De kat van Janine en Geert

Wat betekent jouw huisdier voor jou? In dit verhaal vertellen Geert en Janine over de rol van Pip in hun leven.

Gepubliceerd: 25 juli 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

De kat van Janine en Geert

Wat betekent jouw huisdier voor jou? In dit verhaal vertellen Geert en Janine over de rol van Pip in hun leven.

Gepubliceerd: 25 juli 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

“Toen ik Geert leerde kennen en erachter kwam dat hij niet van katten hield, vond ik dat wel een serieus probleem. Ik dacht toen: ik neem er één voor we samen in een huis wonen, want als we dat dan nog moeten beslissen, gebeurt het waarschijnlijk niet.” Janine en Geert (allebei 25) wonen in een klein huisje in Utrecht. Inmiddels zijn ze de trotse ‘ouders’ van Pip – een kater van 9. Op zijn zevende werd Pip via Marktplaats aan Janine verkocht. Geert is als een blad aan de boom omgeslagen: Hij vindt Pip (Of ‘monster’, ‘buddy’, ‘p-buddy’, ‘vriend’, ‘pipfenkopf’, etc.) inmiddels geweldig. 

Stoerste kat van de buurt

De rode kat knijpt zijn ogen tevreden dicht, niet wetend dat hij het onderwerp van gesprek is. Maar ookal geeft hij geen kik, zijn baasjes reageren wel voor hem. (hoog stemmetje:) “Ik ben héél gelukkig hier, echt waar.” Ze moeten allebei wel grijnzen. “We praten altijd namens hem in een hoog stemmetje. Dat is gewoon grappig. Hij heeft natuurlijk helemaal niet zo’n mening over dingen – maar volgens ons is hij de stoerste jongen van de buurt. Zijn katvriendjes chillen met hem in onze tuin. We denken dat hij als mens ongeveer vmbo-niveau zou hebben, dat hij gay is en dat hij supernonchalant is, hahaha!”

Ze vinden het wel gek als mensen heel menselijke eigenschappen aan hun kat toedichten. Janine: “Dan zeggen ze bijvoorbeeld, onze kat is heel besluitvaardig. Alsof een kat dat kan zijn. Maar oké, wij vinden dat Pip altijd ‘not impressed’ is. Maar dat is anders, want zo’n gezichtsuitdrukking heeft hij echt.” Janine maakt op Instagram dagelijks ‘stories’ van de avonturen van Pip. “Ik ben echt helemaal weg van ‘m. Kijk, dat we onszelf papa en mama noemen is een beetje ironisch bedoeld, maar sinds ik Pip heb kan ik me wel een beetje voorstellen hoe geweldig mensen hun eigen kind moeten vinden.” Geert vindt de vergelijking kinderen en katten niet opgaan. “Dat is toch totaal iets anders.”

Wel je eigendom

Hoewel Pip een bedaarde kater is, geeft hij Janine en Geert weleens kopzorgen. “Als hij soms een paar dagen weg is, dan word ik gek”, vertelt Janine. “Ik maak me niet zo druk, maar Janine is dan helemaal gestresst en zit binnen een paar uur op het internet te zoeken of iemand hem heeft gevonden”, lacht Geert. Er was ook een keer een mevrouw die hem eigenlijk niet wilde teruggeven, toen ze Pip na een telefoontje van haar buurvrouw op kwamen halen. “Dat slaat echt nergens op. Dat hij even op vakantie gaat, betekent niet dat je hem gewoon kan houden. Een huisdier is wel je eigendom. En ik kan echt niet zonder Pip. Nu heeft hij een kokertje om z’n nek met ons adres.”

Pip miauwt. “Hij laat alles toe, we dansen met hem en knuffelen hem plat. Hij mag zelfs in ons bed slapen. Eén keer kreeg hij een paniekaanval toen we wild met hem deden. Dat was wel heel zielig. Dat zullen we nooit meer doen hoor, little man! Aaaah, kom eens op m’n schoot.”