De eenden van Sanne

Wat betekent jouw huisdier voor jou? Sanne heeft twee eenden waar ze veel plezier aan beleeft.

Gepubliceerd: 01 augustus 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

De eenden van Sanne

Wat betekent jouw huisdier voor jou? Sanne heeft twee eenden waar ze veel plezier aan beleeft.

Gepubliceerd: 01 augustus 2017 in Geluk Tekst: Willemijn de Jong Beeld: Margriet Alblas

Ze woont in een gezellig appartement in het centrum van Rotterdam. Sanne (34) heeft een verscholen tuintje, met veel groen en prachtige planten. In een groot lichtblauw hok kakelen een paar kippen. "Die logeren hier, ze zijn van mijn ouders." Want er zijn andere dieren baas in deze tuin: Jans en Sproet, twee Indische loopeenden.

Gluren bij de buren

Jans legt elke dag een ei. "Ze is veel op jacht en vangt wormen en vliegjes. Sproet, het mannetje, is iets dommer. Hij komt gewoon bij mij kijken of er al eten is. Als ik havermout heb, eet hij het gretig op." Ze kwamen een jaar geleden als kleine kuikentjes bij Sanne. "Ik kon niet zien hoe ze eruit zouden gaan zien. Je hebt Indische loopeenden in allerlei soorten. Maar de kuikentjes zijn allemaal pluizig geel. Maar dat gaat ook best snel weg. Toen ze drie maanden waren, mochten ze hun hokje uit in de woonkamer, de tuin in. Dat vonden ze aan het begin best eng. Ze schrokken van meeuwen en vliegtuigen. En de hond van de buren was ook eng, natuurlijk. Inmiddels gluren ze continu door de omheining naar de buren. dat ziet er heel grappig uit, met die kopjes voor het gaas. Ze hebben een lange dunne nek, dus ze eten ook graag wat gras bij de buren weg."

Moestuin

Het stel kan niet vliegen, dus een lage omheining is voldoende om ze in de tuin te houden. Ze zijn erg nieuwsgierig. Als ze het vermoeden hebben dat er iemand aankomt, waggelen ze zo snel mogelijk naar het hek. "Sproet struikelt dan gerust nog even over de drinkbak. Dan denk ik: gast, dat zie je toch'. Maar daar is hij dan te enthousiast voor." Sanne heeft de eenden niet alleen genomen omdat ze het leuke dieren vindt. "Ik wilde een moestuin aanleggen hier. Kippen eten de slakken wel op, maar ook wat je verbouwt. Deze eenden zouden de slakken opeten, maar van je gewas afblijven. Uiteindelijk blijkt mijn tuin überhaupt te vochtig voor een moestuin, maar vind ik ze toch heel gezellig."

De eenden hebben een klein lauw badje om zich in te wassen. Is het niet zielig dat er geen vijver in de tuin is? "Nee, hoor. Volgens internet hoeven ze niet in de sloot. Ze hebben wel favoriete plekjes om te liggen. En op een verstopplekje legt Jans haar dagelijkse ei. Ik bak gevulde koeken van de eieren, dat is heel lekker. Soms voer ik ze wat van de eierschaal, dan krijgt ze weer kalk binnen."

Ruzie

"De eenden hebben af en toe ruzie met de kat van de buren. Maar ze staan hun mannetje wel, hoor. Sproet denkt ook dat er binnen in huis nog een andere eend woont. Als hij het soms voor elkaar krijgt over het hekje heen te fladderen en naar binnen te komen, loopt hij direct naar de spiegel. Daar gaat hij stoer staan fladderen naar de 'andere eend'. Daar moet ik wel om lachen. Hij klimt soms ook stiekem mijn bed op, maar dat mag echt niet. Straks poept hij in mijn bed."

Ze heeft veel plezier van de huiseenden. "Tot nu toe ben ik een keer naar de dierendokter geweest met een ontstoken pootje. Dat was wel zielig. Maar verder hebben ze het hier heel goed. En ik vind ze echt heel leuk. De meeste mensen in mijn omgeving weten dat ik eenden heb. Mijn collega's hebben een ponchootje voor ze gehaakt toen het winter werd. Helaas wilden ze die onder geen beding dragen. Maar als ik op een verjaardag vertel dat ik eenden heb, willen mensen er meestal wel meer over weten."