gevraagd, waarop hij antwoordde: "Dat dank ik aan mijn zorgvuldige vegetarische dieet."

Bramwell en Florence

Hun zoon Bramwell en zijn vrouw Florence waren in ieder geval toegewijde vegetariërs. Hun dochter, Catherine Booth (genoemd naar haar grootmoeder), schreef: "In mijn geheugen heb ik een zachtaardig beeld van Catherine mijn grootmoeder. Ik was bijna vier jaar oud toen ze oom Herbert niet toestond me een stuk vlees te geven. Ik hoorde haar duidelijk spreken: 'Nee, Herbert, ze zal in dit huis niets krijgen dat haar moeder niet zou wensen.'” 

Hoewel hij geïnteresseerd was in alle aspecten van de Legeractiviteiten, beschouwde Bramwell de training van officiers (predikanten) als essentieel voor het succes van de beweging. Hij heeft daarom zorgvuldig naar deze training gekeken. Zelfs de alledaagse dingen zoals de kwaliteit en verscheidenheid van het dieet ontsnapten niet aan zijn aandacht. Hij drong erop aan dat vegetarische studenten een schadevergoeding kregen als ze het eten van vlees wilden vermijden.

Generaal Albert Orsborn schrijft in zijn autobiografie 'The House of My Pilgrimage': "Toen General Bramwell Booth campagne voerde voor een vegetarisch dieet, zoals hij af en toe deed, schilderde hij dieren af ​​die naar ons kwamen in het hiernamaals en zei: 'Moo! Je hebt me opgegeten.' De jongeren vonden het geweldig, maar we aten nog steeds vlees."

"Moo, je hebt me opgegeten"

Verwijzingen

Er zijn veel verwijzingen naar vegetarisme in officiële legerpublicaties, zoals 'Orders and Regulations for Soldiers'. In de uitgave van 1925 lezen we een bekend refrein: "Voedsel moet eenvoudig en voedend van aard zijn. Met bruin brood en groenten, melk, eieren en fruit is er nauwelijks behoefte aan vlees, en een goede, krachtige gezondheid kan zonder dat."

In de jaren 1920 en '30 was het Leger voorloper in de samenleving in het benadrukken van de gunstige effecten van een gezond dieet. In de editie van juli 1925 van 'The Staff Review' werd een artikel gepubliceerd door commissaris Adelaide Cox, leider van het vrouwenwerk voor vrouwen in het Verenigd Koninkrijk, over 'Behandeling van de slachtoffers van alcohol en drugs'. Daarin schreef ze: 'De afwezigheid van vlees heeft bewezen het verlangen naar alcohol en drugs te verlichten, en de eetlust die daardoor gemakkelijker wordt gecreëerd voor melk en fruit biedt een krachtig tegengif. "

We zijn wat we eten

Dieetgebaseerde behandelingen bleven populair. In 1953 nam het Leger des Heils de ongebruikelijke stap om een ​​boek te publiceren van auteurs die geen heilssoldaat waren: 'We Are What We Eat', een paperback van 85 pagina's met als ondertitel 'Good health for home'. De auteurs, Drs. A. B. Cunning en F.R. Innes, werkten met jonge mensen met gedragsproblemen in The Haven, een kindertehuis voor het Leger in Londen, dat werd geleid volgens vegetarische en gezonde voedingsprincipes. Het boek bevat niet alleen medische ondersteuning voor bepaalde diëten, maar ook recepten en gedetailleerde menu's, die allemaal met goed resultaat kunnen worden gebruikt - ook meer dan een halve eeuw na publicatie.

En nu?

Hoewel het Leger des Heils het vegetarisme nooit officieel onderdeel maakte van de onthoudingsbelofte van heilssoldaten, was de beweging een pionier op het gebied van gezond eten. Gezien de stijging in onze tijd van het aantal gevallen van overgewicht en de daarmee samenhangende ziekten als diabetes, hartaandoeningen en hoge bloeddruk, zou het misschien geen kwaad kunnen om die nadruk op gezonde voeding eens te heroverwegen. Zeker nu de vleesindustrie alleen maar dieronvriendelijker is geworden. Een onverwachte inspiratie?