5 kleine dingen die je voor een ander kunt doen

We hebben elkaar nodig om de wereld mooier te maken. Maar soms is het te druk of voelt het als te veel om vrijwilligerswerk te gaan doen, om vegetariër te worden, of om een deel van je geld aan de armen te geven. Daarom hier een lijstje met kleine dingen die je voor een ander kunt doen. 'Niet het vele is goed, maar het goede is veel.'

Gepubliceerd: 04 september 2018 in Samenleving Tekst: Willemijn de Jong

#1 Kattebelletje

Bedenk wie je al lang niet hebt gesproken en stuur diegene een whats-appje of kaartje met: 'Hé, lang niet meer gesproken. Hoe gaat het nu met je?' Als het net even niet zo lekker gaat, kan jouw berichtje diegene een grote glimlach bezorgen.

#2 Een praatje met een dakloze

Neem eens de tijd om aan de dakloze die je in de stad om een muntje vraagt, te vragen hoe zijn dag is. Geld geven is niet altijd de oplossing van zijn of haar probleem. Oprechte aandacht is soms veel meer waard dan geld, en kost je alleen een beetje tijd. Hoe gaat het met deze persoon, wat is zijn favoriete straat, heeft hij of zij kinderen? Een praatje is zo gemaakt.

#3 Een ander geloof

Vraag eens oprecht aan iemand met een andere geloof dan jij, wat diegene gelooft. Zonder een oordeel te geven of heel verbaasd te zijn. Echte interesse in elkaar kost niet veel, maar maakt veel goed. Je gaat elkaar beter begrijpen, of leert gewoon te accepteren dat voor je buurman iets heel anders belangrijk is dan voor jou. 

#4 Samen Sterk

Merk je dat er vervelend wordt gedaan tegen iemand? Kom voor diegene op. Er alleen voor staan als je onaardig wordt behandeld, kan heel naar zijn. Je hoeft de boel natuurlijk niet te laten escaleren door op de vuist te gaan, maar een simpele 'hé joh, doe eens vriendelijk' is zo gezegd.

#5 Compliment

Geef een compliment aan een vreemde. Hoe voel je je zelf als iemand in de trein tegen je zegt: 'Wat een leuke jas heb je aan' of 'Je kunt wel zien dat jouw hondje goed om z'n gemak is bij jou'? Dat kun je gemakkelijk aan een ander geven. Even iets aardigs noemen, en je zult merken dat je je er zelf ook beter van gaat voelen!