5 tips om water te besparen

De hittegolf is nog niet voorbij. De overheid vraagt ons daarom om zuinig te zijn met water. Strijdkreet geeft je vijf tips om water te besparen.

Gepubliceerd: 01 augustus 2018 in Samenleving Tekst: Willemijn de Jong

#1 de vaat

Doe je afwas met de hand. Dan gebruik je minder water dan je een vaatwasmachine doet, als je tenminste geen stromend water gebruikt maar een teiltje. Let ook op of je elk glas wel echt moet afwassen. Als je veel water drinkt, kun je lang hetzelfde glas gebruiken!

#2 douchen

Ga niet in bad, maar douche kort en efficiënt. Zet om jezelf te helpen een wekkertje. Elke minuut die je korter doucht, scheelt 9 liter! Douche met je bikini of zwembroek nog aan, dan is die meteen ook schoon. Doe je plasje daar net even voor, dat scheelt weer een toiletbezoek. En je zet natuurlijk de kraan uit tijdens het inzepen. Nog beter én gezelliger: douche samen.

#3 wassen

Nog even over die bikini of zwembroek: met dit soort dagen waarin je regelmatig in het water springt, hoef je je zwemkleding niet te wassen. Wist je dat het wisselen van zout naar zoet naar chloor-water helemaal niet goed is voor de stof van je zwemkleding? Altijd na het zwemmen even afspoelen is genoeg; het kruisje van je zwembroek kun je onder de douche meteen even mee inzepen. Vraag je bij je andere kleding af of het wel echt in de wasmachine hoeft. Soms is luchten al voldoende.

#4 buiten

Als je een badje op hebt staan, trek dan een zeil over het bad als je er niet in zit. Op die manier hoef je het water niet zo snel te verversen. En is het water echt vies en moet het worden ververst? Giet het dan bij de planten. Overigens hoeven die - als ze niet in pot staan - niet elke dag water te krijgen. Om de dag sproeien is zelfs beter voor de wortels.

#5 drinken

Op het drinken van water moet je niet besparen. Maar omdat het zo warm is, kan het soms even duren voor het water uit de kraan lekker koud is. In plaats van de kraan te laten stromen, kun je ook je water even in de koelkast zetten. Daarmee wordt het nóg koeler.. Laat de kraan ook niet onnodig stromen tijdens het tandenpoetsen of schoonmaken. Even opvangen in een bekertje kan ook. Dat is toch weer een extra slok!