Vijf vragen aan een verslaafde | Marja

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Marja (57) is verslaafd aan alcohol.

Gepubliceerd: 04 februari 2018 in Samenleving Tekst:  Beeld: Madame Forêt
Leger des heils

Vijf vragen aan een verslaafde | Marja

Een zware verslaving roept vaak vragen op. Hoe heeft dat kunnen gebeuren, hoe moeilijk kan het afkicken zijn, en is het iemands eigen schuld of niet? Strijdkreet stelt vijf vragen aan verschillende mensen die verslaafd zijn. Marja (57) is verslaafd aan alcohol.

Gepubliceerd: 04 februari 2018 in Samenleving Tekst:  Beeld: Madame Forêt
Leger des heils

Hoe kwam je in aanraking met drank?
"Ik kom niet uit een gelukkig gezin. Mijn vader was schizofreen, dronk veel en heeft zichzelf opgehangen toen hij 55 was. Ik had toen twee kleine kindjes - hij heeft mijn zoontje dat naar hem is vernoemd maar één keer kunnen zien. Vlak daarvoor, toen mijn zoon drie weken oud was, en mijn dochter twee jaar, ging mijn man ervandoor met een meisje van achttien. Ik dronk niet, maar het leven werd daarna erg zwaar voor me. Mijn zoon wilde voetballen toen hij zes was, net als zijn vader, bij dezelfde club. Ik vond het doodeng om die kantine in de stappen, iedereen viel stil als ze me zagen binnenkomen. Maar voor mijn kinderen deed ik alles. Ik ging zelfs bardiensten draaien in de voetbalkantine. En je weet hoe dat gaat: 'ah meid, neem er ook één, dat is gezellig.' Maar als je je slecht voelt, drink je al gauw te veel. Ik dronk stiekem voordat ik ging werken. Het verdoofde mij gevoel. En het drinken zit in mijn genen, mijn hele familie dronk."

Je bent nu net gestopt met drinken. Wat is het verschil tussen wel en niet drinken?
"Ik ben nu twee maanden gestopt met drinken. Dat moest ook wel, ik was opgenomen in het ziekenhuis met een nierbekkenontsteking. Ik kan nu helder nadenken en beter praten. Ik kan bij mijn gevoel. Maar beter dan ik eigenlijk wil. Ik dronk niet voor niets, ik wil mijn verdriet niet voelen. Het is veel te groot, ik kan het niet aan. Een man die hier in dezelfde opvang woont als ik, doet me erg denken aan mijn vader. Die associatie maakt me zo bang dat ik bijna niet kan slikken. Ik zie mijn kinderen niet meer door mijn verslaving. Dat is verschrikkelijk. Zaterdag was mijn dochter jarig en dat was ook een dieptepunt. Ik vroeg aan mijn ex-vriend of hij alsjeblieft een biertje mee kon nemen. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan. Ach, het leven is een zware strijd. Ik zou het geen tweede keer willen doen. Je doet je best, maar het doet zo'n pijn."

"In het ziekenhuis was ik zo toe aan een biertje dat ik mijn infusen eruit heb getrokken en op zoek ging naar bier."

Wat is het rotste aan je verslaving?
"Dat ik alles verloren heb waar ik van hou. Ik heb drie kinderen en drie kleinkinderen. Ze zijn bij me weggegaan. Toen ik in mijn huis in Eemnes woonde, kwam mijn zoon nog wel eens een warm bordje eten brengen. Maar ik dronk tien halve liters per dag. Het ging zelfs zo ver dat een dokter me eens dood heeft verklaard. Maar een ander gaf niet op. Ze hebben adrenaline rechtstreeks in mijn hart gespoten. Ik heb een week in coma gelegen. Dat is alweer een tijd geleden hoor. Ik kom nu net uit het Meander Ziekenhuis. In het ziekenhuis was ik zo toe aan een biertje dat ik mijn infusen eruit heb getrokken en op zoek ging naar bier. Ik had ook waanideëen. Dat vragen om bier, dat is zo treurig. Ik ben zo arm als een luis, ik heb helemaal niks. Toen ik nog in Eemnes woonde, belde ik overal aan voor bier. Soms was ik zo ver heen dat ik niet meer wist welke buren ik al had gehad. Dan kon ik wel huilen."

Kan het iedereen gebeuren?
"Dat ligt aan je omstandigheden. En ook daarop reageert iedereen weer anders. Sommige ongelukkige mensen gaan drugs gebruiken. Ik weet niet of iedereen verslaafd zou raken. Mensen moeten beseffen dat verslaving een ziekte is. Je bent echt diep ongelukkig. Je gaat niet voor de lol gebruiken. En afkicken, wat ik nu doe, is ook heel rot. Ik ben nu even goed de sjaak, maar uiteindelijk is het beter. We moeten genieten van het leven, drinken is nooit een oplossing. Ik geloof ook in God; ik geloof dat Hij me zover heeft gebracht dat ik nu afkick."

Wat is je droom?
"Als ik tien miljoen zou winnen, zou ik een half miljoen aan mijn kinderen geven, en de rest aan mensen die onder een brug slapen."