5 redenen om je telefoon vaker weg te leggen

Er zijn veel voordelen aan een smartphone. Lekker scrollen door Instagram, Whatsappen met je kinderen en de weg vinden via Google Maps. Toch is het een goed idee om die telefoon af en toe links te laten liggen. Waarom?

Gepubliceerd: 08 februari 2019 in Geluk Tekst: 
Leger des heils

1 || verslavend

Merk je ook weleens stress als de batterij van je telefoon leeg is? Wat als je precies een belangrijk appje of mailtje krijgt terwijl je telefoon op zwart staat?! Je smartphone zelf is niet zozeer verslavend, als wel de social media die erop staan. Daar hebben bedrijven als Facebook en Google heel goed over nagedacht. Je hersenen geven dopamine (een beloningsstofje waar je je goed van gaat voelen) af bij verschillende activiteiten op je telefoon. Bijvoorbeeld bij een sociale 'beloning': als de vinkjes in Whatsapp blauw worden. Je maakt ook dopamine aan als je een zogenoemde beloning krijgt op het 'jagen': doordat je eindeloos door je Facebook of Instagram kunt scrollen en af en toe iets interessants ziet, blijf je dat doen. Het is nooit 'op'. Tenslotte ga je je ook beter voelen als je het idee hebt dat je iets goeds hebt gedaan. Zo maak je een shotje dopamine aan als je de rode pop-upsignaaltjes wegwerkt door je mail te lezen of de app te openen. 

Allemaal manieren om je zo lang mogelijk op je telefoon te laten zitten, maar je ook stress te geven als je er niet op kijkt. Lees hier een artikel van NRC waarin de schrijver van deze smartphoneverslaving af probeert te komen.

2 || slecht voorbeeld

Heb je kinderen? Die zien natuurlijk hoe vaak jij op je telefoon kijkt, of even niet hoort wat ze zeggen doordat je bent afgeleid door het filmpje op Dumpert dat je aan het kijken bent. Niet zo erg allemaal, maar jij bent toch het grootste voorbeeld in hun leven. Als je wilt dat je kinderen lekker buiten spelen, creatieve bouwwerken maken en goed contact kunnen maken in het echte leven - is het voorbeeld van staren naar een beeldscherm niet ideaal. Onderzoek toont aan dat beeldschermen slecht zijn voor jonge kinderen, dus niet verkeerd om daarin het goede voorbeeld te geven!

3 || het nu

Je kent het wel: al die mensen die tijdens een concert door hun beeldschermpje naar het podium kijken, in plaats van opgaan in de live ervaring. Door onze telefoons zijn we vaak niet echt ín de ervaring, maar worden we afgeleid door bliepjes van onze telefoon of zijn we met die telefoon bezig om de ervaring te documenteren. Dat is zonde, want je leven wordt waardevoller als je bewust focust op de schoonheid van wat je nú om je heen ziet. Je manier van leven wordt intenser, en je herinneringen kleurrijker. Dan maar even een foto minder - het gevoel, de geur en het beeld staan beter in je geheugen gegrift omdat je er bewuster van hebt genoten.

4 || contact

Men zegt dat we slechter zijn in ouderwetse goede gesprekken, doordat we er gewoon minder mee oefenen. Hoe vaak zit jij naast je vriend of vriendin terwijl je allebei naar je telefoon staart? We hebben door onze telefoons veel meer contact, maar het contact heeft veel minder diepgang. Daardoor kunnen we ons juist eenzamer gaan voelen en de kwaliteit van onze relaties slechter maken. Niet wat je wilt toch? Bewust je telefoon uit je slaapkamer houden en wegleggen als je hebt afgesproken in het café dus. Is ook nog eens beter voor je nachtrust, en je gesprekspartner raakt minder snel geirriteerd doordat je met regelmaat afwezig bent tijdens het gesprek.

5 || meer stress, minder rust

Je denkt dat je beter multitaskt als je je telefoon naast je hebt liggen op je bureau, maar in the end bent je veel minder productief als je je continu laat afleiden door push-berichten. Het levert je stress op, en zorgt dat je je niet goed kunt concentreren. Even je telefoon pakken kan als afleiding voelen als je het druk hebt, maar het geeft je alleen maar méér prikkels. Los van alle prikkels en afleiding, geeft het ook intrinsieke stress. Want wat zie je op je Instragram: andere mensen die een fantastischer leven lijken te hebben, mooie spullen die je eigenlijk zou moeten hebben, lichamen die er beter en sportiever uitzien dan het jouwe. Je krijgt van social media altijd het gevoel dat het beter moet, dat je méér nodig hebt. Test maar eens hoe groot je 'Fear Of Missing Out' wordt in vergelijking met nu, als je Instagram een maandje offline zet.