Commandant Incognito

Commandant Hans van Vliet ging undercover bij een project van het Leger des Heils. Een warme ontmoeting was het gevolg.

Gepubliceerd: 03 maart 2018 in Leven Tekst: 
Leger des heils

Hans Van Vliet heeft, net als veel eindverantwoordelijken, een kantoor op de hoogste verdieping van het hoofdkantoor. In zijn functie moet er veel vergaderd worden, maar het liefst is Hans op straat, tussen de mensen. Heerlijk op de werkvloer, in direct contact met collega’s die helpen en mensen die geholpen moeten worden.

Voor een filmreeks rond tv-programma The Passion 2018 gaat Van Vliet undercover. Want hoewel Hans een aardige en heel toegankelijke man is, blijft er soms toch een afstand. Hij is de baas en als de baas binnenkomt, gedraag je je toch net even iets anders dan normaal

50|50 Food

Voor de webfilm wordt commandant Hans van Vliet voor een dag kok Willem de Boer. Een man op leeftijd met een alcoholprobleem. Willem wil weer gaan werken en gaat dat proberen bij 50|50 Food in het Goodwill Centrum Amsterdam. Daarwerken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via een werk-leertraject vloeien zij weer terug naar een reguliere horecabaan.

Om ervoor te zorgen dat Willem niet herkend wordt als baas Hans van Vliet, is een professioneel grimeteam ingehuurd. Diep in zijn lange winterjas gedoken en met extra grote ijsmuts op, sluipt hij ’s morgens om acht uur het achterliggende hotel binnen. Zijn uniform wordt omgeruild voor spijkerbroek, ongestreken overhemd en rode trui. Dan mag hij plaatsnemen in de make-upstoel. Omdat Van Vliet hier een oude bekende is, wordt er voor gekozen om te werken met rimpelige opzetstukken op zijn keel en wangen.

Na twee uur schilderen, een pruik aanmeten en een snor en baard opplakken, is 'Willem' geboren. Via WhatsApp gaan nog snel wat foto’s naar kantoor. Hans’ vrouw Marja van Vliet herkent trekken van zijn vader. Secretaresse Ellen laat de foto aan een directe collega zien, maar die heeft geen idee naar wie hij zit te kijken.

Op de werkvloer

Gespannen sluipt 'Willem' via de achterdeur het hotel uit. Nu gaat het erom spannen: wordt hij herkend of niet? Als hij herkend wordt, is alles voor niets geweest. Hans wil graag de echte verhalen van mensen horen. Hij wil ze leren kennen, zoals ze zijn in het dagelijks leven. Bij binnenkomst ziet de receptioniste direct met wie ze te maken heeft. Gelukkig speelt ze mee en heeft Willem niet in de gaten dat hij herkend wordt. In de keuken weet het personeel al dat er een camerateam komt om een nieuwe collega te volgen. Zodra Willem de keuken binnenkomt, loopt alles op rolletjes. De aandacht is in eerste instantie gericht op het camerateam. Binnen een paar minuten staat Willem als volleerd kok met zijn handen in het gehakt.

Directe collega van Willem is Arie. Een vrolijke, goedlachse kok die hem meteen op zijn gemak stelt. Willem hoeft zich nergens druk over te maken: "Komt goed Willem, komt goed. Het zijn alleen maar relaxte mensen hier, dus het komt goed." Dan gebeurt waar Hans op gehoopt had. Arie vertelt Willem zijn verhaal…

Commandant Hans van Vliet

Aan het eind van de middag is Willem binnen een kwartier weer omgetoverd tot een frisse Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils. Voor de tweede keer stapt Hans de keuken binnen. Met een brede glimlach loopt Hans op Arie af, die geen idee heeft waarom hetzelfde camerateam nu met de commandant binnen komt.  “Herken je mij? Ik was Willem!” Arie schiet weer in de lach. Hij had niks in de gaten. Om zijn nieuwe vrienden te bedanken voor hun warme ontvangst en lieve woorden voor Willem, krijgen ze allemaal een boekje met 50|50 soeprecepten en een boek, door de commandant zelf geschreven.

Blij loopt Hans naar buiten“Dit is waar we het voor doen. Mensen helpen waarbij het even tegenzit. Het is mooi om te zien hoe goed het hier werkt.”