18 oktober is de Europese Dag tegen Mensenhandel. Mensenhandel is een onderwerp waar we vaak liever niet over nadenken. Men schat het aantal slachtoffers in Nederland op 30.000 mensen. De meesten hiervan worden uitgebuit in de seksindustrie. Een verschrikkelijke werkelijkheid waar het Leger des Heils tegen wil vechten. In dit dossier lees je verhalen van survivors, en hoe we als Leger vechten tegen deze moderne vorm van slavernij.

Recht

Wat doet het Leger des Heils tegen mensenhandel?

Het Leger des Heils strijdt al sinds zijn oprichting tegen misbruik en uitbuiting van mensen. Toch is het speciale programma op het gebied van anti-human trafficking van het Leger in Europa nog niet zo oud. Directeur Welzijns-en Gezondheidszorg Cornel Vader legt uit hoe het Leger vandaag zo goed mogelijk mensenhandel probeert te bestrijden.

12 oktober 2018
Recht

Hoe vrouwen vallen voor een mensenhandelaar

“Beter een slaaf in Nederland, dan vrij zijn in Moldavië.” Dat is wat vrouwen denken die door een mensenhandelaar worden verleid en naar Nederland gebracht om daar te worden uitgebuit in de seksindustrie. Galina Ketroy is vice-voorzitter van de Europese Taskforce Anti-Human Trafficking van het internationale Leger des Heils. Al duizenden vrouwen heeft ze voorgelicht en geprobeerd ervan te weerhouden om in de val van gedwongen prostitutie te lopen. Maar het is dweilen met de kraan open, vertelt ze.

12 oktober 2018
Recht

Hoe Polen in Nederland worden uitgebuit

Tachtig procent van de Polen die in Nederland werken, wordt uitgebuit. Dat vertelt Joanna Trela, die vanuit Polen de uitbuiting van Oost-Europeanen in West-Europa bestrijdt. Haar team van het Leger des Heils heeft hiervoor een methode ontwikkelt, en helpt mensen in Polen op verschillende manieren. Maar ze heeft ook nog wel een boodschap voor Nederlanders.

12 oktober 2018
Samenleving

“Klanten kijken niet naar je blauwe plekken"

Ik moet even wachten voor ik haar kan spreken. In een laag gebouwtje, net naast de tippelzone, laat Ilona een vrouw binnen en praat even met haar. Deze locatie, dienstdoend als huiskamer en aanspreekpunt voor vrouwen die tippelen op de zone, is van de gemeente, maar er werken hulpverleners van het Leger des Heils. Ilona is niet zomaar een hulpverlener. Acht jaar terug zat zij nog gedwongen in de prostitutie. Haar pooier was 1600 kilometer verderop in Roemenië, maar had toch macht over haar. Hoe kan het dat zij nu als social worker andere vrouwen op de tippelzone helpt?

12 oktober 2018
Recht

’We hebben een platform nodig, geen bankje achterin’

Als ‘survivor’ van mensenhandel weet de Ugandese Malaika als geen ander hoe lastig het is om in Nederland van slachtoffer naar succesverhaal te groeien. Haar kennis en ervaring zijn onmisbaar bij het bestrijden van een internationale gruwelijke werkelijkheid.

17 oktober 2018
Recht

Mensenhandel in de opvang

Slachtoffers van mensenhandel zitten ook in de opvang van het Leger des Heils. Misschien juíst wel daar. Wat doet het Leger daar aan?

12 oktober 2018
Recht

Slachtoffer en rechteloos

Als je mensenhandelaar je zonder geldige papieren naar Nederland haalt, is je probleem dubbel zo groot. Je hebt als ongedocumenteerd slachtoffer namelijk niet zoveel rechten. Het Leger des Heils helpt deze kwetsbare groep met het programma 'Recht in Zicht'. Waarom hebben deze mensen het zo moeilijk in ons systeem?

12 oktober 2018
Recht

Samen uit de put

Eén van de projecten waarmee het Leger des Heils vrouwen uit de prostitutie helpt, is 'Levenskracht' in Eindhoven en Limburg. Dit is ook voor vrouwen die niet gedwongen achter het raam staan, maar vanzelfsprekend krijgen de hulpverleners van Levenskracht vaak te maken met vrouwen die worden uitgebuit, of die zich door hun situatie gedwongen zien. Het programma blijkt heel succesvol. Wat is het geheim?

12 oktober 2018
Recht

Hulp aan slachtoffers mensenhandel complex

De hulp voor slachtoffers van mensenhandel die met een combinatie van problemen kampen, zit te veel in hokjes. Conny Rijken deed onderzoek naar de zorg voor slachtoffers van mensenhandel met multiproblematiek, en heeft stevige adviezen voor de zorg in Nederland.

12 oktober 2018
Recht

Stop de mensenhandel

Elk jaar is 18 oktober de Europese dag tegen mensenhandel. De strijd tegen mensenhandel is van oudsher één van de werkterreinen van het Leger des Heils. Wat doen we dan?

17 oktober 2017
Recht

Strijd tegen mensenhandel

Officier van justitie Jolanda de Boer is openbaar aanklager in strafzaken tegen mensenhandel. Ze vertelt waarom het zo lastig is om pooiers op te pakken en waarom een pooierverbod zou kunnen bijdragen aan het bestrijden van mensenhandel.

27 september 2017
Recht

Op de barricaden | tegen prostitutie

In de serie 'op de barricaden' vragen we bevlogen mensen waarom zij zich openlijk uitspreken tegen onrecht. Natasja voert actie tegen prostitutie en mensenhandel. Ze begon een jongerenbeweging die wil dat het kopen van seks strafbaar wordt. Waarom doet ze dat?

04 juni 2018
Recht

"Prostitutie is niet normaal"

Officier van justitie Jolanda de Boer is openbaar aanklager in strafzaken tegen mensenhandel. Ze vertelt waarom prostitutie geen normaal beroep is en dat we als samenleving ons hier opnieuw op moeten bezinnen.

03 oktober 2017
Samenleving

"Deze vrouwen zijn kwetsbaar"

Ineke van Buren houdt zich bij het Leger des Heils bezig met de strijd tegen mensenhandel. Zij ziet veel vrouwen in de prostitutie die worden uitgebuit. Ze vertelt over de relatie tussen mensenhandel en prostitutie.

01 augustus 2017
Recht

Het Leger des Heils en prostitutie

Het Leger des Heils strijdt al sinds zijn ontstaan tegen mensenhandel en prostitutie.

05 juli 2017
Leven

"Deze vrouwen zijn krachtig, maar kwetsbaar"

De inloophuizen van het Leger des Heils in Groningen en Lelystad, voor vrouwen die uit de prostitutie willen, staan onder leiding van Ineke van Buren. Zij weet alles over hulpverlening aan deze vrouwen en ziet dagelijks wat prostitutie met mensen doet.

13 juli 2017
Leven

Anneke brak voorgoed met drugs en prostitutie

Anneke Nuchulmans (57) groeide op in kindertehuizen, raakte aan de drugs en kwam in de prostitutie terecht. Haar verlangen om mooie relaties met mensen te hebben was lang haar valkuil, maar is nu haar strijdwagen.

10 juli 2017
Leven

"Ik wilde dood, maar bleek opeens zwanger"

Vanessa was 23 jaar verslaafd aan harddrugs. Ze werkte als straatprostituee, maar trok het leven niet meer. Terwijl ze probeerde een overdosis heroïne te nemen, bleek ze zwanger.

11 oktober 2017
Recht

Je voelt op je klompen aan dat het rotzakken zijn

Waarom vindt Lemaire, raadsheer van het gerechtshof in Arnhem en voorzitter van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht, dat er een verbod op pooiers moet komen? En waarom gaat dit verbod mensenhandel tegen?

08 juli 2017