Een bedrijf of een kerk runnen vereist dezelfde eigenschappen

Martijn is theoloog, maar begon naast zijn gemeente een bierbrouwerij. Wat zijn volgens hem de overeenkomsten?

Gepubliceerd: 08 augustus 2017 in Samenleving Tekst:  Beeld: Margriet Alblas
Leger des heils

Een bedrijf of een kerk runnen vereist dezelfde eigenschappen

Martijn is theoloog, maar begon naast zijn gemeente een bierbrouwerij. Wat zijn volgens hem de overeenkomsten?

Gepubliceerd: 08 augustus 2017 in Samenleving Tekst:  Beeld: Margriet Alblas
Leger des heils

Op de vraag of ondernemerschap en preken geen rare combinatie is, antwoordt Martijn Horsman dat hij juist zoekt naar onlogische combinaties. Hij was een ongelukkige puber, zocht naar zingeving en koos daarom voor Theologie. Maar toen hij na zes jaar studeren predikant kon worden, kreeg hij het daar Spaans benauwd van. “Ik zag mezelf in een vergeten Fries dorpje op de kansel staan en catechisatie geven en dacht alleen maar: dat wil ik niet. Ik werd eerst nog kerkelijk werker, een soort hulpje van een dominee en vertrok toen naar New York om churchplanting te leren van Tim Keller – een bekende Amerikaanse theoloog. Vol ideeën over het starten van een nieuwe kerk, kwam ik terug in Nederland." 

Mensen uitdagen

"Een vriend van me wilde de oude kerk met nieuwe kunst combineren en startte een pop-Up kerk in Amsterdam. Ik wilde werelden bij elkaar brengen, die niets met elkaar te maken hebben. Er zijn in Amsterdam veel jonge mensen die vooruitdenken, liberaal zijn en breken met tradities. Ik wilde de seculiere stad en God bij elkaar brengen. Dat werd Stroom, een nieuwe kerk.” Martijn vond het in deze kerk voor het eerst leuk om dominee te zijn. Woorden als ‘mensen bij Jezus brengen’ passen niet bij hem, maar hij wil, zoals hij het zelf zegt: “mensen uitdagen om vrij te worden van alles wat beknelt en hen helpen zich met God te verbinden.”

Parttime geen optie

Als ondernermerszoon wilde hij niet, net als zijn vader, 70 uur per week werken. Inmiddels werkt hij zeker zoveel als zijn vader deed. Een vriend van Martijn startte een protestants klooster in de Bijlmer. Het Kleiklooster is een kleine leefgemeenschap in Kleiburg, een flat in de Bijlmer. Vanuit de overtuiging dat het niet goed is voor een mens om er alleen voor te staan, wonen de 'kloosterlingen' van Kleiburg daar bij elkaar. De deuren van het Kleiklooster staan altijd open. Het brouwen van kloosterbier werd een activiteit waarin Martijn een baan vond naast zijn werk als dominee. Hij dacht dat hij beide banen wel naast elkaar kon doen. Parttime. Maar dat werd pittig. “Een dominee moet beschikbaar zijn voor zijn gemeenschap. Dag en nacht. Ik heb uiteindelijk – na acht prachtige jaren - besloten om te stoppen met dominee zijn.”

Opbouwend bezig zijn

Voor het eerst sinds jaren is Martijn weer een ‘gewone gelovige’. Ziet hij overeenkomsten tussen zijn huidige werk en zijn gemeente? “Als je dominee bent, denk je altijd na over zingeving. Elke dag. Alles wat ik meemaakte was input voor mijn preken. Wat dat betreft vind ik mijn werk als ondernemer wel een beetje oppervlakkig. Maar aan de andere kant: ik bouw weer iets op. Een bedrijf of een kerk runnen vergt trouwens ook wel wat dezelfde eigenschappen: je moet goed met mensen om kunnen gaan, leidinggeven, beslissingen durven nemen én op een goede manier het gevecht aan durven gaan. Als ik nu een boze mail krijg van een zakenrelatie, weet ik dat ik hem moet bellen in plaats van terugmailen. Dat heb ik geleerd in mijn kerk.”