Dwight treedt in de voetsporen van Jezus

Toen Dwight Dissels bij The Voice of Holland auditie deed, waren de coaches laaiend enthousiast. Over zijn stem, maar ook over zijn power. Dwight stak niet onder stoelen of banken dat zijn inspiratie uit zijn geloof kwam. Nu speelt hij de rol van Jezus in The Passion.

Gepubliceerd: 23 juni 2017 in Geloven Tekst: Willemijn de Jong Beeld: EO/Dwight Dissels

Je gelooft in Jezus. Dat geldt niet voor alle acteurs die deze rol hebben vertolkt in The Passion. Wat betekent het lijdensverhaal voor jou?


“Het spelen van Jezus heeft voor mij wel een extra lading. Ik ken zijn persoon en wil Hem dan ook zo goed mogelijk representeren. Het is bijzonder om zo in zijn voetsporen te wandelen en een inkijkje te krijgen in de momenten die Hij heeft beleefd. En om mijn eigen emotie daarin te leggen. Ik denk dat ik die momenten dan toch anders ga beleven. En over het lijdensverhaal zelf: hoe groot is Jezus’ liefde voor ons wel niet, dat Hij in staat was om zo te lijden voor mensen die niet op Hem zaten te wachten!”

Hoe speel je zo’n heftig verhaal na?

“Als je het lijdensverhaal acteert, voel je de intensiteit en wanhoop van het verhaal zelf. Natuurlijk was het voor Jezus veel heftiger dan ik me kan voorstellen. Maar een mens die met zoveel lijden wordt geconfronteerd… Hij zegt: ‘Laat deze drinkbeker aan mij voorbijgaan,’ maar daarna ‘niet mijn wil maar Uw wil geschiedde’ tegen God. Hij offerde zijn eigen angst en wellicht ook twijfel op voor het hogere doel. Dat laat wel zien hoe ver zijn liefde ging.”

Wat hoop je over te brengen met The Passion?

“Ik hoop dat de mensen die The Passion zien, snappen wat het doel was van Jezus’ lijdensweg. Het is het verhaal van een nieuw begin, een nieuwe kans, nieuw leven. Door zijn dood krijgen wij leven. Ik hoop dat dat erdoorheen schijnt. Daarbij is The Passion een mooi platform om het verhaal van liefde en verbinding te laten zien, juist nu. Een tegengeluid tegen de harde toon die je overal tegenkomt.”

Die opstanding van Jezus is wel een heel klein stukje van de productie. Je ziet vooral de ellende die daaraan vooraf ging.

“Dat die verlossing aan het einde komt, heeft des te meer betekenis, omdat de lijdensweg zo uitgebreid wordt gespeeld. Dan pas besef je wat het allemaal heeft gekost. Zie hoeveel liefde Hij had om dat allemaal te doorstaan!”

Getuig je van je geloof in Jezus door Hem te spelen?

“Onbewust wel. Je zet uiteen wat Hij heeft gedaan. Je maakt zijn liefde zichtbaar. Hij veroordeelt niemand, Hij kijkt niet naar wat jij in onze maatschappij betekent. Voor mij is dit een heel mooi podium om dat te laten zien. Normaal gesproken praat je met mensen over je geloof, nu laat ik letterlijk zien wat het betekent.”

Tijdens The Voice kreeg je veel commentaar op je christen-zijn. Is er verschil in zingen vanuit je geloof of zingen vanuit je passie voor muziek?

“Ik wil altijd een boodschap overbrengen met mijn muziek. Soms is dat de boodschap van geloof, hoop en liefde. En soms is dat het belang van vriendschap. Als ik achter de boodschap sta, breng ik die altijd met passie.”

Wat vind je zelf het mooiste stukje van deze Passion?

“De scènes met Judas en Petrus vind ik het meest intens. En het stuk van het Hof van Getsemané, waar Jezus worstelt met wat er gaat gebeuren. Daarvoor moest ik echt mijn eigen beleving en geloof gebruiken. Ja, dat is de mooiste scène voor mij.”

Veel kijkers vinden The Passion een mooi spektakel, maar geloven niet in Jezus. Wat vind jij daarvan?

“Ik denk dat het lijdensverhaal voor iedereen is. Iedereen ervaart de liefde in dit verhaal. In de cast zitten ook mensen die niet in God geloven. En toch heeft het impact. Als Jezus dit heeft doorstaan, moet Hij in ieder geval wel een heel bijzonder mens zijn geweest. En de liedjes die de kijker al kent, krijgen in dit verhaal ook een andere lading. Ik hoop dat mensen nieuwsgierig worden naar Jezus. Het is een mooie moderne manier om de boodschap van liefde over te brengen. Een bekende inhoud in een nieuw jasje. Het is ook een feestje om te maken hoor, heel gezellig met de andere zangers…”

Nou ja, het verhaal is niet echt een feestje toch?

“Zeker niet – het verhaal is dramatisch. Maar de boodschap is heel hoopvol! Het stopt niet bij de dood van Jezus. Jezus staat weer op uit die dood. Dat wordt ook uitgebeeld in The Passion: wanneer jij denkt dat het voorbij is, heeft God het laatste woord. Er is altijd hoop, want God is echt!”